Šis tradicinis šaltos pomidorų sriubos patiekalas iš Kordobos yra puikus pavyzdys, kaip iš kelių ingredientų galima sukurti nepaprastą skonį. Tirštesnis nei gazpacho, šilkinės tekstūros ir be galo gaivus – salmorejo puikiai tinka karštai dienai.
Reikės (4 porcijoms):
- 1 kg gerai prinokusių pomidorų (geriausia – slyvinių ar kriaušinių)
- 200 g baltos duonos minkštimo (be plutelės, pvz., batono ar ciabattos)
- 1 skiltelės česnako
- 100 ml aukščiausios rūšies alyvuogių aliejaus (extra virgin)
- 1 šaukštelio druskos
- 2 virtų kiaušinių (patiekimui)
- 50 g iberiško kumpio (jamón serrano ar jamón ibérico) drožlių (patiekimui)
Gaminimo eiga:
- Pomidorus nuplikyk verdančiu vandeniu (apie 30 sek.), tada perkelk į šaltą vandenį ir nulupk. Supjaustyk stambiais gabalais.
- Sudėk pomidorus, česnaką ir druską į trintuvą (blenderį) ir sutrink iki vientisos masės.
- Sudėk duoną į gautą tyrę – leisk pamirkti 5 minutes.
- Vėl plak blenderiu, kol masė taps tiršta, lygi ir kreminė.
- Lėtai pilk alyvuogių aliejų, plakant toliau – taip masė emulguosis (taps šilkinė ir sodri).
- Paragauk – jei reikia, įberk dar truputį druskos.
- Padėk į šaldytuvą bent 2 valandoms – turi būti gerai atvėsintas.
Patiekimas:
Pilk į dubenėlius ar gilias lėkštutes, ant viršaus užberk:
- kapotų virtų kiaušinių
- jamón drožlių
- gali įpilti ir lašelį alyvuogių aliejaus
Patarimas:
Jei neturi iberinio kumpio – naudok bet kokį vytintą (ar net šiek tiek pakepintą) kumpį, svarbu, kad jis būtų.