Burokėlių užtepėlė
„Tam, kad Velykų stalas atrodytų šventiškai ir pavasariškai, vien margučių nepakaks. Šiemet priėmiau iššūkį šventinį stalą papuošti 2023-ųjų ryškiai rožine spalva – Viva Magenta. Ši drąsi, energinga, pulsuojanti optimizmą ir džiaugsmą spalvą paskatino ieškoti įdomių patiekalų derinių, paragauti naujų skonių“, – sako dietistė, lektorė ir knygos „Liekna visam gyvenimui“ autorė Vaida Kurpienė. Taip ant stalo atsirado raudonųjų pupelių ir burokėlių užtepėlė, raudonųjų kopūstų salotos, drakono vaisius desertui ir fermentuotos daržovių sultys.
Tam, kad stalas atspindėtų Velykas, svarbu jį puošti spalvomis, sako V. Kurpienė, priėmusi gurmaniško maisto parduotuvės „Assorti“ iššūkį – sukurti kelis „Pantone“, šių metų spalvos, patiekalus pavasario šventei. Anot dietistės, Velykų stalo gražiu akcentu gali būti ne tik aksesuarai, gėlės, bet ir ryškiai rožinės spalvos užtepėlės, salotos bei desertas.
„Verta išbandyti kažką naujo, net jei nauji skoniai atrodo neįprasti, – sako V. Kurpienė. – Pirmiausia, Velykų margučiai šiemet gali būti rožiniai. Taip kiaušinius nuspalvinti galima pasitelkiant jau gan įprastais tapusius būdus: naudojant burokėlius ar raudonąjį kopūstą. Aš šiemet kiaušinius dažiau fermentuotų daržovių sultimis iš burokėlių, morkų ir pastarnoko. Pasitelkiant tokį būdą Viva Magenta spalva garantuota. Užtenka kiaušinius išvirti biodinaminėse fermentuotose daržovių sultyse. Nereikia ir priedų. Užtenka spalvos intensyvumo ir reikalingos rūgšties. Be to, galima dažyti nuluptus kiaušinius – juos pakanka pamerkti į sultis.“
Kasmet paragauti kažką neįprasto ar naujo gali tapti nauja šventės tradicija. „Ramiai pagalvokite, ką turite namuose. Geriau investuoti į kažkokį įdomų skonį, šventę pabrėžti dar neragautais produktais. Gal įsigykite šiek tiek sūrio, kurio šiaip neperkate, o ne tris kartus daugiau sūrio, kurį perkate kasdien“, – siūlo dietistė, kraustydama ir savo šventinį pirkinių krepšelį, kuriame – ir dar neragautos natūralios biodinaminės daržovių sultys iš „Assorti“, ir drakono vaisius, kurį V. Kurpienės šeima valgo retai, tačiau jį labai mėgsta jos vaikai.
Tam, kad stalas atrodytų puošniai, ne mažiau svarbu dėmesį skirti ir serviravimui. Pasak V. Kurpienės, šventei labai tinka nedideli indai. Jie atrodo ne tik gražiai, stalas gausesnis.
Vaida Kurpienė
„Jei indai mažesni, maistas sudėtas saikingomis porcijomis, bus lengviau nepersivalgyti ir paragauti visko su saiku. Iš didesnio indo į didelę lėkštę įsidedame ir suvalgome apie 20 procentų daugiau. Mišraines galima drąsiai dalinti į porcijas ir kiekvienam jas pateikti ne lėkštėse, o, pavyzdžiui, sluoksniais sudėjus taurėse. Toks sprendimas atrodys puošniai ir šventiškai. Be to, skirtingo aukščio indai stalą vizualiai padidins, tad jis atrodys spalvingas ir gausus, bet neperkrautas“, – sako dietistė.
Kopūstų salotos Velykų stalui
Ingredientai:
- Raudonasis kopūstas
- Žiupsnelis druskos
- Pasirinkimui: šlakelis acto ARBA citrinų sulčių ARBA šviežiai spaustų greipfrutų sulčių ARBA fermentuotų daržovių sulčių ARBA jau paruoštų ekologiškų fermentuotų kopūstų.
Raudonąjį kopūstą supjaustykite ypatingai plonai. Kopūstą reikėtų suminkštinti. Tai galima padaryti keliais būdais: jį suglamžant rankomis ar padaužius kočėlu, kad išsiskirtų sultys, taip pat užbėrus druskos arba užpylus acto, citrinų arba šviežiai spaustų greipfrutų sulčių. Galite rinktis dar kitus variantus: kopūstus pašlakstyti fermentuotomis daržovių sultimis ar sumaišyti šviežius raudonus kopūstus su jau paruoštais ekologiškais fermentuotais kopūstais (jų sudėtyje yra trintų mėlynių ir obuolių sulčių).
Svarbu leisti kopūstams pastovėti, pasifermentuoti nors valandą, o galima ir ilgiau. Tuomet kopūstų salotos bus itin skanios, o graži violetinė spalva puikiai papuoš stalą.
Salotas, jei nespėjote suvalgyti per Velykas, taip pat galima valgyti ir karštas. Vakarykštes salotas iš šaldytuvo suberkite į keptuvę, įpilkite keliasdešimt mililitrų vandens, 1 valgomąjį šaukštą ypač tyro alyvuogių aliejaus ir įdėkite kmynų. Trumpai pašildykite, kol kopūstai šiek tiek paminkštės, bet vis dar išliks traškūs.
Labai skanu valgyti vienas, bet puikiai tinka ir prie mėsos patiekalų.
Raudonųjų pupelių užtepėlė su burokėliais
Ingredientai:
- 100 g džiovintų raudonųjų ekologiškų pupelių
- 1 burokėlis
- Sezamų pasta (tahini) ARBA 50 g lukštentų saulėgrąžų
- Pusės citrinos sultys
- Česnako skiltelė
- Druskos pagal skonį
- Nebūtina, bet galima įdėti persilado prieskonių mišinio, tik druskos tuomet berkite mažiau
Užtepėles gamybai pasiruoškite parą prieš dengiant stalą. Pirmiausia pupeles pamirkome parą, tuomet verdame be druskos, kol suminkštės.
Burokėlį pamirkykite kambario temperatūros vandenyje apie 1 valandą, tuomet jis virs trumpiau ir tolygiau išvirs. Virkite neluptą. Taip pat tinka naudoti ir keptą orkaitėje burokėlį.
Užtepėlę galima gaminti su sezamų pasta (tahini) arba naudoti saulėgrąžas. Saulėgrąžas užpilkite kambario temperatūros vandeniu ir geriausia jas palaikyti per naktį. Tačiau, jei laiko stinga, palaikykite vandenyje bent 3-5 val. Tuomet vandenį nupilkite ir užpilkite šviežiu. Saulėgrąžų su vandeniu santykis – 1:1,5. Viską sutriname su galingu smulkintuvu iki vienalytės masės. Jeigu masė per tiršta, įpilkite dar vandens.
Gaminant užtepėlę pravers galingas smulkintuvas. Visus ingredientus sudėkite į vieną indą ir sutrinkite iki vienalytės masės. Tam, kad matytųsi daugiau gražios ryškios spalvos, galite dėti užtepėlę į permatomą indelį ir jį pastatykite į lėkštę. Likusią laisvą vietą galima užkloti liucernos daigais, kurių rasti galite parduotuvėse „Assorti“. Taip matysis daugiau spalvos ir gaivumo ant stalo. Be to, daigus galite ragauti su užtepėle – skoniai labai dera.
Šią pupelių ir burokėlių užtepėlę tinka valgyti su:
- Viso grūdo ar avižine duona.
- Gardinti ja salotas.
- Valgyti su daržovių pagaliukais.
Skanaus!