Česnakas nuo seno žinomas ne tik kaip puikus pagalbininkas stiprinant imunitetą, tačiau taip pat yra vienas populiariausių prieskonių. O naujoves mėgstantys žmonės česnakus raugina, marinuoja, kepa ar verda aliejuje, kad atskleistų vis kitas šio produkto savybes ir skonius.
„Česnakai jau daugelį metų užima svarbią vietą mūsų pirkėjų pirkinių krepšeliuose. Lietuvoje ši daržovė nuo seno naudojama kaip nepamainomas pikantiškas prieskonis ir sveikatos šaltinis. Lietuviškų česnakų paklausa auga kiekvienais metais. Per praėjusius metus jų įsigyta beveik 260 tūkst. galvučių – tai dešimtadaliu daugiau nei užpernai. Pirkėjai daugiausiai česnakų įsigyja būtent šaltuoju metų sezonu, o pirmąjį pavasario mėnesį pardavimai pasiekia aukščiausią piką“, – teigia „Maximos“ komunikacijos ir įvaizdžio departamento direktorė Ernesta Dapkienė ir pastebi, kad 2020 metais smarkiai išpopuliarėjo violetinių česnakų rūšis, kuri savo paklausą išlaikė ir 2021 metais. Pasak E. Dapkienės, tai rodo, kad greta tradicinių skonių pirkėjai ieško ir kitoniškumo.
Česnakiniai ledukai – sriuboms ir troškiniams
Česnakai nėra greitai gendantis produktas, juos namuose galima laikyti net kelis mėnesius, tačiau svarbu žinoti, kaip tai daryti tinkamai, kad daržovės išlaikytų visas naudingas medžiagas ir šviežios išliktų kaip įmanoma ilgiau. Žinodami kelias smulkmenas, virtuvėje po ranka visuomet turėsite puikų prieskonį, kuriuo galėsite gardinti beveik visus kasdienius patiekalus.
„Tinkamai laikomi česnakai švieži gali išsilaikyti net iki 6 mėnesių. Rinkdamiesi šią daržovę parduotuvėje, atkreipkite dėmesį į jos struktūrą – jie turėtų būti sausi ir tvirti, nė kiek nesuminkštėję. Venkite česnakų galvų, kuruose yra žalių daigelių. Namuose česnakų galvas laikykite sausoje ir tamsioje vietoje, geriausia kuo arčiau žemės, kad būtų vėsu. Taip pat česnakams svarbi gera oro cirkuliacija, tad geriausia juos sudėti į tinklinį maišelį ar pintą krepšį, tačiau nepatariama laikyti plastikiniame maišelyje, nes į jį nepatenka oras. Taip pat nereiktų jų dėti ir į šaldytuvą, kur jie gali sudrėkti“, – sako lietuviško prekybos tinklo „Maxima“ Maisto gamybos departamento vadovė Brigita Baratinskaitė.
Jeigu česnako galvutė jau perskirta ir skiltelės išlukštentos ar supjaustytos, jas galima sudėti į daugkartinius indelius ir uždengus šaldytuve laikyti apie 2–3 savaites. Kitas būdas šio prieskonio visuomet turėti po ranka – jo užsišaldyti. „Į virtuvinį kombainą sudėkite česnako skilteles ir užpilkite nedideliu kiekiu vandens. Viską susmulkinkite, supilstykite į ledo kubelių formeles ir užšaldykite. Taip česnakas šaldiklyje gali stovėti iki šešių mėnesių, o kubelius galite naudoti sriuboms ar troškiniams“, – pataria maisto gamybos ekspertė.
Paverskite česnaką slaptu ingredientu
Česnakas yra ne tik skanus ir kvapnus prieskonis, tačiau taip pat laikomas ir itin universalia daržove, kurią, greičiausiai, rasime kiekvienoje virtuvėje. Tad norint jį paruošti neįprastai ar atskleisti visai kitokį jo skonį, nereikės daug laiko ar galybės papildomų ingredientų.
„Česnakas suteikia kasdieniniams patiekalams ne tik puikų skonį, tačiau ir apetitą keliantį aromatą. Dabar itin populiaru šią daržovę ruošti pačiais įvairiausiais būdais ir vėliau gautą rezultatą panaudoti gardinant kasdieninius patiekalus. Pavyzdžiui, česnaką suvyniojus į foliją ir iškepus orkaitėje, jis taps minkštas ir iš jo galima gauti tirštą masę, kurią vėliau itin patogu naudoti gaminant įvairius padažus ar užtepėles. Marinuotas česnakas bus puikus sąjungininkas ruošiant salotas, gardinant mėsą ar žuvį. Marinuotas jis praranda aitrumą ir aštrumą, tad gali būti valgomas net kaip užkandis“, – sako Brigita Baratinskaitė.
Yra begalės įvairių būdų, kaip marinuoti česnakus. Norint išgauti skirtingus skonius, naudojami įvairiausi marinavimo būdai ir ingredientai – nuo medaus, cukraus, gvazdikėlių iki aitriųjų pipirų ar burokėlių. Maisto gamybos ekspertė Brigita Baratinskaitė dalinasi keliais receptais, kaip su česnakais sukurti naujus skonius.
Marinuoti česnakai su burokėliais
Reikės: 10 česnako galvučių, 5 burokėlių, 50 ml acto, 1 v. š. cukraus, šiek tiek druskos, krapų, petražolių
Burokėlius nulupkite ir supjaustykite plonomis riekelėmis. Česnako skilteles nulupkite, sudėkite į verdantį vandenį ir virkite apie 2–3 minutes. Tuomet išgriebkite ir perliekite šaltu vandeniu.
Pasiruoškite marinatą. Dideliame puode užvirkite maždaug 500 ml vandens, sudėkite cukrų, druską, supilkite actą, viską užvirinkite ir pavirkite apie 3 minutes.
Virtus česnakus sudėkite į stiklainius sluoksniuodami su burokėlių skiltelėmis. Pabarstykite žalumynais pagal skonį. Užpilkite karštu marinatu ir užsuktus stiklainius laikykite apverstus, kol atvės.
„Marinuotus česnakus laikykite šaldytuve arba vėsiame rūsyje. Kadangi marinate jie praras savo aitrumą, jais drąsiai galite gardinti salotas, naudoti kaip garnyrą prie žuvies ar paukštienos patiekalų ar tiesiog valgyti kaip užkandį“, – dalinasi maisto gamybos ekspertė.
Orkaitėje kepti česnakai
Reikės: 2 česnako galvučių, alyvuogių aliejaus, 2 v. š. sviesto, šiek tiek druskos ir pipirų, saldžiosios paprikos miltelių, rozmarinų, kmynų.
Įkaitinkite orkaitę iki 200 laipsnių temperatūros. Česnako galvutes išilgai perpjaukite pusiau ir kiekvieną pusę padėkite ant folijos lakšto, apšlakstykite alyvuogių aliejumi, pagardinkite prieskoniais ir uždėkite sviesto gabalėlį. Česnaką gerai suvyniokite į foliją ir kepkite maždaug 30 minučių. Išėmus iš orkaitės česnakas turėtų būti itin minkštas ir auksinės spalvos. Jeigu norite, kad jis šiek tiek apskrustų, likus 10 minučių iki kepimo pabaigos nuvyniokite foliją nuo česnako viršaus.
„Taip iškeptas česnakas bus itin minkštas, tad išspauskite jį į indelį ar stiklainį bei išmaišykite iki vientisos masės. Ją galima naudoti įvairiais būdais. Pavyzdžiui, užtepkite ant rytinio duonos skrebučio, o ant viršaus dėkite lašišą. Taip pat galite naudoti kaip pagardą prie įvairių sūrių. Vienas populiariausių ir skaniausių receptų – česnakinis sviestas. Keptų česnakų masę sumaišykite su kambario temperatūros sviestu ir naudokite sumuštiniams ar kitiems patiekalams. Taip pat ši česnakų masė puikiai tiks makaronams, sriuboms ar padažams gardinti“, – sako B. Baratinskaitė.