Vis dažniau pasvarstoma apie tai, ar sveika gerti kavą. Siūlau pabandyti tikrai sveiko gėrimo – gilių kavos, kurią kadaise virė mano močiutė. Ši kava turi nemažai naudos sveikatai ir dažnai vartojama kaip natūrali alternatyva tradicinei kavai. Pirmiausia reikia prisirinkti ąžuolo gilių. Rinkdami gilias, stenkitės rinkti sveikus ir nepažeistus vaisius. Be to, rinkdami pasivaikščiosime, o tai jau savaime sveika. O vėliau galėsime pasimėgauti puikiu ir natūraliu gėrimu. Tai labai skanus, šiek tiek riešutų ir karamelės skonio turintis, lengvas ir gaivus virškinimą gerinantis gėrimas. Atšaldytas gerai numalšina troškulį. Manau, kad šis gėrimas Jums tikrai patiks.
Jums reikės: 0,5 kg gilių, 0,5 l vandens, 0,5 l pieno, cukraus arba medaus pagal norą ir skonį.
Gaminimas
Surinktas giles išplauname ir porą dienų džioviname, tada išlukštename. Ąžuolo vaisiai turi nemažai taninų. Taninai – tai natūralios medžiagos, esančios daugelyje augalų. Kad gėrimas būtų malonesnis, patartina taninus pašalinti. Vienas iš būdų, kaip sumažinti taninų kiekį, – prieš giles paskrudinant, mirkyti jas šaltame vandenyje. Jei norite pasiekti geresnių rezultatų, galite kelis kartus pakeisti vandenį, kai jis tik paruduoja. Po to užpilame švariu šaltu vandeniu ir maišydami verdame atidengtame puode apie 30 minučių. Tuomet po truputį supilame pieną o virimo laikas tęsiasi, kol gilės tampa minkštos.
Išvirusias giles nusausiname, sausai paskrudiname ir sumalame kavamale. Paskrudinimas taip pat padeda sumažinti taninų kiekį, tačiau per ilgai skrudinti nereikėtų. Rekomenduojama skrudinti giles tik tol, kol jos įgaus švelnų riešutų kvapą, bet nebus pernelyg apdegusios. Tai galima padaryti orkaitėje (apie 160°C) arba keptuvėje, maišant, kad tolygiai paskrustų.
Gilių kavos milteliai paruošti, belieka tik ją išvirti. Puodeliui kavos imame 1–2 šaukštelius miltelių, beriame į verdantį vandenį ir verdame 2–3 minutes. Užbaliname, užverdame ir paskaniname cukrumi ar medumi. Galite paruošti kavos ir su priedais, pridedant cinamono, gvazdikėlių ar vanilės, kad suteiktumėte gėrimui išskirtinį skonį. Tačiau aš renkuosi natūralų, ypatingą gilių skonį, kai norisi kažko šilto ir natūralaus.
Druskos pipirų ir kitų gyvenimo prieskonių pagal skonį…
Jolanta VELIČKIENĖ,
Maisto technologė, technologijų edukologė, pedagogė
Amatų mokyklos „Sodžiaus meistrai“ maitinimo paslaugų profesijų mokytoja
2024