Būsimų virėjų atradimai Michelin restoranuose: nuo praktikos iki profesionalumo

Parašyta: 2024-10-17 | Kategorija: Lietuva, Mokyklos, Naujienos, Renginiai, Rūdiškės, Seniūnijos, Trakai |

Būsimi virėjai iš amatų mokyklos „Sodžiaus meistrai“ su pedagoge Jolanta Veličkiene (stovi, trečia iš kairės) ir su šefu Justinu Misiumi (pritūpęs, pirmas iš dešinės)

Pirmoji amatų mokyklos „Sodžiaus meistrai“ šių mokslo metų virėjų mokomoji išvyka buvo tarsi kulinarinė kelionė į gastronomijos viršūnes, kurioje mokiniai turėjo progą aplankyti „MICHELIN Guide“ įvertintus restoranus „Ninteen18“ ir „14Horses“, įsikūrusius „Senatorių Pasažo“ kiemelyje.

Šie stebuklingi virtuvės pasauliai, kur šefai Andrius Kubilius ir Justinas Misius kuria kulinarinius šedevrus, kvietė juos apžiūrėti modernią įrangą ir subtilius įrankius, skleidžiančius profesionalumo atmosferą. Mokiniai ne tik žavėjosi išskirtinėmis erdvėmis, bet ir turėjo galimybę bendrauti su šefais bei virtuvės darbuotojais, kurie pasidalino savo patirtimi, įžvalgomis ir motyvuojančiais žodžiais apie kulinarinio darbo džiaugsmus bei iššūkius. Įsidėmėtini buvo šefų pasakojimai apie atkaklų ir kryptingą darbą, kuris atneša ne tik aukštus įvertinimus, bet ir didžiulę atsakomybę, atstovaujant Lietuvos gastronomiją.

„14 Horses“ virtuvė

Norime pasidžiaugti, kad mūsų Amatų mokyklos „Sodžiais meistrai“ buvę ir esami mokiniai turi unikalią galimybę dirbti ir atlikti praktiką aukščiausiu lygiu įvertintuose restoranuose: „Apvalaus Stalo Klubas“, „Ninteen18“, „Demo“ ir „Ertlio Namas“. Tai yra ne tik profesinės patirties šaltiniai, bet ir didžiulė motyvacija siekti aukštumų kulinarijos pasaulyje.

Rinas Vitkauskas

Džiaugiamės ir didžiuojamės Rino Vitkausko, mūsų alumno, sėkmės istorija, kuri yra puikus pavyzdys, kaip atkaklumas ir aistra kulinarijai gali atverti duris į naujas galimybes – jis dabar dirba „Ninteen18“ restorane, kur anksčiau atliko praktiką. Jo kelias į šią puikią komandą yra įkvėpimas visiems. Rino pasiekimai rodo, kad svajonės gali tapti realybe, ir jis yra įkvėpimas visiems, siekiantiems savo tikslų šioje srityje.

Andrius Kubilius ir Rinas Vitkauskas (už baro)

Nepaprastai svarbu ir džiugu, kad nuo 2024 metų birželio 13 dienos Lietuva gali pasigirti keturiais restoranais, įvertintais viena MICHELIN žvaigžde. Tai Vilniuje veikiantis restoranai: „Ninteen18“, „Demo“ , „Džiaugsmas“ ir „Pas mus“. Dar keturi restoranai: „14Horses“,  „Gaspar’s“, „Le Travi“ ir „Nüman“ dėl gero kainos ir kokybės santykio buvo pripažinti vertais „Big Gourmand“ vardo. Dar vienas restoranas gavo „Michelin“ žaliąją žvaigždę už tvarios gastronomijos puoselėjimą, tai Radiškyje įsikūręs „Red Brick“. Galiausiai, dar 26 Lietuvoje veikiantys, ekspertus sužavėję restoranai pateko į MICHELIN gidą: Vilniuje esantys „Amandus“, „Augustin“, „Da Antonio“, „Dine“, „Eleven“, „Ertlio Namas“, „Fabrikėlis“, „Farmer & The Ocean“, „Gastronomika“, „HeJi“, „Justa Pasta“, „Momo Grill“, „Pacai“, „Protėviai“, „Somm“, „Stebuklai“, „Stikliai“, „Telegrafas“, Kaune esantys „DIA“, „Uoksas“, „Monte Pacis“, „Arrivee“, Klaipėdoje esantis „Monai“, Trakuose esantis „Apvalaus Stalo Klubas“, Palangoje esanti „Vila Komoda“ ir Radiškyje esantis „Red Brick“.

Diskusija su šefu Andriumi

Istorija apie „MICHELIN Guide“ yra įkvepianti kelionė, prasidėjusi mažame Prancūzijos Clermont-Ferrand miestelyje 1889 m. Broliai André ir Édouard Michelin, įkūrę savo dabar visame pasaulyje žinomą padangų kompaniją, siekė ne tik parduoti padangas, bet ir padėti vairuotojams atrasti naujas kelionių galimybes. Taip gimė maža raudona knygutė, kuri buvo skirta vairuotojams ir turėjo informaciją apie padangų keitimą, žemėlapius, degalines bei poilsio aikšteles. 1920-aisiais ši knygutė praturtėjo viešbučių ir restoranų sąrašais, o 1936 m. buvo pristatyti žvaigždučių reitingo kriterijai, leidžiantys vertinti restoranų kokybę.

Nuotrauka atminimui prie „Senatorių pasažo“

Per XX a. „MICHELIN Guide“ išsiskyrė savo rimtu ir unikaliu požiūriu, tapdamas vienu iš labiausiai parduodamų gastronominių leidinių. Šiandien reitinguojama daugiau nei 40 000 įstaigų daugiau nei 24 teritorijose, o visame pasaulyje jau parduota daugiau nei 30 milijonų šių gidų. Šiais laikais vairavimas, turizmas ir nepamirštamų potyrių paieška tapo prieinama visiems, o brolių Michelin idėja išlieka aktuali net ir po daugiau nei šimto metų.

Druskos pipirų ir kitų gyvenimo prieskonių pagal skonį…

Jolanta Veličkienė,

Maisto technologė, technologijų edukologė, pedagogė

Amatų mokyklos „Sodžiaus meistrai“ maitinimo paslaugų profesijų mokytoja

2024

 


Komentarai

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Rekomenduojami video

Taip pat skaitykite