Užgavėnės – tai išskirtinė diena metuose, baigiamasis pokalėdinio mėsėdžių linksmybių akcentas; žiemos pabaigos, džiaugsmo, juoko, pokštų, kvaitulio šventė; kaip kitos lietuvių šventės, ši yra glaudžiai susipynusi su krikščioniškomis ir pagoniškomis tradicijomis. Užgavėnės švenčiamos visada antradienį, Gavėnios išvakarėse. Nuolatinės datos Užgavėnės neturi, jos priklauso nuo kilnojamos Velykų šventės dienos, todėl kasmet švenčiamos vis kitu laiku. Šiemet šv. Velykos bus balandžio 16–17 d., todėl Užgavėnes švęsime vasario 28 d.
Užgavėnių papročiai ir tradicijos yra susijusios su žemdirbyste ir valstiečio ūkiu, todėl turi bendrą prasmę ir tikslą – visų pirma, užtikrinti gausų derlių, gyvulių produktyvumą ir gerą prieauglį, sveikatą, šeimos pagausėjimą, sėkmingas vedybas, santarvę ir sėkmę visuose kituose reikaluose.
Per Užgavėnes ypatingas dėmesys yra skiriamas sotiems valgiams. Sotumas turėjo lemti gerus metus. Pagrindiniai šios šventės patiekalai buvo mėsiški – šiupinys, kiunkė, šaltiena, troškinti kopūstai su dešrelėmis. Tačiau šiais laikais bene vienintelis Užgavėnių patiekalas yra įvairiai paruošti blynai, sklindžiai, lietiniai, spurgos.
Sklindžių su medumi – žymiausio Užgavėnių gardėsio – receptas
Jums reikės: 2 kiaušinių, 0,5 stiklinės cukraus, 0,5 litro kaimiško rūgpienio (galima naudoti ir parduotuvėje pirktą kefyrą arba jogurtą), 1 šaukštelio geriamosios sodos, nugesintos šlakeliu obuolių acto, 3,5 stiklinės kvietinių miltų, aliejaus kepimui.
Pirmiausia suplakite kiaušinius su cukrumi iki baltumo, paskui išmaišykite juos su rūgpieniu ir šlakeliu obuolių acto nugesinta soda, tada suberkite persijotus miltus ir išmaišykite. Tešla turėtų gautis pakankamai tiršta. 1 šaukštą tešlos įdėkite į įkaitintą keptuvę su aliejumi. Sklindžius gražiai apskrudinkite iš abiejų pusių.
Medų, kuris šiuo metu yra susicukravęs, pakaitinkite, kad išsilydytų ir būtų lengvai užpilamas ant sklindžių.
Lietuviškų mielinių sklindžių receptas
Jums reikės: 300 g kvietinių miltų, 2/3 stiklinės pieno, 2 kiaušinių, 2 šaukštų tirpinto sviesto, 2 šaukštų cukraus, žiupsnelio druskos, šaukštelio sausų mielių arba 8 g presuotų mielių, saulėgrąžų aliejaus kepimui.
Mieles ištrinkite su šaukštu cukraus, įpilkite truputį kambario temperatūros pieno, mielės turėtų truputį pakilti (jei turite sausų mielių, tai jas išmaišykite su miltais, jų kildinti nereikia). Likusį cukrų sutrinkite su kiaušinių tryniais ir supilkite likusį pieną, suberkite išsijotus miltus, įdėkite pakilusias mieles, išmaišykite maišytuvu ir palikite pastovėti valandą šiltoje vietoje, kad tešla pakiltų. Po to ištirpinkite sviestą, įberkite žiupsnelį druskos ir suplakite kiaušinių baltymus iki kietumo. Į tešlą įdėkite sviestą, kiaušinių baltymus ir atsargiai išmaišykite. 1 šaukštą tešlos įdėkite į įkaitintą keptuvę, pateptą aliejumi, ir sklindžius kepkite 2 min. iš abiejų pusių.
Patiekti galima su grietine, tirpintu sviestu, uogiene, džemu.
Parengė Jolanta VELIČKIENĖ
pagal nepriklausomo mitybos ir
kulinarijos eksperto Vincento Sako receptus, Jovariškės, Trakų r., 2017