Klevo žiedai. Jolantos Veličkienės nuotr.
Pavasaris – tai metas, kai gamta dalinasi pačia šviežiausia žaliava. Viena iš nepelnytai pamirštų gėrybių – klevo žiedai, kupini vertingų medžiagų, kurios gali padėti mūsų organizmui atsigauti, sustiprėti ir natūraliai apsivalyti. Vitaminas C žiedynuose ir jaunuose lapeliuose stiprina imunitetą. Klevo žiedai – labai universalūs virtuvėje: juos galima valgyti žalius, berti į salotas, plikyti kaip arbatą, dėti į omletus, kepti su daržovėmis, gaminti pesto ar net džiovinti žiemai. Tai lengvas, subtilus ir maistingas pavasario skonis.
Fermentuoti (rauginti) klevo žiedai – tai ne tik skanus, bet ir maistingas priedas prie patiekalų, džiuginantis gomurį. Tinka kaip fermentuotas pagardas, primenantis kaparėlius. Dedame į salotas, sumuštinius, garnyrus. Paskubam, kol dar žydi.
Reikės:
Šviežių klevo žiedų (galima su jaunais lapeliais), 1 litro vandens,1 šaukšto medaus arba cukraus,1 šaukšto druskos, čili pipiro, imbiero ir česnako skiltelių pagal skonį, stiklainio ar keraminio indo.
Gaminimas:
Žiedus švariai nuvalome arba nuplauname ir paliekame nuvarvėti. Sudedame į stiklainį. Vandenyje ištirpiname druską ir medų arba cukrų (galima ir be jų). Užpilame žiedus paruoštu vandeniu – visa žaliava turi būti užpilta sūrimu. Paslegiame – aš uždėjau plastmasinį dangtelį ir ant jo mažą stiklainiuką su vandeniu. Indą uždengiame marle arba neužveržtu dangteliu. Laikome šiltai 2–4 dienas, kol prasidės rūgimas. Kai atsiranda burbuliukų ir juntamas malonus kvapas – laikome šaltai.
Druskos pipirų ir kitų gyvenimo prieskonių pagal skonį…
Jolanta Veličkienė
Maisto technologė, technologijų edukologė, pedagogė
Amatų mokyklos „Sodžiaus meistrai“ maitinimo paslaugų profesijų mokytoja
2025