Savanorystė – tai Dievo dovana

Parašyta: 2024-09-18 | Kategorija: Bažnyčia, Dusmenys, Naujienos, Renginiai, Seniūnijos, Sveikata, Trakai |

I. Virpšienė (kairėje) aptaria Carito veiklą. Šalia – Dusmenų parapijos klebonas V. Balnys

Dusmenų parapijos Carito vadovės Ilonos Virpšienės iniciatyva buvo paminėtos Carito atkūrimo Lietuvoje 35-osios metinės. Minėjime dalyvavo Dusmenų parapijos klebonas kun. Virgilijus Balnys bei šios organizacijos savanorės. I. Virpšienė trumpai priminė Carito istoriją bei veiklą, dėkojo už savanorišką darbą, gerumą, pagalbą kitiems bei pristatė naujas nares.

„Savanorystė – tai ne likimas ir net ne pašaukimas. Savanorystė – tai Dievo valia ir dovana. Branginkite tą dovaną“, – sakė ji. Ilgiausiai Carito veikloje dalyvaujančiai savanorei Albinai Norinkevičienei I. Virpšienė įteikė Kaišiadorių vyskupijos Carito direktoriaus padėką, kurioje, be kita ko, rašoma: „Dėkojame jums už ilgus metus, paaukotus savanorystei ir artimo meilės darbams. Tegu Dievas laimina Jus ir Jūsų darbus.“

Albina Norinkevičienė – Dusmenų Carito siela

A. Norinkevičienė – aktyviausia Dusmenų parapijos Carito narė. Šį kilnų darbą ji dirba jau daugiau kaip 30 metų. Jis prasidėjo 1992 m, kai į Dusmenų bažnyčią buvo paskirtas kun. Petras Orlickas. Į Dusmenis kunigas atvyko su savo sena ir ligota motina ir jiems abiem buvo reikalinga pagalba. Tuomet Albina su savo artima bičiule Onute Stadalnykiene ėmė rūpintis jų maitinimu, buitimi, padėdavo jiems nusiprausti, skalbė drabužius, tvarkė namus ir kt.

Vėliau savanoriška veikla plėtėsi. A. Norinkevičienė nuolat tvarko bažnyčią ir parapijos namus, visada suteikia pagalbą laidojant mirusius parapijiečius: paruošia šarvojimo salę,, pataria artimiesiems ir paguodžia sunkią valandą. Ji nuolat globoja ligotus ir vienišus žmones, teikia jiems ne tik materialinę, bet ir dvasinę pagalbą. Albina – pagrindinė įvairių talkų organizatorė ir aktyvi dalyvė. Jos dėka aplink bažnyčią ir parapijos namus visada sutvarkyta aplinka, nuolat žydi gėlės.

A. Norinkevičienę gerai pažįsta ir geru žodžiu mini ne tik Dusmenų, bet ir visų aplinkinių kaimų žmonės. Turbūt nėra nė vienos šeimos, kuriai ši nuostabi moteris nebūtų ištiesusi pagalbos rankos. Visus jos gerus darbus būtų sunku ir surašyti.

I. Virpšienė (dešinėje) įteikia padėką A. Norinkevičienei

Albina visiems be išimties dalija savo gerumą. Ji, lyg Angelas sparnais, savo gerais darbais apgaubia visus aplinkinius žmones. Nors ir amžius jau garbus, ir sveikata dažnai „streikuoja“, ji vis eina ir eina. Ir sustoti dar nežada. Bet savo veiklos nesureikšmina ir dažnai  sako: „Juk aš nieko ypatingo nepadariau“. Buvusios LR Seimo narės Dangutės Mikutienės inicijuoto konkurso „Gerumo angelo skrydis“ Gerumo angelas „atskrido“ ir į dusmeniškės A. Norinkevičienės namus. Ji buvo nominuota už beribį gerumą, visapusišką veiklą ir pagalbą Dusmenų krašto žmonėms. „Gerieji Jūsų darbai bus užmiršti rytoj. – Vis dėlto darykite gerus darbus!“  – tai Motinos Teresės žodžiai. Jais visada vadovaujasi ir „Gerumo angelo skrydžio“ nominantė Albina Norinkevičienė.

Plati parapijos Carito veikla

Kaišiadorių vyskupijos Dusmenų parapijos Caritas įkurtas parapijos administratoriaus mons. Vinco Baublio iniciatyva 2005 m. Jis vienija apie 20 savanorių iš visų aplinkinių kaimų: Dusmenėlių, Jurgionių, Varlių, Alaburdiškių, Sarapiniškių ir kt. Carito veikloje dalyvauja ir daugiau parapijiečių, kurie neįtraukti į oficialius sąrašus, bet prisideda savanorišku darbu. 7-erius metus organizacijai vadovavo Janina Lekevičiūtė, o nuo 2012-ųjų šias pareigas perėmė I. Virpšienė. Carito veikla yra gana plati. Ji susijusi su parapijos poreikių tenkinimu, materialine bei socialine pagalba, ligotų ir vienišų žmonių globa, bažnyčios bei aplinkos tvarkymu ir kt.

Dusmenų Carito narės

Dusmenų bažnyčioje visada švaru ir tvarkinga. Ant altorių niekad nevysta gėlės, jos žydi ir aplink bažnyčią. Gražu ir jauku parapijos namuose, tvarkinga šventoriuje. Visus šiuos ir daugelį kitų darbų atlieka parapijos savanoriai. Carito atstovės nuolat organizuoja talkas ir pačios jose aktyviai dalyvauja. Talkos kasmet vyksta prieš visas didžiąsias šventes – šv. Kalėdas, šv. Velykas, šv. Onos atlaidus ir kt. Jų metu tvarkomas bažnyčios vidus, šventorius ir aplinka

Dusmenų Caritas įsijungia į kasmetę adventinę vargstančiųjų paramos akciją „Gerumas mus vienija“. Adventiniu laikotarpiu teikia paramą šeimoms, vienišiems ir kitiems paramos reikalingiems asmenims – už surinktas lėšas perka maisto produktus ir prieš šv. Kalėdas išdalina juos vargstantiems. 2012 m. pagelbėta 4 šeimoms, 2013 m. – 6, 2017 m. – 5, 2021 m. – 4 ir t. t. Pastaruoju metu daug dėmesio skiriama prieš keletą metų Dusmenų kaime apsigyvenusiai jaunai šeimai, auginančiai net 7 vaikus. Carito narės daug metų rūpinosi jaunimo piligriminio žygio dalyvių apgyvendinimu bei maitinimu – ruošė patalpas nakvynei, padėjo surinkti maisto produktų,  paruošti vakarienę beveik 100 jaunuolių, kurie kasmet keliavo į Žolinės atlaidus Pivašiūnuose. .

Dusmenų parapijos savanorės visada dalyvauja Pivašiūnuose (Alytaus r.) vykstančiuose Žolinės atlaiduose, kai meldžiamasi už Carito darbuotojus, savanorius ir ligonius, bei  kituose vyskupijos organizuojamuose susibūrimuose.

Carito veikla Lietuvoje

Nepriklausomoje Lietuvoje Caritas federacija veikė nuo 1926 m., o 1940 m. jos veikla buvo nutraukta. Carito veiklos atkūrimo darbai prasidėjo 1988 m., kai slaptai susitikusi septynių moterų iniciatyvinė grupė, kuriai vadovavo ses. Albina Pajarskaitė MVS, pasirašė Katalikiško moterų sambūrio Caritas įkūrimo aktą. 1989 m. Kaune įvyko steigiamasis suvažiavimas, o vėliau Caritas įsikūrė  visose vyskupijose.

Dusmenų parapijos tretininkai

Ar Dusmenų parapijoje Nepriklausomoje Lietuvoje veikė Caritas sužinoti nepavyko. Bet daugelis dusmeniškių mena, kad čia buvo stipri ir skaitlinga Tretininkų organizacija, kurios veikla buvo labai artima Caritas veiklai. Tretininkai siekė tarnauti bažnyčiai ir artimui, gyventi vienybėje ir visiems būti pavyzdžiu. Prieš didesnes šventes jie tvarkydavo bažnyčią,  puošdavo ją vainikais, palaikė bažnytinį rožančiaus giedojimą, slaugė vietos ligonius ir kt. Dusmenų Tretininkų kongregacijoje ypač aktyviai dalyvavo Motiejus Tribandis. Jis pavyzdingai ėjo iždininko pareigas, rūpinosi kuo plačiau paskleisti katalikišką spaudą, iš savo kuklių asmeninių lėšų neturtingiesiems užprenumeruodavo leidinį „Pranciškonų pasaulis“, o prieš mirtį savo nedidelį turtelį testamentu paliko Dusmenų bažnyčiai.

Onutė Trepuilaitė -Virginavičienė


Komentarai

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Rekomenduojami video

Taip pat skaitykite