Rasų šventė ant Stirnių piliakalnio

Parašyta: 2024-06-28 | Kategorija: Kultūra, Lentvaris, Naujienos, Renginiai, Seniūnijos, Trakai |

Joninės ant Stirnių piliakalnio

Stebuklingą sekmadienio vakarą Stirnių piliakalnio prieigos aidėjo nuo giesmių ir dainų – rinkomės švęsti Rasų (Kupolės). Jau penkioliktą kartą Valų kaimo bendruomenė „Neris“ sukvietė visus didelius ir mažus susirinkti į kupą ir patirti ypatingą naktį.

Vakaras prasidėjo Trakų romuvos vaidilos Vidmanto Veličkos kvietimu įeiti pro šventės vartus ir giedant tradicines giesmes pakilti ant Stirnių piliakalnio. Kiekvienas veiksmas buvo kupinas susikaupimo ir magijos: eidami pro vartus, simboliškai nusiplovėme rankas, kopdami ant piliakalnio bridome per upelį. Lydimi giesmių ir nešamos šventos ugnies užkopėme ant piliakalnio, kur vyko vaidilos vedamos apeigos. Rasų šventė ypatinga ne tik savo stebuklinėmis vandens, žolynų, ugnies, žemės galiomis, bet ir tuo, kad joje nėra žiūrovų – visi yra dalyviai.

Visi vaišinomės ir dalinomės duona, visi ėmėme žiupsnelį druskos ir jį aukojome Gabijai kartu su nuo vainiko nuskintu žolynu, kartu gaudėme žemės dovanas  – grūdus, kartu dėkojome ir prašėme sveikų bei palaimintų ateinančių metų. Besileidžiant saulei, apeigos pasibaigė deglų uždegimu ir nusileidimu į Saidės slėnį, kur visų laukė šurmulingoji šventės dalis – uždegėme didžiulį laužą ir kupolę. Netrukus išvydome įspūdingą ir nepalikusį abejingų „Ugnies teatro“ šou.

Vėliau visų dėmesys krypo į sceną, kurioje aktyviausiems bendruomenės nariams padėkas teikė ir sveikinimo žodį tarė Trakų kultūros ir turizmo skyriaus vedėja Asta Lipkevičienė, kaip ir daugelį metų visų pasveikinti atvyko LR seimo narys Kęstutis Vilkauskas, taip pat už palaikymą ir dėmesį dėkojame Trakų rajono savivaldybės tarybos narei Alinai Kowalewskai.

Dar nesibaigus kalboms, prie didžiulio sriubos katilo ėmė vingiuoti ilgiausia eilė – visus viliojo be galo gardus kvapas. Sriubą šiemet pasišovė išvirti naujausi Valų kaimo bendruomenės nariai – Aurelijos, Tomo ir Medeinos šeimyna. Turbūt nereikia nė sakyti, kad sriuba buvo pasakiško skonio! Užkandę vaišių pasinėrėme į dainų ir šokių sūkurį – scenoje grojo muzikinis ansamblis „Vilsa“. Šauniuosius muzikantus keitė nuotaikingieji „Ratilai“, kurių rateliai, dainos ir šokiai atrodo ir akmenį galėjo išjudinti. Per šokių ir dainų siautulį merginos neužsimiršo – nuskubėjo Nerin leisti vainikėlių, o drąsiausios ir maudėsi stebuklinius vandenis plukdančioje upėje. Šiemet ir stebuklai dėjosi – buvo rasti net keli paparčio žiedai – tai bus nepaprasti metai juos radusiems! Ir dar ilgai tęsėsi dainos ir šokiai, ilgai negęso laužas, liejosi kalbos…

Valų kaimo bendruomenė „Neris“ nuoširdžiai dėkinga visiems savo nariams, kurie metai iš metų savo iniciatyvos ir entuziazmo dėka organizuoja Rasų šventę ne tik Valų, bet ir visų aplinkinių vietovių gyventojams. Didžiuojamės savo bendruomenės narių sutelktumu, nuoširdumu ir veiklumu! O kai nuoširdžiai stengiamės, ir rezultatai kalba patys už save – šiemet sulaukėme ypatingos svečių gausos – daugiau nei 450 dalyvių. Žinoma, vieniems nebūtų pavykę taip šauniai visko sustyguoti, tad dėkojame mūsų  partneriui Rykantų universaliam daugiafunkciui centrui, sutartinių giedotojų grupei „Ginėja“, folkloro ansambliui „Versmė“, folkloro ansambliui „Spalgena“ ir visiems geros valios žmonėms, skyrusiems savo laiką.

Šventė finansuota laimėjus LR Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos priemonei „Stiprinti bendruomeninę veiklą savivaldybėse“ teiktą paraišką „Rasų šventė ant Stirnių piliakalnio“. Priemonės įgyvendinimą organizuoja Trakų r. savivaldybė kartu su Nevyriausybinių organizacijų informacijos ir paramos centru, Lietuvos vietos bendruomenių organizacijų sąjunga, Lietuvos kaimo bendruomenių sąjunga.

Džiaugiamės prisidėdami prie šimtamečių tradicijų saugojimo, iki kitų Rasų ant Stirnių piliakalnio!

 

 Trakų r. Valų k. bendruomenės „Neris“ informacija ir nuotraukos


Komentarai

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Rekomenduojami video

Taip pat skaitykite