Šv. Velykos ir Vienos varškėtis / lenk. Sernik Wiedeński

Parašyta: 2024-03-16 | Kategorija: Kultūra, Lietuva, Namai, Naujienos, Rūdiškės, Seniūnijos, Sveikata, Trakai |

Jolantos Veličkienės nuotr.

Daug metų mūsų šeimoje kepamas šis paprastas, tačiau tikrai neprastas skanėstas. Neįsivaizduojame sau Velykų švenčių be šio kepinio. Maniau, kad tai yra mūsų giminės tradicinis kepinys ir nežinojau, kad jis turi tokias gilias kilmės šaknis. Vienos sūrio pyrago istorija siekia labai senas tradicijas. Daugelyje regionų tai yra tradicinis Velykų patiekalas.

Vienos varškėtis nuo kitų sūrio pyragų skiriasi tuo, kad neturi tešlos pado, tačiau mainais paprastai jame yra daug džiovintų vaisių, bet kartais jis gaminamas ir visai be jų. Bet kokie pakeitimai, kurie atsirado laikui bėgant, modifikavo Vienos varškėčio receptą, tačiau šie pakeitimai taip pat prisidėjo prie sūrio pyragų vystymosi. Įvairaus pavidalo varškės pyragai yra vieni populiariausių desertų pasaulyje.

Jums reikės:

1 kg varškės, 2 šaukštų krakmolo arba 1 pakelio vanilės skonio plikyto kremo miltelių (budyń), 250 g cukraus pudros, 200 g sviesto, 6 kiaušinių, 20 g vanilinio cukraus, 1 apelsino, 100 g razinų arba kitų norimų džiovintų vaisių, žiupsnelis druskos.

Varškę pertriname mediniu šaukštu per sietelį. Sviestą ištirpiname ir truputį atvėsiname. Į varškės masę supilame trynius, ištirpintą sviestą, suberiame krakmolą arba plikyto kremo miltelius, razinas, įtarkuojame apelsino žieveles, išspaudžiame apelsino sultis ir įberiame vanilinį cukrų bei druską.

Pabaigoje iki stangrumo išplakame baltymus su cukraus pudra ir labai švelniai išmaišome su varškės mase. Viską sudedame į sviestu išteptą ir džiūvėsėliais pabarstytą formą. Pašauname į iki 110 °C temperatūros įkaitintą orkaitę, nustatome temperatūrą iki 160 ° C ir kepame apie valandą, kol gražiai apskrus. Valgome tik kitą dieną, nes pyragas turi sutvirtėti, tuomet išlaiko formą ir gerai pjaustosi.

Druskos pipirų ir kitų gyvenimo prieskonių pagal skonį…

Jolanta Veličkienė, Maisto technologė, technologijų edukologė, mokytoja

Amatų mokyklos „Sodžiaus meistrai“ maitinimo paslaugų profesijų mokytoja

2024


Komentarai

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Rekomenduojami video

Taip pat skaitykite