Morkų vyniotinis su kreminiu sūriu. Jolantos Veličkienės nuotr.
Nuo Pelenų dienos prasidėjusi Gavėnia įpareigoja tikinčiuosius pasninkauti, raginama atsisakyti įvairių produktų. Tačiau nuo seno lietuviams būdingas tradicinis pasninko valgiaraštis nėra nei skurdus, nei monotoniškas. Pasninko maistas buvo skanus, garsėjo sveikais valgiais, gaminamais iš natūralių produktų ir gamtos gėrybių. Savaime aišku ten, kur žmonės skurdžiau gyveno, ir maistą prastesnį valgydavo.
Šiais laikais formuojasi nauji įpročiai, prisitaikantys prie laikmečio ir pasninko taisyklės sušvelnėjo. Tradicijos keičiasi, nes keičiasi mūsų gyvenimas, o tradicijos visad susijusios ir su praktine žmonių gyvenimo puse. Gavėnia labai tinkama atsigręžti į biologiškai vertingus produktus. Patiekalus galima gaminti renkantis šiomis dienomis populiarius ingredientus: žuvį keičiant jūros gerybėmis, įprastus žirnius ar pupeles pakeičiant šiuolaikiškesniais avinžirniais ar lęšiais, naudojant bulgur kruopas, bolivines balandas, čija sėklas.
Siūlome šaltą užkandį iš morkų su žuvies gabaliukais. Tokiu būdu galima pagaminti ir su kitomis daržovėmis (moliūgais, burokėliais, špinatais, rukola) vyniotinius.
Morkų vyniotinis su kreminių sūriu
Tešlai reikės: valytų morkų apie 250 g, 3 vnt. kiaušinių, poros šaukštų miltų, šaukšto krakmolo, šaukšto aliejaus, druskos, pipirų ir ciberžolės pagal skonį.
Įdarui: kreminio sūrio 200-250 g, poros šaukštų majonezo arba grietinės, svogūnų laiškų, virtos, rūkytos ar sūdytos žuvies gabaliukų, druskos, pipirų pagal skonį, laimo arba citrinos.
Morkų tyrė. Jolantos Veličkienės nuotr.
Morkas sutarkuokite smulkia tarka, pasūdykite, įdėkite maltų pipirų ir ciberžolės. Kiaušinius padalinkite į baltymus ir trynius. Į morkas sudėkite trynius, o baltymus išplakite atskirai iki standžių putų. Į morkas ir trynius supilkite krakmolą ir miltus, ir gerai išmaišykite. Įpilkite augalinio aliejaus ir permaišykite. Atsargiai sudėkite išplaktus kiaušinių baltymus. Švelniai išmaišykite, tešla turi likti puri.
Kepimo skardą išklokite kepimo popieriumi ir tešlą paskleiskite lygiu sluoksniu apie 0,3-0,5 cm storio. Kepkite iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje 10-13 minučių, bet vadovaukitės savo orkaitės ypatumais. Iškepusį pusgaminį nuimkite nuo kepimo popieriaus, apverskite ir padėkite ant kito kepimo popieriaus. Leiskite jam atvėsti.
Įdarui kreminį sūrį sumaišykite su majonezu. Biskvito paviršių aptepkite sūriu. Pabarstykite susmulkintais svogūnų laiškais. Turimą žuvį supjaustykite gabaliukais ir dėkite iš vieno krašto. Pagardinkite citrinų žievelėmis.
Jolantos Veličkienės nuotr.
Viską susukite į vyniotinį. Suvyniokite į maistinę plėvelę ir padėkite į šaldytuvą bent 1 val. Tada supjaustykite gabalėliais ir patiekite.
Druskos pipirų ir kitų gyvenimo prieskonių pagal skonį…
Jolanta Veličkienė
Maisto technologė, technologijų edukologė, mokytoja
Amatų mokyklos „Sodžiaus meistrai“ maitinimo paslaugų profesijų mokytoja
2024