Salmorejo cordobés – autentiškas andalūziškas receptas

Parašyta: 2025-04-11 | Kategorija: Europos pulsas, Kelionės, Lietuva, Namai, Naujienos, Pasaulis, Trakai |

Šis tradicinis šaltos pomidorų sriubos patiekalas iš Kordobos yra puikus pavyzdys, kaip iš kelių ingredientų galima sukurti nepaprastą skonį. Tirštesnis nei gazpacho, šilkinės tekstūros ir be galo gaivus – salmorejo puikiai tinka karštai dienai.

Reikės (4 porcijoms):

  • 1 kg gerai prinokusių pomidorų (geriausia – slyvinių ar kriaušinių)
  • 200 g baltos duonos minkštimo (be plutelės, pvz., batono ar ciabattos)
  • 1 skiltelės česnako
  • 100 ml aukščiausios rūšies alyvuogių aliejaus (extra virgin)
  • 1 šaukštelio druskos
  • 2 virtų kiaušinių (patiekimui)
  • 50 g iberiško kumpio (jamón serrano ar jamón ibérico) drožlių (patiekimui)

Gaminimo eiga:

  1. Pomidorus nuplikyk verdančiu vandeniu (apie 30 sek.), tada perkelk į šaltą vandenį ir nulupk. Supjaustyk stambiais gabalais.
  2. Sudėk pomidorus, česnaką ir druską į trintuvą (blenderį) ir sutrink iki vientisos masės.
  3. Sudėk duoną į gautą tyrę – leisk pamirkti 5 minutes.
  4. Vėl plak blenderiu, kol masė taps tiršta, lygi ir kreminė.
  5. Lėtai pilk alyvuogių aliejų, plakant toliau – taip masė emulguosis (taps šilkinė ir sodri).
  6. Paragauk – jei reikia, įberk dar truputį druskos.
  7. Padėk į šaldytuvą bent 2 valandoms – turi būti gerai atvėsintas.

Patiekimas:

Pilk į dubenėlius ar gilias lėkštutes, ant viršaus užberk:

  • kapotų virtų kiaušinių
  • jamón drožlių
  • gali įpilti ir lašelį alyvuogių aliejaus

Patarimas:

Jei neturi iberinio kumpio – naudok bet kokį vytintą (ar net šiek tiek pakepintą) kumpį, svarbu, kad jis būtų.

www.europospulsas.lt


Komentarai

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Rekomenduojami video

Taip pat skaitykite