Rabarbarų pyragas

Parašyta: 2024-05-11 | Kategorija: Lietuva, Namai, Naujienos, Rūdiškės, Seniūnijos, Trakai |

Rabarbarų pyragas. Jolantos Veličkienės nuotr.

Rabarbaras – unikalus augalas, išskirtinai trumpo sezono desertinė daržovė. Sultingi ir rūgštoko skonio rabarbarų stiebai tinka įvairiems patiekalams ir gėrimams gaminti, tačiau pačių lapų valgyti negalima.

Rabarbaro lapkočiais patartina mėgautis nuo vėlyvo pavasario iki Joninių. Svarbiausia yra juos rinkti būtent šiuo metu, mat nuo liepos juose bus daugiau oksolato rūgšties.

Rabarbarų sezoną galima prailginti juos dabar pririnkus ir užšaldžius. Rabarbarai yra puikus antioksidantų ir skaidulų šaltinis. Jie neturi daug vitaminų, tačiau turi nemažai mineralinių medžiagų – kalio, kalcio, fosforo, magnio, geležies, natrio. Rabarbarai yra vertingas sezoninis maistas, turintis mažą kalorijų kiekį – vos 21 kcal /100 g.

Jauni rabarbarai valgomi švieži, virti, kepti, konservuoti, iš jų kepami pyragai, kiti konditerijos gaminiai. Iš rabarbarų gaminami saldūs patiekalai – kompotai, kisieliai, sultys, padažai, džemai, marmeladai ir uogienės, gaminamas vynas. Juos galima naudoti ne tik desertams, bet ir sriuboms bei troškiniams.

Išbandžiau Rabarbarų pyragą pagal virtuvės šefo Justino Kapkovičio receptą

Ingredientai (8 porc.)

 

🔰pyrago viršui:

50 g sviesto;

100 g rudojo cukraus;

0,5 apelsino sultys ir žievelė;

300 g rabarbarų;

Druskos žipsnį.

🔰pyrago tešlai:

150 g rudojo cukraus;

150 g sviesto (kambario temperatūros);

150 g migdolų miltų;

230 g lieso jogurto;

170 g miltų;

2 kiaušiniai;

15 g kepimo miltelių;

0,5 apelsino sultys;

druskos.

Gaminimas:

Pradžioje pasigaminsiu pyrago viršų. Cukrų, sviestą, puse apelsino sulčių, žievelę dedu į prikaistuvį ir pasūdau. Užkaitinu, kol puodo kraštuose ima formuotis burbulai ir perkošiu per sietą. Gautą masę pilu į formelę.

Rabarbarus nuvalau skustuku. Supjaustau mažais gabalėliais ir pradedu dėlioti mozaiką.

Pagaminu tešlą. Kambario temperatūros sviestą išplaku su cukrumi iki vientisos masės. Įmušu kiaušinius ir viską išmaišau. Į masę beriu miltus, migdolų miltus, kepimo miltelius, druską ir viską gerai patrinu. Supilu jogurtą ir apelsino sultis, išmaišau iki vientisos masės. Gautą tešlą palengva pilu ant formoje išdėliotų rabarbarų.

Dedu kepti į iki 165°C laipsnių temperatūros įkaitintą orkaitę. Kepu apie 50 minučių.

Iškeptą pyragą pailsiname 5 minutes, uždengiame lėkšte ir apverčiame.

Rabarbarų pyragas. Jolantos Veličkienės nuotr.

🔰Lengviausias būdas patikrinti ar pyragas iškepęs, įkišti medinį pagaliuką ir tikrinti, ar tešla prie jo nelimpa.

🔰Rabarbarų nebūtina skusti, jei jie yra „jauni“

(neperaugę).

🔰Mozaiką galite pakeisti ir kitaip išguldyti rabarbarus formelėje, kaip norėsi patiems.

Druskos pipirų ir kitų gyvenimo prieskonių pagal skonį…

Jolanta Veličkienė,

Maisto technologė, technologijų edukologė, pedagogė

Amatų mokyklos „Sodžiaus meistrai“ maitinimo paslaugų profesijų mokytoja


Komentarai

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Rekomenduojami video

Taip pat skaitykite