Moliūgas, viena naudingiausių žmogui rudeninių daržovių, yra mėgstamas daugelio pasaulio šalių virtuvėse. Ši daržovė ir iš jos gaminami patiekalai nesvetimi ir mūsų šaunioms šeimininkėms bei virtuvės virtuozams. Moliūgas buvo dažnas svečias ant mūsų protėvių stalo. Europos šalyse moliūgai išpopuliarėjo, kai juos iš Amerikos atvežė Kristupas Kolumbas. XVI a. moliūgai buvo jau auginti ir Lietuvoje, tačiau ilgainiui buvo nepelnytai primiršti. Pastaruoju metu jie vėl vis dažniau atsiranda mūsų valgiaraštyje. Vertinami ne tik dėl gero skonio, bet ir dėl naudos organizmui.
Kulinarijoje moliūgai pripažinti kaip daržovės, tačiau mokslininkai juos laiko vaisiais, nes jie turi sėklų. Dėl savo maistinės vertės moliūgai yra priskiriami prie itin sveikatai palankių produktų. Jie yra maistingi ir lengvai virškinami. Tai – viena iš nedaugelio daržovių, kurios po terminio apdorojimo nepraranda savo naudingų savybių, vitaminų ir mikroelementų. Moliūgo minkštimas turi angliavandenių, pektinų, mineralinių medžiagų bei vitaminų, o sėklos turtingos aliejumi ir organinėmis rūgštimis. Pastarosios naudojamos įvairiausiems patiekalams gaminti ir gardinti. Moliūgai itin vertinami dėl jų sudėtyje esančio pektino, skatinančio cholesterolio ir kancerogenų šalinimą iš organizmo. Jie taip pat skatina medžiagų apykaitos procesus bei gerina žarnyno veiklą.
Moliūgų skonis nėra ryškus, todėl jie tinka visur. Panaudojus įvairius prieskonius ir priedus, iš jų galima paruošti nemažai patiekalų. Tai – sriubos, įvairiausi troškiniai, garnyrai ir salotas. Jie puikiai tinka blynams, pyragams ir įvairiems desertams bei gėrimams gaminti. Moliūgus galima virti, troškinti, kepti, konservuoti, šaldyti ir džiovinti, virti uogienes, džemus ir pagardus. Išlaisvinus kulinarinę fantaziją, galima pagaminti daugybę skanių ir sveikų valgių su šia nuostabia daržove. Daug receptų mano jau išbandyti, tačiau tikrai dar ne visi. Siūlau iškepti moliūgo minkštimo ir iš jo pagaminti keletą patiekalų.
Keptas moliūgų pusgaminis
Gaminimas.
Nuplaukite moliūgą, išskobkite sėklas ir supjaustykite stambokais gabalais. Kepti galite ir su žieve, o ruošiant patiekalus nuskobkite ją. Paruoštus gabalus arba gabalėlius sudėkite ant kepimo popieriumi išklotos skardos ir kepkite orkaitėje 180 laipsnių temperatūroje apie valandą arba tol, kol moliūgas suminkštės. Po to panaudokite įvairiems patiekalams ruošti.
Kreminė keptų moliūgų sriuba
Jums reikės. 800 g kepto moliūgo, 4 bulvių, poros morkų ir svogūnų, apie pusės litro vandens, 4–5 skiltelių česnako, 25 g šviežio imbiero, čili pipiro, 50 g sviesto, poros šaukštų mėgstamo aliejaus, kario prieskonių, moliūgų arba saulėgrąžų sėklų, poros riekelių baltos duonos, 100 ml kokosų pieno arba grietinėlės, druskos, cukraus.
Gaminimas. Į storadugnį paprastą arba ketaus puodą įpilkite aliejaus ir įdėkite sviesto. Kai jis ištirps, įdėkite supjaustytus česnakus, svogūnus, morkas ir imbierą bei čili pipirą. Pabarstykite žiupsneliu cukraus ir nuolat maišant apkepkite iki auksinės spalvos. Tuomet įdėkite bulves ir užpilkite verdančiu vandeniu bei užvirkite. Toliau virkite ant lengvos ugnies apie 20–30 min., kol daržovės suminkštės. Tada įdėkite kepto moliūgo ir vėl užvirkite. Po to elektrine grūstuve viską sutrinkite. Supilkite grietinėlę arba kokosų pieną ir išmaišykite. Jei sriuba per tiršta, įpilkite virinto vandens iki norimos konsistencijos. Įberkite pagal skonį druskos ir kario prieskonių. Patiekite su skrudintais baltos duonos skrebučiais ir lengvai skrudintomis moliūgų sėklomis.
Sorų kruopų ir keptų moliūgų košė
Jums reikės. 200 g sorų kruopų, 500 g kepto moliūgo, 500 ml pieno, šaukšto sviesto, druskos, maltų juodųjų pipirų.
Gaminimas. Kruopas prieš gaminimą būtinai gerai nuplaukite po šaltu vandeniu, vėliau užplikykite karštu. Keptą moliūgą susmulkinkite, sumaišykite su pienu, pagardinkite prieskoniais ir užvirinkite. Tada suberkite kruopas ir virkite ant silpnos ugnies dar apie 30 min. Kai košė sutirštės, sudėkite sviestą ir laikykite šiltai apie 20 min. Patiekite karštą.
Bulvių ir keptų moliūgų itališki virtinukai Gnocchi
(šiam patiekalui įkvėpė virtuvės šefas Justinas Kapkovičius)
Jums reikės. 0,5 kg virtų bulvių su lupenomis, 0,5 kg kepto moliūgo, 2 kiaušinių, kvietinių miltų, sviesto apkepti, druskos, pipirų, raudonėlių, muskato riešuto.
Gaminimas. Kai išvirtos bulvės šiek tiek atvės, nuvalykite jas ir sugrūskite. Bulvių masę sumaišykite su keptų moliūgų mase ir gerai išmaišykite, tada paskaninkite druska ir pipirais bei kitais prieskoniais. Į masę pagal poreikį įberkite miltų, kol masė pasidarys tinkama formuoti. Formuokite virtinukus, sudėkite juos į pasūdytą verdantį vandenį. Kai pakils į paviršių, pavirkite dar kelias minutes, ištraukite iš vandens ir nuvarvinkite. Į keptuvę su įkaitintu sviestu įdėkite nusausintus virtinukus ir paskrudinkite. Iš tos pačios masės galite iškepti orkaitėje švilpikus, kaip ruošdavo mūsų močiutės, ir tiekti su spirgučių bei kitais padažais.
Keptas moliūgas su avinžirniais
Jums reikės. 400 g kepto moliūgo (sviestinio, muskatinio arba kito), dėžutės konservuotų avinžirnių (arba 100 g džiovintų), dėžutės konservuotų pomidorų savo sultyse, apelsino, keletos skiltelių česnako, goji uogų, druskos, juodųjų ir aitriųjų pipirų, maltos kalendros sėklų pagal skonį, aliejaus kepti ir šaukšto sviesto pagardinti (gali būti lydytas sviestas).
Gaminimas. Keptuvėje įkaitintame aliejuje apkepkite smulkiai pjaustytą arba sutrintą česnaką. Suberkite prieskonius ir maišydami minutę pakepinkite iki tol, kol pasklis malonus kvapas. Įspauskite apelsino sulčių ir įtarkuokite žievelių bei trumpai pakaitinkite. Keptą moliūgą supjaustykite kąsnio dydžio gabaliukais ir įdėkite į skardą, ten pat sudėkite konservuotus pomidorus, konservuotus ir perplautus arba virtus avinžirnius, įberkite goji uogas ir keptą česnaką su prieskoniais. Pagardinkite sviestu. Pašaukite į įkaitintą orkaitę ir 180 laipsnių temperatūroje kepkite apie 15 min. Tiekite kaip garnyrą arba kaip vegetarišką patiekalą. Prieš patiekiant tinka pabarstyti mėlynojo pelėsinio sūrio gabaliukais.
Keptų moliūgų pagardas
Jums reikės. 200 g keptų moliūgų, skiltelės česnako, juodgrūdės sėklų, 2 šaukštų Tahini pastos, poros šaukštų alyvuogių aliejaus, 0,5 arbatinio šaukštelio Himalajų arba Maldon druskos, aitriosios paprikos, 3 šaukštų citrinos sulčių, šviežio baziliko šakelės.
Gaminimas. Visus ingredientus sutrinkite elektriniu trintuvu iki vientisos masės. Pagardinkite juodgrūdės ir sezamo sėklomis, žalumynais.
Patiekite kartu su skrudinta duona, duoniukais, traškučiais, makaronais ar kaip padažą prie antrųjų patiekalų. Taip paruoštą moliūgų pagardą šaldytuve galite laikyti kelias dienas.
Keptų moliūgų džemas su obuoliais
Jums reikės. 0,5 kg, kepto moliūgo, 1 kg obuolių, 1 citrinos, gabalėlio imbiero, 0,5 stiklinės vandens, stiklinės arba cukraus pagal skonį.
Gaminimas. Obuolius nuplaukite, išpjaukite sėklalizdžius ir supjaustykite skiltelėms arba sutarkuokite burokine tarka. Po to suberkite cukrų, išspauskite citrinos sultis, įtarkuokite žievelę ir imbierą, įpilkite vandens. Ruošinį palikite šaltai pastovėti – geriausia nakčiai. Kitą dieną užvirkite ir pavirkite apie 15 min. Tada sudėkite keptą moliūgą ir pakaitinkite iki virimo. Džemą supilkite į iškaitintus stiklainėlius ir užsukite dezinfekuotais dangteliais. Užklokite rankšluosčiu ir palikite visiškai atvėsti. Tinka prie duonos skrebučių, sūrių ir paukštienos.
Druskos, pipirų ir kitų gyvenimo prieskonių pagal skonį…
Jolanta VELIČKIENĖ,
maisto technologė, technologijų edukologė,
Amatų mokyklos „Sodžiaus meistrai“ maitinimo paslaugų profesijų mokytoja