Pratybų „Vyčio skliautas 2024“ pamokos stiprina Lietuvos mobilizacijos sistemą

Parašyta: 2024-09-27 | Kategorija: Jaunimas, Lietuva, Lietuvos gynyba, Naujienos, pagalba, Renginiai, Seniūnijos, Sveikata |

Rugsėjo 26 d. baigėsi didžiausios Nacionalinės mobilizacinės sistemos patikrinimo pratybos „Vyčio skliautas 2024“. Rugsėjo 23-26 dienomis Lietuvoje vykusių pratybų metu įvertinta Valstybės mobilizacinės sistemos būklė, testuotas esminis valstybės persitvarkymas ir išteklių sutelkimas pasirengiant šalies gynybai ir vykdant gyvybiškai svarbias funkcijas kritiniu momentu.

„Tik nuolatos testuodami save galime būti tikri, kad mūsų skiriamas dėmesys ir investicijos į pasirengimą netikėtiems scenarijams pasiekia tikslą – tapti saugesniais ir ramesniais šiais pasaulyje neramiais laikais. Šios pratybos kartu apėmė ir daug išoriškai nematomų, tačiau kertinių mobilizacinės sistemos elementų, o dabar laukia prasmingas ir ne mažesnis iššūkis – surinkti visas pamokas ir kryptingai tobulinti mobilizacijos sistemą. Būdami atviri patys sau galime minimizuoti pasirengimo trūkumus, sustiprinti institucijų ir visuomenės bendradarbiavimą bei būti pasiruošę užtikrinti valstybės gyvybingumą net pačiais sudėtingiausiais momentais. Noriu padėkoti institucijoms, nevyriausybinėms organizacijoms, savanoriams, kurie prisidėjo prie šių pratybų organizavimo ir vykdymo“, – teigia Vyriausybės kanclerė Giedrė Balčytytė.

Vyriausybės kanclerė Giedrė Balčytytė (kairėje) ir Vyriausybės kanclerio pavaduotojas, vadovaujantis Nacionaliniam krizių valdymo centrui Vilmantas Vitkauskas (dešinėje)

Po pirminio pratybų vertinimo identifikuotos institucijų mobilizacinės užduotys, kurias reikės tikslinti. Taip pratybų išdavoje atsirado poreikis institucijoms priskirti naujas mobilizacines užduotis, kurios išplės mobilizacinės sistemos galimybes ruoštis ir atremti įvairaus pobūdžio rizikas ir grėsmes. Artimiausiu metu bus parengta detali analizė, kurioje atsispindės poreikiai taisyti teisinę bazę, procedūras bei įsigyti priemonių, kurios padėtų sklandesniam mobilizacijos procesui. Atsižvelgiant į šiuos poreikius institucijos gaus konkrečias užduotis dėl pajėgumų ir sąveikos stiprinimo.

Pratybų dalyviai veikė simuliuojamoje hibridinių ir konvencinių grėsmių aplinkoje, pateikiant kuo realesnę situaciją. Siekta identifikuoti silpnąsias grandis, didžiausias rizikas, kylančias valstybei, kai dėl priešiškų veiksmų patiriamos masinės informacinės ir kibernetinės atakos, dingsta elektros energijos tiekimas, neveikia mobilus ryšys ir internetas, sutrinka gyventojų perspėjimo ir informavimo sistemos, vykdomos diversijos bei būtina gyventojų evakuacija.

Kartu su institucijomis pratybose taip pat dalyvavo visų 60 savivaldybių administracijos, bei kitos institucijos ir įstaigos, turinčios mobilizacinių užduočių. Taip šiose pratybose aktyviai veikė ir nevyriausybinės organizacijos: Raudonasis kryžius, Maisto bankas, Caritas, Maliečiai, Šaulių sąjunga. Tokiose situacijose jų indėlis ir sąveika su institucijomis yra kritiškai svarbūs, kadangi leidžia pasitelkti papildomus žmogiškuosius ir kitus resursus, kurių krizinėse situacijose visada trūksta. Iš viso pratybose dalyvavo apie tūkstantis valstybės tarnautojų, pareigūnų, savivaldybių atstovų bei savanorių.

Pratybas „Vyčio skliautas 2024“ koordinavo Nacionalinis krizių valdymo centras bei Mobilizacijos ir pilietinio pasipriešinimo departamentas prie Krašto apsaugos ministerijos. Tokio masto pratybos Lietuvoje vyko pirmą kartą.

Nuotraukose – fragmentai iš rugsėjo 23-26 dienomis vykusių pratybų (aut. Laima Penek / LRVK).

Lietuvos Respublikos Vyriausybės informacija


Komentarai

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Rekomenduojami video

Taip pat skaitykite