Įdomūs faktai apie baidares

Parašyta: 2024-09-11 | Kategorija: Lietuva, Naujienos, Pramogos, Renginiai, Seniūnijos, Skelbimai, Sportas, Sveikata, Trakai |

Gali būti, kad jūs tik galvojate, jog žinote viską apie baidares – iš tiesų baidarės yra stebinantis dalykas, apie kurį galima pasakyti daug įdomių faktų.

1. Senovės išradimas: baidarių istorija siekia tūkstančius metų. Jas pirmieji naudojo Arkties regionų gyventojai – inuitai ir eskimai. Šios tautos baidares naudojo medžioklei, žvejybai ir keliavimui.

2. Medžiotojo laivas: žodis „baidarė“ kilęs iš inuitų kalbos ir reiškia „medžiotojo laivas“. Tai puikiai atspindi baidarių pradinę paskirtį.

3. Įvairių medžiagų naudojimas: istoriškai baidarės buvo gaminamos iš medžio, aptraukto gyvūnų odomis. Šiandien naudojamos įvairios medžiagos: plastikas, aliuminis, stiklo pluoštas, o kartais net ir anglies pluoštas.

4. Olimpinė sporto šaka: Nuo 1963 metų baidarių lenktynės yra viena iš olimpinių sporto šakų. Baidarininkai varžosi įvairiuose nuotoliuose ir disciplinose.

5. Visame pasaulyje populiarus užsiėmimas. Yra daugybė baidarių maršrutų, nuo ramių upių iki audringų jūrų.

6. Baidarių įvairovė: yra daugybė skirtingų baidarių tipų, skirtų įvairioms veikloms: turistinės, varžybinės, jūrinės, baltosios vandens ir kt.

7. Baidarės Lietuvoje: Lietuva turi turtingą baidarių turizmo tradiciją ir istoriją. Yra daugybė upių, tinkamų plaukioti baidarėmis, o daugelis miestų ir miestelių siūlo baidarių nuomos paslaugas.

8. Plaukimas baidarėmis yra ekologiškas būdas pažinti gamtą, nes neteršia aplinkos.

9. Apytiksliai svorio intervalai:

      a) lengvosios turistinės baidarės: 15-25 kg;

      b) vidutinės turistinės baidarės: 25-35 kg;

      c) sunkesnės turistinės baidarės: 35 kg ir daugiau;

     d) varžybinės baidarės: 10-15 kg;

     e) jūrinės baidarės: 30 kg ir daugiau.

10. Baidarės gali būti gaminamos iš įvairių medžiagų, tačiau dažniausiai naudojamos šios:

     a) plastikas: tai viena populiariausių medžiagų baidarių gamybai. Plastikas yra lengvas, patvarus ir atsparus vandeniui;

     b) aliuminis: aliumininės baidarės yra tvirtos, lengvos ir lengvai valomos. Jos dažnai naudojamos varžybinėse baidarėse;

     c) stiklo pluoštas: stiklo pluoštas yra stiprus ir lengvas, todėl dažnai naudojamas turistinėms baidarėms;

     d) anglies pluoštas: anglies pluoštas yra ypač lengvas ir tvirtas. Jis dažnai naudojamas varžybinėse baidarėse, kur kiekvienas gramas svorio turi reikšmės;

    e) mediena: tradiciškai baidarės buvo gaminamos iš medžio. Šiandien medinės baidarės yra mažiau paplitusios, tačiau vis dar naudojamos kai kuriose vietose.

PR

 


Komentarai

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Rekomenduojami video

Taip pat skaitykite