Stalgenės audimo namuose, susipažinimas su veikla. D. Semionovės archyvo nuotr.
Trakų krašto kultūros ir amatų asociacijos nariai kasmet leidžiasi į patyrimines keliones, į ūkius, sodybas, dirbtuves, kurių dėka plečia akiratį ir žadina savo kūrybinius sumanymus veiklos tobulinimui. Kelionės tiek Lietuvoje, tiek užsienyje pritraukia ne tik asociacijos narius, bet ir jų šeimos narius bei organizacijos bičiulius.
Šiemet aplankyta Latvija, maršrutu: Bauskė, Tervetės-Duobelė-Platonės apylinkės, Jelgava, Stalgenė, Lielplatonės ir Sesavas apylinkės. Stabtelėjus Bauskėje, keliavome į Tervetės duonos kepyklą, kur kiekvienas iškepė kvietinės duonos, degustavo duoną su medumi. Gerieji pavyzdžiai yra tokie, kad latviai vertina savo mokymus, perduodamą patirtį, ko reikia pasimokyti lietuviams, duona ir bandelės skalsios, tačiau lietuvių edukacijų kokybė aukštesnė.
Stalgenės kultūros centre odinio suvenyro gamybos mokymai. D. Semionovės archyvo nuotr.
Kad latviai leidžiasi į avantiūras, atskleidė šaltalankių ir „šitakių“ grybų ūkių savininkai. Šaltalankių ūkis sudaro per 36 ha ploto, gaminamos sultys, aliejus, kosmetika, saldumynai. Ūkio savininkas turi kitą verslą, o šis ūkis yra jo investicija į ateitį. Susipažinome su visa šių uogakrūmių auginimo, priežiūros, derliaus bei produktų gamybos sistema, degustavome šaltalankių sulčių ir deserto. Šitaki grybų (Šitakis yra valgomasis grybas, kilęs iš Rytų Azijos, dabar auginamas ir vartojamas visame pasaulyje. Kai kuriose tradicinės medicinos formose jis laikomas vaistiniu grybu) savininkas Janis su humoru pasakojo apie verslo pradžią, ir du pirmus nuostolingus ir nesėkmingus derliui metus, dalinosi padarytomis klaidomis ir ko išmoko. Aplankėme 80 000 eur vertės rąstų – ekspoziciją, rąstų, iš kurių nesudygo grybai. Dabar ūkininkas dirba inovatyviai, turi patalpas, kurios yra sterilios, pašaliniai asmenys neįleidžiami, nes pasirodo grybai irgi bijo COVID-19. Degustacijos metu ragavome grybų sriubos, duonos ir sviesto. Patiekalai pagaminti naudojant grybų miltelius ar nesmulkintus džiovintus grybus.
Grybų ūkio kaimynystėje įsikūrusių Malkalnu šeimos sūriai Latvijoje gerai žinomi. Latvių sūriai yra apvalūs, nes simbolizuoja saulę. Jelgavos rajono kaimo namuose „Blūdži“ Malkalnų šeima siūlo naminių sūrių degustaciją, galima įsigyti daržovių salotų ir konservuotų produktų. Ūkyje dirba mama ir du jos sūnūs.
Šalia Stalgenės audimo namų, patogūs laiptai bendrai nuotraukai. D. Semionovės archyvo nuotr.
Aplankius Stalgenes audimo namus, radome daug staklių, atėjusias dirbti moteris, kurios su savo siūlais audžia savivaldybei priklausančiuose amatų namuose, o nuaudusios parduoda savo gaminius. Kol amatų namų vadovė pasakojo apie veiklą, mokėmės „baltų rožančiaus“ – iš aštuonių siūlų susukti virvę, kurios pynimas ramina – atrodo, tarsi melstumeisi, medituotum. Šis užsiėmimas neapleido ir toliau keliaujant, visi rankose pynė virveles. Stalgenes miestelyje kultūros centro atstovė pristatė įstaigos veiklą, gaminome suvenyrus iš odos.
Išvykos dalyviams kelionė neprailgo, „desertui“ vykstant namo, ties Panevėžiu aplankėme ir hortenzijų ūkį, kurio užburiantis grožis paskatino ne vieną įsigyti šių gėlių, domėtis auginimu ir priežiūra.
Dominyka Semionovė
Trakų krašto kultūros ir amatų asociacijos pirmininkė