Seimo Kaimo reikalų komitetas pritarė Seimo narių inicijuotam Alkoholio kontrolės įstatymo pakeitimo projektui. Siūloma nuo 2024 m. gegužės 1 d. ūkininkams leisti gaminti naminę degtinę ir kitus tradicinius gėrimus, kurių tūrinė etilo alkoholio koncentracija ne didesnė kaip 65 proc.
Projekte numatomi apribojimai – šia veikla užsiimti galės tik tie ūkininkai, kurių ūkis yra įregistruotas Ūkininkų ūkių registre, kurie teikia kaimo turizmo reikalavimus atitinkančias paslaugas ir kurie Žemės ūkio ministerijos nustatyta tvarka yra sertifikuoti kaip tradiciniai amatininkai.
Svarstant projektą, Komiteto pirmininkas Viktoras Pranckietis pažymėjo: „Šiuo projektu taip pat siekiama nekontroliuojamą gamybą paversti kontroliuojama“. Gėrimai būtų gaminami, laikomi, vartojami ir parduodami tik gėrimus pagaminusiam ūkininkui priklausančioje kaimo turizmo sodyboje. Numatomas apribojimas pagaminamam kiekiui – ne daugiau kaip 1000 litrų per kalendorinius metus.
Komitetas siūlo pagrindiniam Seimo Ekonomikos komitetui projektą tobulinti, užtikrinant alkoholinių gėrimų gamybai, klasifikacijai, prekybai taikomų Europos Sąjungos teisės aktų reikalavimus, papildant projektą licencijavimo nuostatomis. Siūloma Administracinių teisės pažeidimų ir Baudžiamajame kodeksuose įtvirtinti nuostatas dėl atsakomybės už šios veiklos pažeidimus.
Šiuo metu Lietuvoje yra draudžiama gaminti namų gamybos alkoholinius gėrimus, išskyrus fizinių asmenų asmeniniam naudojimui gaminamus natūralios fermentacijos alkoholinius gėrimus, kurių tūrinė etilo alkoholio koncentracija ne didesnė kaip 18 proc. (alaus – ne didesnė kaip 9,5 proc.). Žemės ūkio ministerijos duomenimis, iš beveik 300 sertifikuotų tautinio paveldo maisto produktų gamintojų, ūkininkų yra apie 70.
Tikimasi, kad Seimas dėl šio projekto (Nr. XIVP-1086) priims sprendimą šioje Seimo sesijoje.
Seimo kanceliarijos Kaimo reikalų komiteto biuro inform.