Aukštadvario kraštas – tai Dzūkijos perlas, išsiskiriantis gamtos, istorijos ir kultūros paveldu, savo papročiais ir tradicijomis. Šį kraštą garsina mėlynieji ežerai, grybingi miškai, nuostabus kraštovaizdis, aktyvios seniūnijos bendruomenės, vietinių meninių kolektyvų gausa ir kulinarinis paveldas.
Nuo seno patys skaniausi Aukštadvario krašto patiekalai, kurie buvo gaminami kiekvienoje sodyboje, tvirtai tikiu, kad bus gaminami ir ateityje: naminė duona, kepama ant ajerų, kokorai, bulvinės bandos ant kopūstų lapų, mielinis pyragas, močiutės bandelės, pyragėliai su grybais, raugintų burokėlių rasalas ir naminė kmynų gira.
Asociacija „Aukštadvario žiburiai“ laimėjo projektą „Aukštadvario krašto kulinarinis paveldas“. Šio projekto lėšomis yra pagaminta 500 vnt. 2024 m. sieninių kalendorių su Aukštadvario kraštui būdingu kulinariniu paveldu. Laimėtas projektas suteikia galimybę apjungti tradicinių verslų puoselėtojus, valgių gamintojus, šio krašto ūkininkus, jaunimą, svečius ir kraštiečius į vieningą nenutrūkstamą sūkurį. O svarbiausia, leis išsaugoti šio krašto etnokultūrinį savitumą, verslumą, bendravimą ir bendradarbiavimą, išskirtinį dėmesį skiriant kulinariniam paveldui.
Dėkojame Trakų rajono savivaldybei už projektui skirtas lėšas, šio projekto rėmėjams – LR Seimo nariui Kęstučiui Vilkauskui, kraštiečiams – profesoriui Mečislovui Rondomanskui ir Raimondui Charževskiui.
Tvirtai tikiu, kad jaunoji aukštadvariečių karta, pažinusi tėvų ir senelių tradicijas, pasisėmusi žinių apie sentėvių išmonę, jų gyvenimo būdą, papročius ir šiame krašte būdingus tradicinius valgius, tęs nuo seno susiformavusias tradicijas ir saugos Aukštadvario krašto kulinarinį paveldą. Tuo mūsų kraštas yra išskirtinis, toks jis išliks ir ateityje.
Jadvyga Dzencevičienė
Asociacijos „Aukštadvario žiburiai“ tarybos pirmininkė