Sviestinio moliūgo medalionai su rūkyta paprika

Parašyta: 2024-11-09 | Kategorija: Lietuva, Namai, Naujienos, Rūdiškės, Seniūnijos, Sveikata, Trakai |

Sviestinio moliūgo medalionai su rūkyta paprika. Jolantos Veličkienės nuotr.

Moliūgai yra viena universaliausių daržovių, puikiai tinkanti tiek saldiems, tiek sūriems patiekalams. Nepaisant to, kad moliūgai natūraliai gerai išsilaiko ilgus mėnesius, svarbu juos laikyti vienodoje temperatūroje. Idealus moliūgų laikymo būdas yra vėsi, tamsi ir sausa vieta, kur jie gali kvėpuoti. Tai padeda išvengti puvimo ir prailgina jų galiojimo laiką.

Taip pat svarbu, kad moliūgai nebūtų veikiami tiesioginių saulės spindulių ir drėgmės, nes tai gali pagreitinti jų sugadinimą. Jei laikysite juos tinkamai, moliūgai gali išlikti švieži net kelis mėnesius, leidžiant mėgautis jų skoniu ir maistine verte visą sezoną. Taip pat moliūgų konservavimas (marinavimas, raugimas, šaldymas, džiovinimas, uogienių virimas) gali išsaugoti šių daržovių skonį ir maistinę vertę ilgesniam laikui.

 

Sviestinio moliūgo medalionai su rūkyta paprika

Sviestinio moliūgo medalionai su rūkyta paprika yra ne tik skanus, bet ir maistingas patiekalas. Sviestinis moliūgas yra mažai kaloringas, todėl puikiai tinka dietiniai mitybai. Jame gausu karotinoidų, kurie padeda kovoti su laisvaisiais radikalais. Šis moliūgas yra turtingas vitaminų A, C, E ir K, taip pat mineralų, tokių kaip kalis ir magnis. Rūkyta paprika suteikia patiekalui ypatingą, gilią ir dūminę skonio natą, kuri puikiai dera su moliūgo saldumu. Šis patiekalas leidžia eksperimentuoti su skirtingais priedais ir garnyrais, paverčiant jį universaliu pasirinkimu bet kuriuo metų laiku.

Reikės:

Apie 500 g sviestinio moliūgo (nulupto ir supjaustyto medalionais), 1-2 šaukštai alyvuogių aliejaus, druskos ir pipirų pagal skonį, šaukštas rūkytos paprikos miltelių, 200 g sūrio (pvz.: Bri mocarelos arba kito mėgstamo sūrio) 100 g graikinių arba karijų riešutų.

Bešamelio padažui: 50 g sviesto, 50 g miltų, 500 ml pieno, druskos, pipirų ir muskato riešuto pagal skonį.

Sviestinį moliūgą supjaustykite apie 1 cm storio medalionais. Pabarstykite druska, pipirais ir rūkyta paprika. Didelėje keptuvėje įkaitinkite alyvuogių aliejų ir apkepkite moliūgo medalionus iš abiejų pusių, kol jie taps auksinės spalvos ir šiek tiek suminkštės. Išimkite iš keptuvės ir dėkite ant išklotos kepimo popieriumi skardos.

Bešamelio padažo paruošimui puode ištirpinkite sviestą, tada įberkite miltų ir maišykite, kol miltai suputos ir susijungs tarsi į pastą. Tuomet po truputį supilkite pašildytą pieną, nuolat maišydami, kad nesusidarytų gumulėlių. Virkite, kol padažas sutirštės. Pagardinkite druska, pipirais ir muskatų riešutu.

Ant moliūgo medalionų užpilkite bešamelio padažą, pabarstykite smulkintais riešutais ir uždėkite sūrį. Įkaitinkite orkaitę iki 180 °C ir kepkite medalionus apie 15-20 minučių, kol sūris taps auksinės spalvos ir burbuliuos. Patiekite karštus vienus kaip užkandį arba su norimu garnyru, kaip pagrindinį vegetarišką patiekalą.

Garnyras: virti ryžiai su ciberžole ir keptomis bulvinėmis saulėgrąžomis (topinambais)

Šis garnyras puikiai papildys sviestinio moliūgo medalionus su rūkyta paprika. Garnyrą sudarantis ingredientai ne tik puikiai dera tarpusavyje skoniu, bet ir prisideda prie jūsų sveikatos ir savijautos. Ryžiai yra puikus angliavandenių šaltinis, suteikiantis energiją organizmui. Jie natūraliai neturi glitimo, todėl yra puikus pasirinkimas žmonėms, sergantiems celiakija arba turintiems glitimo netoleravimą. Ciberžolėje esantis kurkuminas turi stiprių priešuždegiminių ir antioksidacinių savybių. Ciberžolė skatina virškinimą ir gali padėti sumažinti virškinimo sutrikimus. Topinambai yra mažai kaloringi ir turi mažą glikeminį indeksą, todėl tinka diabetikams. Jie yra puikus inulino, prebiotiko, šaltinis, kuris padeda palaikyti sveiką žarnyno mikroflorą. Juose gausu vitaminų B grupės, C, E, taip pat mineralų, tokių kaip geležis, kalcis ir kalis.

Reikės:

Puodelio plikytų ryžių, šaukšto ciberžolės miltelių, dviejų puodelių vandens, apie  200 g topinambu,  šaukšto tahini pastos, alyvuogių aliejaus, druskos pagal skonį.

Gerai nuplaukite ryžius po šaltu vandeniu. Puode užvirkite 2 puodelius vandens, įberkite druskos ir ciberžolės miltelių. Supilkite ryžius ir virkite pagal instrukcijas (dažniausiai apie 15-20 minučių), kol jie bus minkšti ir sugeria visą vandenį.

Kruopščiai išplautus topinambus supjaustykite skiltelėmis. Tada sudėkite į dubenį, įdekite tahini pastos ir šiek tiek alyvuogių aliejaus. Gerai išmaišykite, kad topinambai tolygiai pasidengtų pasta.  Leiskite jiems marinuotis apie 15-20 minučių. Įkaitinkite orkaitę iki 180 °C. Tuomet topinambus dėkite ant kepimo popieriumi išklotos skardos ir kepkite apie 25-30 minučių, kol jie taps auksinės spalvos. Kai ryžiai bus paruošti, juos švelniai išmaišykite, kad būtų purūs. Patiekite ryžius ant lėkštės, ant viršaus dėkite keptus topinambus.

Medalionai su garnyru. Jolantos Veličkienės nuotr.

Druskos pipirų ir kitų gyvenimo prieskonių pagal skonį…

 

Jolanta Veličkienė,

Maisto technologė, technologijų edukologė, pedagogė

 Amatų mokyklos „Sodžiaus meistrai“ maitinimo paslaugų profesijų mokytoja

 2024


Komentarai

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Rekomenduojami video

Taip pat skaitykite