Soparnik – tradicinis Dalmatijos pyragas su špinatais

Parašyta: 2025-01-10 | Kategorija: Europos pulsas, Pasaulis, Trakai |

https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/e/ef/Soparnik.jpg

Soparnik. Popo le Chien, CC0, via Wikimedia Commons

Šis patiekalas yra iš Dalmatijos regiono ir buvo populiarus tarp paprastų žmonių dėl savo neįmantrių ingredientų.

Ingredientai (4 porcijoms):

Tešlai:

  • 300 g kvietinių miltų
  • 150 ml vandens
  • 2 šaukštai alyvuogių aliejaus
  • Žiupsnelis druskos

Įdarui:

  • 300 g špinatų (arba lapinių burokėlių, jei norite autentiškumo)
  • 1 vidutinio dydžio svogūnas
  • 2 skiltelės česnako
  • 2 šaukštai alyvuogių aliejaus
  • Žiupsnelis druskos ir pipirų

Paruošimas:

  1. Tešlos paruošimas:
  • Miltus sumaišykite su žiupsneliu druskos.
  • Įpilkite alyvuogių aliejaus ir po truputį įpilkite vandens, kol susidarys minkšta ir elastinga tešla.
  • Uždenkite tešlą švariu rankšluosčiu ir palikite pailsėti apie 30 minučių.
  1. Įdaras:
  • Nuplaukite ir nusausinkite špinatus arba lapinius burokėlius, smulkiai supjaustykite.
  • Svogūną ir česnaką smulkiai supjaustykite, apkepkite alyvuogių aliejuje, kol taps permatomi.
  • Sudėkite špinatus, įberkite druskos ir pipirų, trumpai apkepkite (2–3 min.), kol suminkštės.
  • Palikite įdarą atvėsti.
  1. Pyrago formavimas:
  • Tešlą padalykite į dvi dalis ir iškočiokite plonus apskritimus.
  • Ant vieno tešlos apskritimo dėkite atvėsusį įdarą, palikdami 1 cm nuo kraštų.
  • Uždėkite antrą tešlos sluoksnį ant viršaus ir užspauskite kraštus.
  1. Kepimas:
  • Kepkite pyragą 200 °C temperatūroje apie 20–25 minutes, kol tešla taps auksinės spalvos.
  • Išėmę iš orkaitės, pyragą aptepkite šiek tiek alyvuogių aliejaus, kad tešla būtų minkštesnė.
  1. Patiekimas:
  • Supjaustykite į trikampius gabalėlius ir patiekite šiltą arba kambario temperatūroje.

Patarimai:

  • Soparnik puikiai dera su natūraliu jogurtu ar stikline vyno.
  • Jei norite papildomo skonio, į įdarą galite pridėti smulkintų sūrių, tokių kaip feta.

„Europos Pulso“ informacija


Komentarai

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Rekomenduojami video

Taip pat skaitykite