Įdaryta vištienos šlaunelė su kepta kriauše ir traškiomis traiškytomis bulvytėmis

Parašyta: 2024-04-20 | Kategorija: Lietuva, Mokyklos, Namai, Naujienos, Rūdiškės, Seniūnijos, Trakai |

Įdarytos šlaunelės. Jolantos Veličkienės nuotr.

Pasidalinsiu ypatingu karšto patiekalo receptu. Tai įdaryta vištienos šlaunelė su gardžiu garnyru, puikiai tinkanti sekmadienio pietums. Tai būtent tas derinys, kai norisi palepinti savo artimųjų skonių receptorius.

Unikalų patiekalo skonių derinį sukuria vištienos pikantiškas švelnumas, bulvyčių tarškumas ir kriaušių gaivus saldumas su mėlynojo pelėsio sūriu.

Įdarytos šlaunelės

Reikės: vienos šlaunelės, vištienos minkštimo 50 g, sviestas 20 g, grietinėlė 20 g, česnakai 10 g, kmynai 2 g, druska ir pipirai pagal skonį.

Iš šlaunelės išimamas šlaunies kaulas, tačiau visą mėsą paliekame prie odos. Vietoj kaulo dedame įdarą. Įdarui vištienos minkštimas be odos sumalamas kartu su česnakais, pridedama sviesto, grietinėlės, kmynų, druskos, sumaišoma ir įdaroma šlaunelė. Įdaryta šlaunelė perrišama virvele ir kepama apie 25-35 min. 180-190 C įkaitintoje orkaitėje.

Traškios traiškytos bulvytės

Reikės: bulvių (mažų), sviesto (arba aliejaus), druskos ir pipirų, mėgstamų prieskoninių žolelių.

Bulves labai švariai nuplauname – tai svarbu, nes jas valgysime su lupena. Puode užviriname vandenį ir dedame išplautas bulvytes. Verdame apie 20 minučių (kol bulvės suminkštės, bet jokiu būdu nepervirs). Tuomet bulves nukošiame ir kol dar karštos, kiekvieną šiek tiek paspaudžiant sutraiškome. Jei visos bulvytės panašaus dydžio, tą patogu padaryti bulves iš karto sudėjus į kepimo popieriumi išklotą skardą, ant viršaus dėti kitą skardą ir gerokai paspausti, kol bulvytės susitraiškys. Bulves apšlakstome tirpintu sviestu arba aliejumi, galima dar užberti kmynų arba mėgstamų žolelių. Kepame iki 200 C laipsnių apie 10-15 minučių, kol gražiai apskrus. Pagardiname druska ir pipirais.

Kepta kriaušė

Reikės: kriaušės 1 vnt., pelėsinio sūrio 20-30 g, pekaninių karijų  arba graikinių riešutų 20 g, alyvuogių aliejaus 15 g, druskos, pipirų.

Išplautas ir  nusausintas kriaušes pjauname pusiau, išskobiame sėklytes ir dedame į skardelę. Į kiekvieną kriaušės puselę dedame po šaukštelį pelėsinio sūrio, apibarstome pasmulkintais riešutais. Kepame apie 15 minučių 180 C įkaitintoje orkaitėje, kol kriaušės pasidarys pakankamai minkštos. Pabarstome druska ir pipirais pagal skonį.

Svarbu, kad visos patiekalo sudedamosios dalys į gaminimo pabaigą būtų paruoštos vienu metu. Tada sudedame į karštųjų patiekalų lėkštę ir mėgaujamės.

Druskos pipirų ir kitų gyvenimo prieskonių pagal skonį…

Jolanta Veličkienė

Maisto technologė, technologijų edukologė, pedagogė

Amatų mokyklos „Sodžiaus meistrai“ maitinimo paslaugų profesijų mokytoja

 2024


Komentarai

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Rekomenduojami video

Taip pat skaitykite