Bandelės „Moliūgėliai“

Parašyta: 2024-10-08 | Kategorija: Gimnazija, Jaunimas, Kultūra, Lietuva, Mokyklos, Namai, Naujienos, Renginiai, Seniūnijos, Trakai |

Tai – paprastas receptas, kuris padės pasigaminti įspūdingas bandeles. Šios bandelės labai dekoratyvios, labai panašios į mažus moliūgėlius – tikra stalo puošmena. Jos patinka vaikams, nes skanios ir dailios. O dabar kaip tik moliūgų sezonas. Taigi galima jas išsikepti su vaikais ir įdėti kaip sveiką užkandį į mokyklą. Arba galima kepti kartu su visa klase mokykloje per technologijų pamokas.

Reikės:

Tyrei paruošti: moliūgo.

Moliūgą supjaustome ketvirčiais ir išimame sėklas. Žinoma, jų neišmetame. Jas galima pavirti 10 min. pasūdytame vandenyje ir padžiovinti – turėsime ką pagliaudyti ilgais vakarais. Paruoštas moliūgo skilteles pašauname į iki 180 laipsnių įkaitintą orkaitę ir apie 30-40  minučių kepame. Per tą laiką jis suminkštės ir virs tyrele. Minkštimą nuo odelės nukabiname šaukštu. Papildomai galima pertrinti per sietelį arba trintuvu. Atvėsiname ir naudojame tešlai. Iškepus moliūgo daugiau negu reikia bandelėms, likusią tyrę užverdu ir supilu į švarius stiklainius, užsuku ir laikau šaltai iki kito panaudojimo. Arba vakuumuoju ir užšaldau, o prireikus, jau turiu paruošto pusgaminio kitiems patiekalams.

Tešlai: 1 kg miltų, 400 ml pieno arba vandens, 300 g orkaitėje kepto ir pertrinto moliūgo, apie 100 g cukraus, 100 g sviesto, 40 g šviežių arba 11 g sausų mielių, šaukštelis druskos, žiupsnelis malto kardamono arba šafrano, arba ciberžolės miltelių, moliūgų sėklų dekorui.

Į dubenį suberiame miltus, cukrų, druską, norimus prieskonius ir sumaišome. Tada supilame sausas arba šviežias suaktyvintas mieles, pašildyta pieną arba vandenį, moliūgų tyrę ir galiausiai ištirpintą sviestą. Minkome tešlą, kol nelips prie rankų ir dubens. Jeigu tešla jums pasirodys per skysta, galima įpilti truputį miltų, arba, jeigu per kieta – truputį aliejaus. Išminkytą ir uždengtą tešlą atidedame maždaug 1 val., kad pakiltų. Jos tūris turėtų padvigubėti.

Tada tešlą padaliname į 12-16 dalių ir formuojame apvalius rutuliukus, apvoliojame miltuose. Kiekvieną tešlos rutulį švelniai, neįveržiant per stipriai surišame keturiomis virvelėmis. Virvelės turi būti natūralios, nedažytos.

Paruoštus rutuliukus dedame į kepimo popieriumi išklotą skardą, uždengiame rankšluosčių ir vėl paliekame kilti 20-30 min. Per tą laiką bandelės turi šiek tiek pakilti. Tuomet aptepame kiaušinio plakiniu arba lydytu sviestu. Dedame kepti į iki 180 laipsnių įkaitintą orkaitę naudojant viršutinio/apačios kaitinimo funkciją ir kepame 15-25 minutes, kol viršus pradės ruduoti.

Nuo iškepusių bandelių švelniai nuimame virveles, jų vidurį dekoruojame moliūgo sėkla, kuri imituos tikro moliūgo uodegėlę. Patiekiame bandeles dar šiltas arba šaltas. Jos puikiai tiks rudenėlio šventei arba šiaip skanauti su įvairių rūšių padažais, užtepėlėmis, tepamaisiais sūriais, sriubomis ar tiesiog su sviestu prie arbatos.

Druskos pipirų ir kitų gyvenimo prieskonių pagal skonį…

Jolanta VELIČKIENĖ,

 Maisto technologė, technologijų edukologė, pedagogė,

Amatų mokyklos „Sodžiaus meistrai“ maitinimo paslaugų profesijų mokytoja

2024


Komentarai

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Rekomenduojami video

Taip pat skaitykite