Jolantos Veličkienės sausainukai „Triufeliai“

Parašyta: 2024-04-05 | Kategorija: Lietuva, Namai, Naujienos, Rūdiškės, Seniūnijos, Trakai |

Jolantos Veličkienės sausainukai „Triufeliai“. J.Veličkienės nuotraukos

Kada turime perteklių kietai virtų kiaušinių, jų trynius galime panaudoti kepant sausainukus, o baltymus smulkiai sukapoti, sumaišyti su žalumynais, majonezu ir užtepti ant skrebučio. Taip turėsime ir pusryčius, ir gardumyną prie kavos. Sausainukai gaunasi labai trapūs, tiesiog tirpstantys burnoje. O padengti šokolado glajumi ir vaflių trupiniais atrodo kaip tikri „triufeliai“. Tikiuosi jums patiks.

Reikės:

Tešlai: 300 gramų miltų,  200 g kambario temperatūros sviesto, 5 kietai virtų kiaušinių trynių, 4 šaukštų cukraus, pusės citrinų sulčių, žiupsnio druskos.

Dekorui: juodojo šokolado 100 g ir pieno arba grietinėlės apie 80 ml., poros vaflių lakštų.

Tešlai kietai virtų kiaušinių trynius pertriname per sietelį. Tada dedame cukrų, druską ir citrinos sultis. Gerai išmaišome ir dedame minkštą sviestą. Mediniu šaukštu išsukame, kol cukrus ištirps. Miltus persijojame ir atsargiai užmaišome tešlą, ilgai su miltais neminkome, kad tešla neužsitrauktų, tik sujungiame. Paruoštą tešlą suvyniojame į maistinę plėvelę ir palaikome pusvalandį šaltai. Tada iš tešlos formuojame du volelius, supjaustome ir suteikiame sausainukams kūgio formą. Man išeina apie 30 vnt.

Tačiau jeigu turite kantrybės, galima daryti ir mažesnius.  Dedame į kepimo popieriumi išklotą skardą. Pašauname į orkaitę, įkaitintą iki 200 oC  temperatūros. Kepame apie 20 min. Stebėkite šį procesą, nes kiekviena orkaitė skirtingai kepa. Kai jie pasipučia ir pasidaro šviesiai gelsvos spalvos, sausainiai būna iškepę.

Kol sausainiai vėsta, ruošiame dekorą. Vaflių lakštus susmulkiname. Šokoladą ištirpiname ir sujungiame su pašildytu pienu ar grietinėle, kad būtų pakankamai skystas glajus. Belieka sausainius mirkyti į šokoladą ir volioti vaflių trupiniuose. Sausainiai dedami nesuglaudžiant atgal į skardelę ir leidžiama jiems sustingti.

Druskos pipirų ir kitų gyvenimo prieskonių pagal skonį…

Jolanta Veličkienė,

Maisto technologė, technologijų edukologė, pedagogė,

Amatų mokyklos „Sodžiaus meistrai“ maitinimo paslaugų profesijų mokytoja

2024

 


Komentarai

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Rekomenduojami video

Taip pat skaitykite