Jolanta Veličkienė. Rauginame klevo žiedus

Parašyta: 2025-04-16 | Kategorija: Namai, Naujienos, Rūdiškės, Seniūnijos, Sveikata, Trakai |

Klevo žiedai. Jolantos Veličkienės nuotr.

Pavasaris – tai metas, kai gamta dalinasi pačia šviežiausia žaliava. Viena iš nepelnytai pamirštų gėrybių – klevo žiedai, kupini vertingų medžiagų, kurios gali padėti mūsų organizmui atsigauti, sustiprėti ir natūraliai apsivalyti. Vitaminas C žiedynuose ir jaunuose lapeliuose stiprina imunitetą. Klevo žiedai – labai universalūs virtuvėje: juos galima valgyti žalius, berti į salotas, plikyti kaip arbatą, dėti į omletus, kepti su daržovėmis, gaminti pesto ar net džiovinti žiemai. Tai lengvas, subtilus ir maistingas pavasario skonis.

Fermentuoti (rauginti) klevo žiedai – tai ne tik skanus, bet ir maistingas priedas prie patiekalų, džiuginantis gomurį. Tinka kaip fermentuotas pagardas, primenantis kaparėlius. Dedame į salotas, sumuštinius, garnyrus.  Paskubam, kol dar žydi.

Reikės:

Šviežių klevo žiedų (galima su jaunais lapeliais), 1 litro vandens,1 šaukšto medaus arba cukraus,1 šaukšto druskos, čili pipiro, imbiero ir česnako skiltelių pagal skonį, stiklainio ar keraminio indo.

Gaminimas:

Žiedus švariai nuvalome arba nuplauname ir paliekame nuvarvėti. Sudedame į stiklainį. Vandenyje ištirpiname druską ir medų arba cukrų (galima ir be jų). Užpilame žiedus paruoštu vandeniu – visa žaliava turi būti užpilta sūrimu. Paslegiame – aš uždėjau plastmasinį dangtelį ir ant jo mažą stiklainiuką su vandeniu. Indą uždengiame marle arba neužveržtu dangteliu. Laikome šiltai 2–4 dienas, kol prasidės rūgimas. Kai atsiranda burbuliukų ir juntamas malonus kvapas – laikome šaltai.

Druskos pipirų ir kitų gyvenimo prieskonių pagal skonį…

Jolanta Veličkienė

Maisto technologė, technologijų edukologė, pedagogė

Amatų mokyklos „Sodžiaus meistrai“ maitinimo paslaugų profesijų mokytoja

2025


Komentarai

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Rekomenduojami video

Taip pat skaitykite