Praktikos akimirkos Italijoje. Jolanta Veličkienė (pirma iš dešinės) su italų virtuvės meistrais
Amatų mokykla ,,Sodžiaus meistrai“, įgyvendindami Erasmus+ projektą „Galimybės. Patirtys. Perspektyvos“ turėjo galimybę 4 virėjų profesijos mokinius ir mokytoją išsiųsti atlikti mobilumo praktiką Italijos restoranuose. Kviečiame pasiskaityti, kaip virėjų profesinio mokymo programos mokytojai Jolantai sekėsi profesinė 2 savaičių praktika Italijoje, Rodi Garganico miestelyje.
„Džiaugiuosi, kad galėjau dalyvauti „Galimybės. Patirtys. Perspektyvos“ projekte, kuris suteikė galimybę pirmą kartą apsilankyti ir dirbti gilias kulinarines tradicijas turinčioje Italijoje, Gargano pusiasalyje esančių restoranų Frontemare, Rosmarino Pizza&More, La Stazione ir Albano viešbučių virtuvėse.
2 savaites gyvenome įspūdingoje Adrijos jūros pakrantėje įsikūrusiame Rodi Garganico miestelyje, viešbutyje „Albano“. Mus mielai priėmė ir rūpinosi projekto partneriai, organizacijos Duei SRL atstovai Karine Amirjan Lučkė ir Mindaugas Lučka.
Viešbučio virtuvės šefas (kaip ir kitų virtuvių šefai) Vincenzo Rattazzi atskleidė itališkos virtuvės paslaptis. Pademonstravo, kaip atlikti pirminį ir šiluminį šviežių jūros gėrybių paruošimą. Išmokė, kaip pagaminti ir patiekti sepijų, kalmarų, aštuonkojų, krevečių, midijų ir įvairių dvigeldžių moliuskų bei žuvų ir žuvelių patiekalus.
Dirbant keliose virtuvėse, ypač daug teko ragauti itališkos pastos patiekalų ir, žinoma, išmokti juos pagaminti. Stebėjome, kaip kepama pica pagal senovinius autentiškus receptus malkomis kūrenamoje krosnyje. O gaminamos šviežios žuvies – įvairių rūšių gausybė, tai nustelbė visus mano lūkesčius. Taip pat mokėmės gaminti tradicinius itališkus desertus.
Visa ši patirtis išplėtė mano pasaulio pažinimą, leido susipažinti su itališka kultūra, sutikti daug empatiškų žmonių. Dalykai, kurių išmokau, patobulino profesinius įgūdžius ir leido atrasti, ir išbandyti naujus skonius.
Laisvalaikiu, dviejų ekskursijų metu, pamatėme gražaus gamtovaizdžio. Susipažinome su įžymiomis San Džovani Rotondo (Šv. Tėvo Pijaus gimtinė) miesto vietomis, aplankėme Vico del Gargano, Peschici, Vieste, Foggia miestus. Gargano regionas išsiskiria savo kraštovaizdžiu, augmenija, giria, kalnais ir įspūdingomis iš jūros išnyrančiomis baltomis uolomis. Adrijos jūra, įspūdinga jos pakrantė, kalnai ir ant kalnų įsikūrę miesteliai, Italijos kultūra, labai skanus ir rafinuotas maistas bei jo paruošimas paliko neišdildomus įspūdžius.
Esu dėkinga už galimybę visą tai patirti. Ir nekantrauju visa tai, ką išmokau, perduoti savo mokiniams.“
Jolanta Veličkienė
Amatų mokyklos „Sodžiaus meistrai“ maitinimo paslaugų profesijų mokytoja
Šis projektas finansuojamas remiant Europos Komisijai, “ERASMUS+” programos lėšomis, kurią Lietuvoje administruoja Švietimo mainų paramos fondas.