Gaminame su Jolanta Veličkiene. Cukinijų sklindžiai

Parašyta: 2024-07-20 | Kategorija: Lietuva, Namai, Naujienos, Rūdiškės, Seniūnijos, Sveikata, Trakai |

Jolantos Veličkienės nuotr.

Cukinijos yra labai populiarios daržovės, ypač vasaros metu. Jas dažnai vartojame įvairiuose patiekaluose dėl jų švelnaus skonio ir minkštos tekstūros. Šios daržovės turi mažai kalorijų ir daug skaidulinių medžiagų. Taip pat jose gausu vitaminų, mineralų ir kitų organizmui naudingų medžiagų. Cukinijos mažina organizmo rūgštingumą ir taip apsaugo nuo padidėjusio rūgštingumo ir rėmens graužimo. Jos gerina medžiagų apykaitą, neleidžia organizme kauptis vandeniui, lėtina senėjimo procesus, greitai suteikia sotumo jausmą.

Geriausiai rinktis jaunas ir tvirtesnes, peraugti dar nespėjusias cukinijas. Jos pasižymi geresnėmis skonio savybėmis ir didesne naudingų medžiagų koncentracija. Jaunas cukinijas galima vartoti su žievele. Jeigu cukinijos jau yra šiek tiek peraugusios, tuomet nulupama žievelė ir išskobiamos sėklos. Jeigu paragavus cukinijos pajutote kartumą, tokios daržovės geriau nevartoti.

Siūlome cukinijas įtraukti į kasdienį racioną ir pasigaminti cukinijų sklindžius.

Reikės: poros jaunų, nedidelių cukinijų, 2-3 kiaušinių, 4-5 valgomųjų šaukštų kvietinių arba kitų miltų, druskos ir juodųjų pipirų pagal skonį, aliejaus kepimui, grietinės, jogurto arba kreminio sūrio pateikimui.

Gaminimas: Burokine tarka sutarkuojame cukinijas. Užberiame druskos ir kurį laiką paliekame pastovėti, kad išsiskirtų sultys. Nusunkiame. Tą daryti galima per sietelį arba nuspausti rankomis. Tada įmušame kiaušinius,  įberiame miltus, pipirus ir išmaišome.

Prieskonius arba smulkintus žalumynus galite naudoti įvairius, pagal savo skonį. Tešla turėtų būti gana tiršta. Keptuvėje ant vidutinės kaitros įkaitiname šlakelį aliejaus. Tešlą kabiname šaukštu, suformuojame sklindžius ir kepame iš abiejų pusių po 4-5 min. Patiekiame su grietine, arba su graikišku jogurtu. Labai tinka užpilti šlakelį sojos padažo ir užbarstyti sezamo sėklomis. Galime naudoti kreminį sūrį ir lašišos gabalėlius; užbarstome žalumynais.

Druskos pipirų ir kitų gyvenimo prieskonių pagal skonį…

Maisto technologė, technologijų edukologė, pedagogė

Amatų mokyklos „Sodžiaus meistrai“ maitinimo paslaugų profesijų mokytoja

Jolanta Veličkienė

2024


Komentarai

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Rekomenduojami video

Taip pat skaitykite