Ilgasis Žolinės savaitgalis Trakuose

Parašyta: 2024-08-22 | Kategorija: Bažnyčia, Kultūra, Lietuva, Naujienos, Renginiai, Seniūnijos, Trakai |

Po Žolinės atlaidų Trakų Bazilikoje ir kaip niekad ilgos, iškilmingos eisenos, skirtos pagerbti Trakų Dievo Motinos – Lietuvos Globėjos paveikslą, trakiečiai ir miesto svečiai sugužėjo prie Trakų amatų centro, kur prasidėjo Kopūstinės šventė.

Prie pilių ir senais laikais burdavosi prekybininkai ir linksminosi liaudis, taip ir Kopūstinės (Karvinės) saloj nuo pat ryto šurmuliavo kermošius, kuris vyko iki sekmadienio, rugpjūčio 18 d.

Renginiui ruošėsi ir puošėsi Trakų krašto kultūros ir amatų asociacija bendruomenė – puošė tiltą, rinko ir merkė žolynus, prekybininkai puošėsi žolynais.

Šventinę dieną visus linksmino, šokt ir dainuoti kvietė folkloro ansambliai, kapelos. Tautodailininkai ir meistrai mokė įvairių amatų: baltiškų papuošalų gamybos (Judita Bagočiūnienė), karpymo (Klaidas Navickas), vėlimo (Danutė Bastienė), sodų rišimo (Dalia Ališauskienė), juostų pynimo (Ramunė Petkevičienė), taip pat supažindino su šaukščiaus amatu (Jonas Ališauskas) ir mokė dirbti su tekstile (Liucija Pavlovska). Saloje galima buvo pašaudyti iš lanko (Maratas Baiševas).

Nuo 15 val. pradėta dalinti čia pat išvirta gardi gaspadinių kopūstienė (Jolanta Veličkienė ir Dominyka Semionovė), kuri ištirpo per šiek tiek daugiau nei valandą, buvo pamaitinta apie 200 šventės lankytojų. Džiugu, kad daugiau nei pusę valgiusių atsinešė savo sriubos lėkštę, neturintys galėjo čia pat įsigyti Trakų ženklo sriubos indelį. Buvo tokių, kurie vėl stojo į eilę ir kartojo, buvo, kam ir neliko…

Renginį kasmet organizuoja Trakų Švč. Mergelės Marijos Apsilankymo parapija, Trakų krašto kultūros ir amatų asociacija, Trakų seniūnija. Šiemet organizatorių gretas papildė Trakų istorinio nacionalinio parko direkcija organizavusi šaunią ekskursiją Trakų ežerų pakrantėmis, kurią vedė Trakų istorinio nacionalinio parko biologė Andželika Kriaučiūnienė.

Susirinkusiems koncertavo šie folkloro ansambliai ir kapelos: Trakų kultūros ir meno centro folkloro ansamblis „Radasta“ (vadovės Marytė Morkūnienė ir Rasa Zakarė), Širvintų kultūros centro tradicinė kapela ,,Noragas“ (vadovė Gintarė Jakštienė), Lentvario lietuvių liaudies dainų kolektyvas „KLEVINĖ“ (vadovė Inga Okuškienė), Rūdiškių folkloro ansamblis „Diemedis” (vadovė Dalia Žalpienė), Trakų kultūros ir meno centro Tiltų kaimo kapela (vadovė Vaiva Neteckienė), Jungtinė Dzūkijos regiono tradicinio muzikavimo kursų kapela „Sunešcinis“(vadovė Vaida Naruševičiūtė).

Po renginio kolektyvai plaukiojo laivu, o jų dainų skambesys ritosi per visą Galvės ežerą pratęsdami šventės iškilmę.

Dominyka Semionovė,

Trakų krašto kultūros ir amatų asociacijos
pirmininkė

Organizatorių nuotraukos

 


Komentarai

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Rekomenduojami video

Taip pat skaitykite