Trakuose atidaryta keliaujanti paroda „Dainų šventės aidai“ toliau keliaus per rajoną

Parašyta: 2024-10-15 | Kategorija: Kultūra, Naujienos, Renginiai, Seniūnijos, Trakai |

Projekto sumanytoja ir koordinatorė Dovilė Bagdanavičienė, fotografo Zenono Vilbranto dukra Kamilė Vilbrantaitė- Venzlauskienė su vyru ir sūneliu. Aleksandro Aziulevičiaus nuotr.

Spalio 1 d., minint Tarptautinę pagyvenusių žmonių dieną, Trakų kultūros ir meno centre buvo atidaryta keliaujanti paroda „Dainų šventės aidai“. Tai jau penktoji parodos stotelė, kuriai neatsitiktinai buvo pasirinkta būtent rajono centras ir ši, vyresnio amžiaus žmones pagerbianti, data.

Ypatingas dėmesys Arakalniui

Parodos „Dainų šventės aidai“ pagrindinė mintis yra apjungti Trakų rajono kultūrinį gyvenimą per Dainų šventės prizmę, paliečiant praeitį, dabartį ir ateitį. Parodoje eksponuojamos iš fotografo Zenono Vilbranto archyvų, kuriuos sutiko paskolinti fotografo dukra Kamilė Vilbrantaitė- Venzlauskienė, negatyvų atgaivintos ir išdidintos nuotraukos, taip pat šių metų Lietuvos šimtmečio dainų šventės dalyvių – kolektyvų iš mūsų rajono – didelio formato nuotraukos, atspindinčios mūsų krašto – dzūkų liaudies kostiumus, perkeltos ant drobelinio audinio, sujungiant senąsias tekstilės tradicijas su šiuolaikinėmis spaudos galimybėmis. Parodos lankytojus džiugino eksponuojamos Arakalnio (Rėkalnio) teritorijos sutvarkymo ir šios ypatingos vietos atgaivinimo vizualizacijos, perteikiančios Arakalnio (Rėkalnio) teritorijos išskirtinumą bei šiuolaikinės architektūros derinį, naujausias dizaino, landšafto technologijas bei galimybę vėl įtraukti šią teritoriją į kultūrinių renginių žemėlapį. Dar smagiau eksponuoti šias vizualizacijas po neseniai Trakų rajono savivaldybei skirtos nominacijos už vieną ambicingiausių laukiančių projektų – būtent Arakalnio (Rėkalnio) teritorijos prikėlimą naujam gyvenimui. Ši nominacija atiteko Rugsėjo 27-29 dienomis LITEXPO vykusios parodos „Supernamai 2024“ metu, savivaldybei dalyvaujant projekte „Supermiestai“, skirtame Lietuvos savivaldybių ir verslo atstovams.

Kvietė į naktišokius

Renginio metu kiekvienas parodos atidarymo dalyvis galėjo ne tik pasigrožėti eksponatais, pasidalinti prisiminimais ir įžvalgomis, bet ir įsiamžinti prie specialiai šiai parodai pagaminto stendo – fotografavimosi sienelės su dzūkų liaudiškais rūbais pasipuošusios poros.

Laikraščio „Trakų žemė“ vyr. redaktorius-direktorius Juozas Vercinkevičius su buvusia ilgamete Trakų rajono Dainų švenčių organizatore Elvyra Gelažauskaite-Valiukiene. Aleksandro Aziulevičiaus nuotr.

Atidarymo renginį vedė netikėtas trio – etnomuzikologė, muzikos pedagogė, folkloro kolektyvų vadovė Dalia Mockevičienė, Aukštadvario folkloro kolektyvo „Verknė“ vadovas Vaidas Lengvinas ir viena iš pirmųjų Arakalnyje (Rėkalnyje) vykusių regioninių dainų švenčių vedėja Elvyra Valiukienė-Gelažauskaitė. Dalia ir Vaidas ne tik nuotaikingai, įpindami šmaikščius posakius pristatė parodą, tačiau ir atliko visiems gerai žinomas, giliai iš kartos į kartą perduodamas lietuvių liaudies dainas, pakvietusias visus renginio svečius pritarti į taktą. Ponia Elvyra pasidalino savo jaunystės įspūdžiais iš regioninių dainų švenčių bei linksmais prisiminimais.

Po parodos atidarymo visi svečiai buvo kviečiami pasistiprinti ir linksmai patrypti naktišokiuose su Elektrėnų kultūros centro liaudiškos muzikos kapela „OCH“ (vadovas Ričardas Ramanauskas).

Paroda toliau keliaus per rajoną

Paroda tęs savo kelią ir viešės Grendavės, Paluknio, Onuškio seniūnijose bei Bijūnuose, nešdama tą pačią žinutę – bendrystę ir kultūros bei tradicijų puoselėjimą, priartinant šimtmečio Lietuvos dainų šventę į rajoną, mažinant kultūrinę bei socialinę atskirtį, suteikiant galimybę kiekvienam savivaldybės gyventojui, net ir atokiau gyvenančiam, pajusti šventės dvasią, įtraukiant į kultūrinę veiklą, supažindinant su ateities projektais ir suteikiant galimybę pasidalinti prisiminimais bei įžvalgomis. Paroda „Dainų šventės aidai“ tikimasi pabrėžti regiono kultūrinį savitumą ir tapatumą bei prisidėti prie kultūrinio ir meninio rajono bendruomenių ugdymo.

Parodos atidarymo metu Trakuose vyko naktišokiai. Aleksandro Aziulevičiaus nuotr.

Projektas yra finansuojamas Lietuvos kultūros tarybos ir Trakų rajono savivaldybės administracijos.

Dovilė BAGDANAVIČIENĖ,

Projekto sumanytoja ir koordinatorė


Komentarai

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Rekomenduojami video

Taip pat skaitykite