Įsimylėjėlių arba Šv. Valentino diena švenčiama vasario 14-ąją. Žinoma, kad kelias į mylimojo ar mylimos širdį eina per skrandį. Geras, sveikas ir pačiu pagamintas maistas – tai gera dovana ir smagus laiko praleidimo kartu būdas. Valentino diena kupina romantikos, todėl kuriant romantišką, jaukią, meilės prieskoniais pagardintą vakarienę, galima gaminti kartu arba paruošti staigmeną savo mylimam žmogui. Maisto pateikimas ir jo išvaizda bei skonis daugumai žmonių lemia ir puikią nuotaiką. Kuo maistas skanesnis, tuo žmogus laimingesnis. Tad noriu pasidalyti Valentino dienos patiekalais – ne per daug sočiais, bet suteikiančiais energijos ir neapkraunančiais skrandžio. Ir nebūtinai jie turi būti saldūs, nes saldumo jausmą suteikia pati meilė. Mylėkite ir būkite mylimi!
Salotos „Aistros taurė“
Jums reikės: 300 g baltųjų šparagų, 200 g vištienos krūtinėlės, 1 banano, 70 g graikiško jogurto, šaukšto pieno arba sviesto, truputį maltų baltųjų pipirų, muskato riešuto, druskos.
Gaminimas. Šparagus nulupame išilgai, nupjauname sumedėjusius galiukus, nuplauname šaltu vandeniu ir surišame ryšulėliais (nebūtinai). Juos dedame į verdantį vandenį, įberiame druskos, cukraus, įpilame šlakelį pieno arba šaukštą sviesto verdame. Paprastai jie verdami gana trumpai – iki 10 min. Kad išliktų traškūs, truputi pavirtus šparagus iškart merkiame į šaltą vandenį. Po to supjaustome 1 cm ilgio griežinėliais.
Vištieną verdame tame pačiame nuovire, kur virė šparagai. Ją atvėsiname ir supjaustome šiaudeliais, bananus – griežinėliais. Pagardiname prieskoniais, įdedame jogurto ir viską išmaišome. Sudedame į desertinę taurę ir papuošiame mėtų lapeliais. Galima pabarstyti granatomis, goji uogų sėklomis arba pakepintais riešutais.
Įdaryti kiaušiniai „Valentino siurprizas“
Jums reikės: 4 kiaušinių, skiltelės česnako, 50 g minkšto sviesto, žiupsnelio druskos, pipirų ir juodgrūdės grūdelių.
Gaminimas. Kietai išvirtus kiaušinius nulupame, perpjauname pusiau ir išimame trynius. Ruošiant įdarą trynius ištriname sviestu (kambario temperatūros), česnaku, žiupsneliu druskos, įberiame maltų pipirų. Viską išmaišome iki vientisos masės. Paruoštą įdarą sudedame į virtų kiaušinių puseles, gražiai sudėliojame lėkštėje, puošiame žalumynais, pabarstome juodgrūde. Prie trynių puikiai dera krevetės, ikrai, menkių kepenėlės.
Kepta lašiša „Su meilės prieskoniu“
Jums reikės: apie 200 g lašišos, 200 g saldžių bulvių (batatų), alyvuogių aliejaus, šaukšto lydyto ghi sviesto, po vieną arbatinį šaukštelį sojos padažo ir balzaminio acto, druskos ir pipirų – pagal skonį.
Gaminimas. Įkaitiname orkaitę iki 200 laipsnių temperatūros. Į kepimo indą sudedame lašišą ir supjaustytus batatus, ant jų užlašiname šiek tiek alyvuogių aliejaus. Apibarstome druska bei pipirais (pagal skonį) ir kepame orkaitėje apie 15 min. Kol lašiša kepa, paruošiame padažą: ištirpiname sviestą ir supilame sojos padažą bei balzaminį actą, viską gerai išmaišome. Užpilame pagamintu padažu iškeptą lašišą ir skanaujame. Tinka patiekti su įvairiomis gaiviomis salotomis.
Jums reikės: 2 obuolių, 1 pakelio varškės sūrelio su razinomis, 1 kiaušinio, šaukštelio krakmolo, 2 šaukštų cukraus, 20 g sviesto ir 40 g šokolado papuošimui.
Gaminimas. Kepti tinkamiausi yra saldžiarūgščiai obuoliai. Obuolius nuplauname, nusausiname, viršų prie kotelio plonai nupjauname. Vidų išskobiame ir sudedame paruoštą įdarą.
Įdarui: varškės sūrelį sumaišome su kiaušinio tryniais ir krakmolu. Baltymus išplakame su cukrumi ir dedame ant įdaryto obuolio viršaus.
Orkaitę įkaitiname iki 180 laipsnių temperatūros. Taip paruoštus obuolius orkaitėje kepame apie 30 minučių. Į karštą vandenį įstatytame dubenyje ištirpiname sviestą, beriame susmulkintą šokoladą ir maišydami ištirpiname. Prieš patiekdami obuolius pašlakstome ištirpintu šokoladu ir papuošiame šviežiomis uogomis.
Jums reikės: 200 g braškių, 100 g šilauogių 250 g maskarponės sūrio, 100 ml grietinėlės, 100 g cukraus, poros šaukštų saldžių avižinių dribsnių.
Gaminimas. Pusę braškių sutriname su dviem šaukštais cukraus. Iš sūrio, grietinėlės ir likusio cukraus suplakame purų kremą. Į aukštą taurę sluoksniais sudedame sūrio kremą, trintas braškes, avižinius dribsnius ir netrintas uogas. Prieš tiekdami atšaldome.
Jolanta VELIČKIENĖ,
knygos „Senos ir naujos
tradicijos virtuvėje“ autorė