Vaflinis tortas „Vilnis“. Jolantos Veličkienės nuotr.
Šis vaflinis tortas yra puikus sprendimas neturintiems orkaitės. Tai daugeliui nuo vaikystės pažįstamas vaflių gardėsis. Iš paprastų vaflių slėgtinių į tortų giminę šį skanėstą kilsteli puikus „Paukščių pieno“ kremo pertepimas.
Tortui kremą, padedant šiuolaikinei virtuvinei technikai, įmanoma ir namų sąlygomis susiplakti. Šiam kremui paruošti reikia tam tikrų baltyminio kremo ruošimo žinių ir praktikos. Tačiau jeigu kremą pagaminsite, liks vienas malonumas iš apvalių vaflių lakštų lipdyti šį, man nostalgiją kelianti, tortą. Kodėl nostalgiją? Nes tai buvo mano pirmas darbas 1989-1992 metais po konditerijos mokslų baigimo. Vilniuje, viename namo pusrūsyje Šv. Stepono gatvėje, buvo maitinimo įmonės „Dzūkija“ padalinys. Ten kepėme apvalius vaflių lakštus ir gaminome tortą „Vilnis“. Ten prabėgo trys mano jaunystės metai. Sutikau nuostabių žmonių ir išmokau gaminti šį gardėsį.
Reikės:
Vaflių lakštai: apie 400 g. Kremui reikės: 550 g cukraus, 1 indelio kondensuoto pieno su cukrumi, apie 320 g kiaušinių baltymų, 200 g kambario temperatūros sviesto, 270 ml vandens, 25 g želatinos, 6 g. citrinos rūgšties.
Kremo gaminimas: Želatinas užpilamas virintu šaltu (70 ml) vandeniu ir brinkinamas porą valandų. Išbrinkinta želatina pakaitinama iki 60 laipsnių ir maišoma, kol ištirps. Iš cukraus ir likusio vandens verdamas sirupas. Puodas turi būti nesvylančiu dugnu. Sirupas verdamas nemaišant. Kaip sirupas pasieks „tirštų purslų“ būseną (apie 105-110 oC), pradedame plakti baltymus. Sirupas verda, baltymai plakami, želatinas ištirpintas…
Tuomet ruošiame sviesto ir kondensuoto pieno mišinį sumaišant abu produktus. Kai sirupo temperatūra pasiekia 118 laipsnių, o baltymai išplakti iki standžių putų, sirupą atsargiai pilame plona srovele į maksimaliu greičiu besiplakančius baltymus ir beriame citrinos rūgštį. Tačiau man patinka torto skonis kai sirupo temperatūra siekia apie 140-150 oC (purslai tampa dar tirštesni ir pradeda karamelizuotis cukrus). Toliau plakame, kol masė atvės, sutvirtės ir jos tūris šiek tiek sumažės. Tuomet sustabdau mikserį ir atidedu (į konditerinį maišelį) kelis šaukštus baltyminės masės tortui papuošti. Tada vėl jungiu plakiklį. Į kremą pilame ištirpintą želatiną ir sujungiame su sviesto mišiniu, tik prieš tai į šį mišinį įdedame šiek tiek baltyminės masės, kad sulengvintume masę. Toliau mažu greičiu sumaišome iki vientisos masės.
Imame vaflio lakštą, mentele ar plačiu peiliu tolygiai aptepame keliais šaukštais kremo – turi gautis bent 0,5 cm sluoksnis. Ant viršaus dedame kitą vaflio lakštą ir taip susluoksniuojame iki viršaus. Kremo negailime, kad tortas nesigautų sausokas. Paskutinį vaflio lakštą iš viršaus palikime neapteptą kremu, dėkime ant jo lentelę, statykime į šaldytuvą ir dar paslėkime. Palikime 3-4 valandoms, o geriausiai – per naktį.
Vaflių tortui baigus slėgtis, aplyginame peiliu šonus, apibarstome vaflių džiūvėsėliais, puošiame paliktu baltyminiu kremu ir vaflių gabaliukais. Skanaus.
Tortas saldus ir kaloringas, taigi ir nekasdienis valgis, tačiau vertas „grieko“.
Druskos pipirų ir kitų gyvenimo prieskonių pagal skonį…
Jolanta Veličkienė,
Maisto technologė, technologijų edukologė, pedagogė
Amatų mokyklos „Sodžiaus meistrai“ maitinimo paslaugų profesijų mokytoja
2024