Trakų meno mokyklos Dailės skyriaus mokinių grafikos darbų paroda „Onuškiečio šaštadzienis“

Parašyta: 2024-10-22 | Kategorija: Kultūra, Naujienos, Onuškis, Renginiai, Seniūnijos, Trakai |

Bibliotekos nuotraukos

Onuškio bibliotekoje eksponuojama Trakų meno mokyklos Dailės skyriaus mokinių grafikos darbų paroda „Onuškiečio šaštadzienis“.

Labai džiaugiamės, kad mokytojas Jonas Mečkovskij priėmė iššūkį ir sutiko paruošti parodą, skirtą Onuškiui – Lietuvos mažajai kultūros sostinei.

Kaip visada, nuotraukose nesimato tikro darbų grožio, kurį sukūrė ir įamžino mokiniai, išklausę mokytojo Jono prisiminimus apie gražų, nostalgiją keliantį, atmintyje nuolat „gyvą“ Onuškio miestelį ir jo apylinkes.

Nuoširdžiai dėkojame už gražią besitęsiančią draugystę, bendradarbiavimą ir kuriamą grožį, kurį dovanojate bibliotekos lankytojams ir svečiams – visada kitokį, bet iki galo išpildytą ir įgyvendintą.

Paroda veiks iki lapkričio pabaigos, tad užsukite pasigrožėti.

Iki malonių susitikimų prie arbatos puodelio.

Inga Gackienė,

Trakų viešosios bibliotekos Onuškio padalinio vyr. bibliotekininkė

 

Trakų meno mokyklos mokytojas Jonas pasakoja:

     „Vasaros atostogas praleisdavau pas močiutę Taučionyse, kurį nuo Onuškio skyrė 4 kilometrai, o čia gyveno mano teta Vera, pusseserės – čia buvau laukiamas ir mylimas. Nuostabi gamta, miškas, pievos, ežeras, ėjimas su močiute grybauti, uogauti, žaidimai su pusseserėmis sužadino norą piešti ir visus patirtus įspūdžius užfiksuoti popieriaus lape.

      Močiutė buvo tikinti ir kiekvieną sekmadienį ar net vakarą mes vykdavome į  Onuškio parapijos bažnyčią, kur ir buvo proga susipažinti ir palaikyti po to jau ilgametę draugystę su nuostabiu kunigu Ignu Kavaliausku. Mane stebino nuostabi Onuškio bažnyčios klasicizmo architektūra, ten esančios skulptūros, tapybos drobės, vargonų skambesys – visa tai manyje suformavo norą užaugus tapti dailininku.

       Dar  būnant jaunuoliu, man tėveliai nupirko drobę, dažus, teptukus, skatino kurti ir interpretuoti  religine tema. O garbaus Onuškio parapijos kunigo Igno Kavaliausko ir jo brolio Antano iniciatyva pamėgau dar ir fotografuoti – fiksuoti vykstančius garsiuosius ir svarbius parapijiečiams Šv. Roko atlaidus.

       Onuškis tapo mano kūrybinio įkvėpimo vieta. Mano atmintyje jis išlieka, kaip pasaka, į kurią  mintimis sugrįžtu vėl ir vėl. Sentimentalūs prisiminimai apie prabėgusias vasaros atostogas, gyvenimas vienkiemyje pas močiutę, patirta meninė euforija Onuškio bažnyčioje, su ją susiję įvykiai manęs nepalieka…

        Tą meilę ir išpasakojau mokiniams, o jie ją išpiešė ant balto popieriaus lapo“.

 


Komentarai

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Rekomenduojami video

Taip pat skaitykite