Kaziukui – naminiai riestainiai (beigeliai)

Parašyta: 2024-03-02 | Kategorija: Kultūra, Lietuva, Namai, Naujienos, Seniūnijos, Trakai |

Beigeliai. Jolantos Veličkienės nuotraukos

Kalnai ir ryšuliai kvapnių, minkštų ir didelių riestainių, baronkų, beigelių su aguonomis, juodgrūde, sezamu, garstyčiomis bei saldieji su vanile stebina visus per kasmet kovo pradžioje šurmuliuojančią mugę.  

Kaziuko mugė – tai vienas seniausių, mėgstamiausių ir bene ryškiausių ir tradicinių renginių Lietuvoje. Beigeliai seniai tapo neatsiejamu šios šventės simboliu. Pats laikas išbandyti iškepti naminių riestainių ir pajusti namie Kaziuko mugės dvasią.

Naminiai riestainiai arba beigeliai

Produktai 8 riestainiams: 500 g miltų,  30 g šviežių arba 7 g sausų mielių,  200 ml šilto vandens (maišant tešlą gali dar prireikti apie 40-60 ml), 3 valgomieji šaukštai aliejaus,  pusė arbatinio šaukštelio druskos, 1,5 valgomojo šaukšto cukraus, 1 kiaušinis patepimui.

Skystis riestainių apvirimui: 1 litras vandens, 2 šaukštai medaus, 1 arbatinis šaukštelis sodos, 1 arbatinis šaukštelis druskos.

Mieles užpilkite 50 ml vandens, įberkite cukraus ir palaikykite šiltai, kol pakils. Maišykite miltus su druska ir šiltu vandeniu, supilkite pakilusias mieles ir aliejų. Gerai suminkykite tešlą, duokite jai pakilti. Išimkite iš dubens, padalinkite tešlą į 8 vienodo dydžio gabaliukus. Iš kiekvieno gabaliuko suformuokite rutuliuką ir jį lengvai suplokite. Tada nykščiu ir smiliumi formuokite riestainį – įspauskite viduryje skylę ir ją praplėskite lengvai sukdami riestainį aplink. Sudėkite riestainius ant lengvai aliejumi patepto kepimo popieriaus lakšto, uždenkite rankšluosčiu.

Keptuvėje aukštais kraštais (arba plačiame puode) užvirkite vandenį. Kai vanduo užvirs – dėkite riestainius į vandenį. Svarbu, kad jie virdami nesusigrūstų. Virkite po minutę kiekvieną. Kepimo skardą ištieskite kepimo popieriumi, lengvai pateptu aliejumi. Ant jos sudėkite iš vandens išimtus riestainius. Suvilgykite riestainio viršų kiaušinio plakiniu ir barstykite norimais priedais. Pabarstymui galite naudoti įvairias sėklas (moliūgų, sezamų, aguonų, juodgrudės) ir smulkintus riešutus. Kepkite riestainius 200°-220° C laipsnių temperatūroje apie 20 minučių, kol taps gelsvai rusvi. Išėmę iš orkaitės iškeptus riestainius šiek tiek atvėsinkite ir skanaukite vienus. Arba perpjaukite pusiau. Tepkite minkštuoju sūriu ar sviestu, pateikite su lašiša, virtais kiaušiniais, humusu, baltu sūriu ar uogiene. Neįsigąskite, tikri beigeliai iškepę turi būti tarsi „guminiai“.

Druskos pipirų ir kitų gyvenimo prieskonių pagal skonį…

Jolanta Veličkienė

Maisto technologė, technologijų edukologė, mokytoja

Amatų mokyklos „Sodžiaus meistrai“ maitinimo paslaugų profesijų mokytoja

2024


Komentarai

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Rekomenduojami video

Taip pat skaitykite