Bananai – vieni populiariausių vaisių, kurie yra ne tik skanūs, bet ir labai naudingi. Mitybos specialistai teigia, kad šiuos vaisius vertėtų valgyti dažniau ir pateikia net 10 priežasčių, kodėl bananus naudinga įtraukti į savo mitybos racioną.
10 priežasčių, kodėl bananus vertėtų valgyti dažniau
- Bananai – puikios nuotaikos šaltinis. Juose yra amino rūgšties triptofano, kuri didina serotonino (laimės hormono) lygį organizme.
- Bananus naudinga valgyti prieš treniruotę. Šie vaisiai ne tik suteiks energijos, bet taip pat suvaldys cukraus kiekį kraujyje.
- Jei kankina raumenų mėšlungis, tai yra pakankama priežastis dažniau valgyti bananus. Šiuose vaisiuose gausu B grupės vitaminų, kurie užkerta kelią raumenų skausmui.
- Bananuose yra daug kalio, todėl šie vaisiai padeda reguliuoti kraujo spaudimą ir sumažina insulto bei širdies smūgio riziką.
- Bananuose esantys pektinai gerina virškinimą ir padeda pašalinti iš organizmo toksinus bei sunkiuosius metalus.
- Bananai yra tiesiog nepakeičiami dirbant protinį darbą ar ruošiantis egzaminui. Šiuose vaisiuose esančios medžiagos gerina smegenų veiklą, todėl įsisavinti informaciją tampa kur kas paprasčiau.
- Šiuose vaisiuose esantys antioksidantai padeda kovoti su laisvųjų radikalų daroma žala ir padeda išvengti lėtinių ligų vystymosi.
- Bananuose esantis vitaminas C padeda stiprinti imunitetą ir leidžia išvengti įvairių ligų.
- Šie vaisiai padeda sumažinti skrandžio rūgštingumą. Jei nesėkmingai kovojate su šia problema, vertėtų valgyti daugiau bananų.
- Bananus rekomenduojama valgyti ir tiems žmonėms, kurie turi skrandžio opą. Šie vaisiai švelniai veikia virškinamąjį traktą ir jį nuramina.
Taigi, priežasčių, kodėl verta valgyti bananus, yra ne taip ir mažai. Juos galima valgyti vienus arba iš jų paruošti įvairių puikių patiekalų. Siūlome išbandyti bananų pyrago receptą – jį labai paprasta paruošti, o skonis maloniai nustebins net ir pačius išrankiausius.
Bananų pyragas su šokoladu
Jums reikės:
- 4 bananų
- 3 kiaušinių
- 200 g kvietinių miltų
- 100 g sviesto
- 50 g cukraus (nebūtina)
- 50 g šokolado
- 1 arb. š. kepimo miltelių
- Cukraus pudros (nebūtina)
Kaip gaminti?
Į gilų dubenį įmuškite kiaušinius, suberkite cukrų ir supilkite tirpintą sviestą (cukraus galite ir nedėti).
Nulupkite tris bananus ir sutrinkite šakute iki tyrės konsistencijos. Sudėkite į dubenį su kitais ingredientais.
Miltus sumaišykite su kepimo milteliais ir persijokite į ruošiamos tešlos dubenį.
Sutarkuokite šokoladą ir suberkite į tešlą. Išmaišykite.
Kepimo formą išklokite kepimo popieriumi ir supilkite tešlą.
Nulupkite likusį bananą, perpjaukite išilgai ir abi puseles įspauskite į tešlą.
Pašaukite į įkaitintą orkaitę. Kepkite 180 laipsnių temperatūroje 40-50 minučių. Praėjus šiam laikui, mediniu iešmeliu patikrinkite, ar bananų pyragas iškepęs (iešmelis turi likti švarus).
Iškeptą bananų pyragą galite pabarstyti cukraus pudra.
Patiekite su stikline pieno.
Skanaus!
PR