Šiuolaikinėje visuomenėje tai, kas liečia ekologijos klausimus yra gana jautrus reiškinys. Vis atsiranda daugiau aktyvistų, kurie kovoja ne tik už švaresnę aplinką, bet ir už sveiką kūną. Tam, kad būtų galima tai puoselėti, dažniau galima pastebėti ekologiško maisto tendenciją.
Ekologiški produktai – tai pagal Europos Sąjungos ir nacionalinės ekologinės gamybos reglamentuojančios teisės aktus pagamintas maistas. Tam, kad gauti šį dokumentą reikia atitikti visus reikalavimus, kuriuos įvertina kontrolės įstaiga.
Ekologiškas maistas: ar jame yra nitratų?
Ekologiškas maistas yra pranašesnis už kitus maisto produktus tuo, kad jame nitratų yra tiek, kad jie visiškai nekenktų žmogaus sveikatai. Nitratų normos yra nustatomos tik reglamentuojantiems produktams, o t.y.: špinatams, gūžinėms ir šviežioms salotoms, sėjamosioms gražgarstėmis, kūdikio maistui. Tam, kad sumažinti nitratų skaičių daržovėse jas prieš vartojant reikėtų tinkamai nuplauti. Taip pat nitratų skaičių sumažina ir tai, jeigu daržoves verdate, rauginate, mirkote, konservuojate, naudojate druską arba vitaminą C.
Rekomenduojama vartoti ir tas daržovių dalis, kuriose kaupiasi mažiausiai nitratų. Daugiau valgykite daržoves jų sezono metu, kai jos auga lauke, nes tokios daržovės žymiai mažiau kaupia nitratų nei tos, kurios auga šiltnamiuose. Jeigu jūs auginate daržoves, tuomet turėkite omenyje, kad geriau jų nepertręšti nei su mineralinėmis, nei su organinėmis trąšomis.
Ekologiškas maistas: ar jis yra maistingesnis?
Tie, kurie atstovauja ekologiško maisto industriją teigia, jog šie maisto produktai yra žymiai sveikesni, naudingesni, maistingesni ir net skanesni negu tie, kurie nėra laikomi ekologiški. Mitybos specialistų tyrimais yra patvirtinta, jog ekologiškas maistas turi apie 27 procentus daugiau vitamino C, 29 procentus daugiau magnio, 14 procentų daugiau fosforo ir 21 procentą daugiau geležies.
Tam, kad gautumėte kuo daugiau vitaminų ir mėgautis jų kokybišku skoniu, tiek daržoves, tiek vaisius reikia valgyti tada, kai jie yra švieži bei pirmenybę teikti tiems, kurie pažymėti, jog yra ekologiški produktai. Geriausia rinktis tas gėrybes, kurios yra aktualios to meto sezonui.
Ekologiškas maistas: ar jis yra skanesnis?
Ekologiški produktai augdami natūraliomis sąlygomis sukuria jų lėtesnį vystymąsi, todėl daržovėms suteikia specifinį kvapą ir skonį. Šiuose produktuose dominuoja daugiau sausos dalies nei vandens, todėl galima pajausti tikrąjį jų skonį. Žinoma, dėl skonio nesiginčijama, nes vieniems atrodo, kad ekologiški apelsinai ar bananai yra žymiai skanesni už įprastus, o kiti net nepajaučia kažkokio labai didelio skirtumo (tai gali priklausyti ir nuo to, kiek yra išlavinti jūsų skonio receptoriai).
Ekologiškas maistas: ar jis yra saugesnis aplinkai?
Ekologinė žemdirbystė yra itin draugiška aplinkai: joje nėra naudojama chemikalų, gaminama mažiau anglies dioksido, mažiau teršiama gamta, kurie sukelia pasaulinį atšilimą. Ekologinėje žemdirbystėje draudžiama naudoti sintetinius herbicidus, o vietoje jų vykdoma kultūrų rotacija, agrotechnikos panaudojimas piktžolių naikinimui arba renkamasi ravėti rankomis, itin kruopščiai parenkamos augalų veislės, kurios prisitaiko prie esamų vietinių sąlygų.
Klaidinga manyti, jog gaminant ekologiškus maisto produktus įrangos plovimui būtina naudoti tik ekologiškas valymo priemones. Šiam procesui tinka visos plovimo ir dezinfekavimo priemonės, kurios yra leidžiamos maisto pramonėje, išskyrus ekologiniuose gyvulininkystės ūkiuose, nes joms yra nustatytas specialus sąrašas. Ekologiškų maisto produktų pakuotės privalo atitikti visus maisto saugos ir kokybės reikalavimus. Įdomus faktas tas, kad reikalavimuose nėra punkto, jog pačios ekologiškų maisto produktų pakuotės turi būti greitai suyrančios arba perdirbamos.
PR