Ne paslaptis, kad prieskoninės žolelės įvairiems patiekalams suteikia stulbinantį aromatą ir sustiprina unikalų jų skonį, tačiau tam dažniausiai naudojamos džiovintos žolelės, o šviežių po ranka – ne visada rasi.
Mokslininkų teigimu, šiuo metu įvairių pasaulio šalių virtuvėse garsiausi kulinarijos meistrai savo patiekalus gamina naudodami maždaug šimtą skirtingų prieskoninių žolelių rūšių. Nors tai suteikia itin plačias improvizacines galimybes, kartu reikia pasirūpinti ir labai dideliu šviežių ar džiovintų prieskoninių žolelių „fondu“.
Kadangi turėti tiek daug buteliukų bei dėžučių savo virtuvėje ar žolelių vazonėlių ant palangės nėra itin patogu dažniausiai yra naudojamos tik šešios ar septynios skirtingos žolelės – petražolės, mėta, krapai, bazilikas, rozmarinas, raudonėlis ir čiobrelis. Kitos prieskoninės žolelės, yra naudojamos priklausomai nuo regiono virtuvės ir valgių, todėl įmantresniuose patiekaluose neretai naudojamas šalavijas, anyžius, vietnamietiškoji kalendra, siauralapiai bazilikai, daržinė gailutė ir kiti.
Ką ir kada sėti?
Kad augalų sėjimo ir sodinimo sezonas būtų paprastesnis ir rudeniop atneštų gausesnį derlių, „Lidl“ kartu su daržininke Solveiga Pranckūne sudarė visų metų kalendorių ir jame pažymėjo svarbiausią augalų sodinimo laiką. Jame galima rasti informaciją tiek apie salotų, svogūninių, bulvinių ir lapinių augalų, tiek kopūstų, šakniavaisių auginimą bei, žinoma, daug naudingų patarimų, leidžiančių visus metus džiaugtis prieskoninių žolelių šviežumu.
Prieskoninių augalų sėjos pradžia laikomas kovo mėnesis – tokiu metu jau galima nešildomame šiltnamyje sėti krapus, bazilikus, raudonėlius bei vaistinius šalavijus. Pavasarius įsibėgėjus – balandžio mėnesį – jau yra pakankamai šilta lauke augti krapams, vaistiniams šalavijams, petražolėms, o nešildomame šiltnamyje galima auginti ir bazilikus bei šalia jų sėti pipirnes.
Kur ir kaip sėti bei auginti?
Prieskoninių žolelių auginimas galimas ir ištisus metus, tačiau tuomet reikėtų augalėlius auginti ant palangės virtuvėje. Tokiu atveju reikia pasirūpinti nedideliais vazonėliais žolelėms auginti arba pailgu loveliu, kuriame vienu metu gali augti net kelių rūšių prieskoniniai augalai. Jeigu visi indeliai yra vienodi ar viename inde auginate daugiau negu vieną rūšį žolelių, taip pat pasirūpinti patogiomis augalų etiketėmis, ant kurių galėsite užrašyti sėjos datą bei augalo pavadinimą.
Lovelį ar vazoną pripildykite prieskoniams augalams tinkamo substrato, įberkite sėklų, užverskite nedideliu žemių sluoksniu ir palaistykite vandeniu. Naujuosius augalėlius reguliariai laistykite vandeniu ir neleiskite substratui išsausėti, jeigu indelius apšviečia tiesioginiai saulės spinduliai, laistykite dažniau ir gausiau.
Kiek paaugusias prieskonines žoleles galima naudoti tiek maisto patiekalų ruošimui, tiek persodinti į dirvą sode ar darže. Kadangi raudonėliai ir vaistiniai šalavijai yra daugiamečiai augalai, aktyviuoju jų augimo periodu galite džiaugtis šviežiomis šakelėmis, o žiemą pasitikti turėdami gausias džiovintų lapelių atsargas. Visgi, tam tikrus prieskoninius augalus, pavyzdžiui, pipirnes reikėtų sėti kas 14 dienų, mat šios žolelės neatželia ir jų derlius reikia nuolat atnaujinti.
Jau dabar skubėkite į artimiausią „Lidl“ parduotuvę, kur jūsų laukia atsinaujinęs sodo ir daržo kampanijos „Namie kaip sode“ prekių asortimentas. Čia rasite ir augalų vielutę bei tvirtinimo segtukus, kad žolelės augtų tiesiai ir neišgeibtų, taip pat rasite ir „Parkside“ prekės ženklo neaustinės dangos, kuri puikiai apsaugos darže ar nešildomame šiltnamyje esančius augalus bei įvairius sodinukus. Be to, su visu sodininkams ir daržininkams skirtu prekių asortimentu galite susipažinti skaitydami „Namie kaip sode“ katalogą.