Jei vaikštinėsite Vilniaus senamiesčio gatvėmis, galite užsukti į išskirtinį blynų restoraną „Pirmas blynas“. Ši vieta garsėja ne tik savo gardžiais blynais, bet ir socialiai atsakinga misija – čia jus aptarnaus žmonės su negalia. Restoranas jau pelnė nemažai apdovanojimų, tarp jų – „TripAdvisor“ „Travellers’ Choice“ apdovanojimą 2020 m. Visa tai iš dalies yra projekto „Aktyvūs ir reikalingi!“ dėka.
Viena iš didžiausių projekto sėkmių – socialinio restorano „Pirmas blynas“ atidarymas. Čia dirba keli žmonės su negalia, kurie gauna visapusišką mokymą ir palaikymą. Restoranas siekia įrodyti, kad jų teikiamos paslaugos yra aukščiausio lygio ir kad negalia nėra kliūtis profesionaliam aptarnavimui. Be gardžių patiekalų, restorane kas mėnesį rengiami įvairūs edukaciniai ir socialiniai renginiai, skirti supažindinti visuomenę su Dauno sindromu, autizmu ir kitomis negaliomis. Taip pat organizuojamos praktinių įgūdžių dirbtuvės, skirtos žmonėms su specialiaisiais poreikiais.
Restoranas „Pirmas blynas” sėkmingai veikia iki šių dienų.
Kalbiname restorano „Pirmas blynas“ įkūrėją Tim van Wijk:
– Ar galite papasakoti daugiau apie restoraną „Pirmas blynas“? Kokie yra pagrindiniai tikslai ir šiuo metu vykdomi projektai?
– „Pirmas blynas“ turi du pagrindinius tikslus:
Sukurti darbo galimybes žmonėms su negalia ir taip integruoti juos į visuomenę. Mes siekiame keisti visuomenės požiūrį, parodant, kad žmonės su negalia gali dirbti.
– Kaip jūsų iniciatyva padeda žmonėms su negalia integruotis į darbo rinką?
– Pirmiausia, mūsų restorane apie 70 proc. darbuotojų turi tam tikrą negalią. Be to, dalyvaujame projekte, kuriame apie 15 jaunų vyrų ir moterų mokome darbo įgūdžių. Kai manome, kad jie pasiruošę, ir kai jie patys jaučiasi pasiruošę dirbti, padedame jiems susirasti darbą kitur.
– Kokias pagrindines pamokas ar sėkmės istorija galite pasidalinti su skaitytojais?
– Jeigu kas nors norėtų pradėti panašią iniciatyvą, rekomenduočiau turėti tris pagrindinius žmones komandoje: vieną, kuris rūpintųsi socialiniu aspektu, antrą – verslo vystymu, ir trečią, turintį didelę restoranų darbo patirtį. Tokiu būdu būtų užtikrintas visapusiškas verslo valdymas.
Kalbant apie sėkmės istorijas, manau, kad visi mūsų darbuotojai yra tikros sėkmės istorijos. Jie įveikė daugybę išankstinių nusistatymų ir su milžiniška motyvacija pasiekė tai, kur yra dabar. Aš be galo jais didžiuojuosi.
– Kokią įtaką restorano veikla daro bendruomenei ir kaip vertinate lankytojų reakcijas į šią socialinę iniciatyvą?
– Pastebime, kad tėvai, auginantys vaikus su negalia, mato galimybes, kurių anksčiau net nesvarstė. Mes nesame vieninteliai, dirbantys šia kryptimi, tačiau, manau, prisidedame prie teigiamų pokyčių. Ypač kai atsidarėme – tai pakeitė daugelio nuomonę apie negalią turinčių žmonių galimybes.
Kalbant apie mūsų klientus, dalis jų ateina žinodami apie socialinę restorano misiją, tačiau vis dar didelė dalis – ypač turistai – to nežino. Apsilankiusieji užsuka dėl mūsų išskirtinės vietos – restoranas įsikūręs nuostabioje bažnyčioje – arba perskaitę teigiamus atsiliepimus internete. Jie dažnai būna labai nustebinti, kad žmonės su negalia juos aptarnauja taip profesionaliai, kalba angliškai ir dirba labai atidžiai. Daugeliui tai būna netikėta ir maloni staigmena, ypač kai jie sužino, kad tokia iniciatyva egzistuoja Lietuvoje.
Projektas „Aktyvūs ir reikalingi“ pradėtas įgyvendinti 2018 m. su Europos socialinio fondo (ESF) parama. Jo tikslas – mažinti nedarbą tarp neįgaliųjų, padedant jiems atskleisti savo stipriąsias puses ir rasti tinkamas įsidarbinimo galimybes.
Naudojant tikslingą ir individualizuotą metodą, projekto vadovai atsižvelgia į kiekvieno žmogaus poreikius ir siūlo pritaikytas paslaugas, tokias kaip karjeros konsultacijos, darbo paieškos pagalba, „minkštųjų“ įgūdžių lavinimas bei emocinė parama.
Iki šiol projektas sėkmingai siekia savo tikslų – jau 170 neįgaliųjų dalyvavo programoje. Ypač sėkmingai pavyko padėti įsidarbinti žmonėms su Dauno sindromu ir autizmo spektro sutrikimais.
„Europos Pulso“ informacija