Gaminame su Jolanta Veličkiene. Šeivamedžio uogų sirupas

Parašyta: 2024-10-19 | Kategorija: Naujienos, Rūdiškės, Seniūnijos, Sveikata, Trakai |

Šeivamedžio uogų sirupas. Jolantos Veličkienės nuotr.

Šeivamedžio uogos Sambucus nigra yra mažos, juodos arba tamsiai mėlynos uogos, kurios auga šeivamedžio krūmuose. Šios uogos yra ne tik skanios, bet ir labai naudingos sveikatai. Uogos dažnai naudojamos sirupams, džemams, uogienėms ir likeriams gaminti. Kažkada joms netgi buvo priskiriamos magiškos savybės.

Šeivamedžio uogose yra didžiulis kiekis veikliųjų medžiagų, kurios teigiamai veikia organizmą, jos pasižymi antibakterinėmis ir antivirusinėmis savybėmis. Mūsų močiutės ir prosenelės šeivamedžio uogų sirupą ir kitus produktus iš jų noriai vartojo peršalusios ar susilpnėjus organizmui. Šeivamedžio sirupas gali būti vartojamos sergant peršalimu ir gripu, nes turi karščiavimą mažinančių, nuskausminamųjų, atsikosėjimą skatinančių ir imunitetą stiprinančių savybių. Be to, šeivamedžio uogos pasižymi stipriu diuretiniu poveikiu, mažina trigliceridų ir cholesterolio koncentraciją kraujyje.

Šeivamedžio uogos. Jolantos Veličkienės nuotr.

Šeivamedžio uogų sirupo ruošimas yra itin paprastas procesas. Surinktas šviežias šeivamedžio uogas reikia kruopščiai nuskabyti nuo šakelių ir perrinkti, išrenkant pagedusias ir neprisirpusias. Svarbu nepamiršti, kad žalios šeivamedžio uogos gali būti nuodingos, todėl atrenkame tik prinokusias. Toliau jas nuplauname po tekančiu vandeniu. Pasveriame, kiek turime uogų ir taikome 1:1:1 proporciją. Tai yra kiek uogų, tiek vandens ir tiek cukraus. Į puodą suberiame uogas ir užpilame vandeniu. Užviriname ir verdame ant vidutinės kaitros apie 15–20 minučių, kol uogos suminkštės ir išsiskirs sultys. Po to perkošiame paspaudžiant uogas samčiu per sietelį arba marlę, kad gautumėte kuo daugiau iš jų skysčio. Tada supilame gautą skystį atgal į puodą, pridedame cukraus.

Šeivamedžio uogų sirupas. Jolantos Veličkienės nuotr.

Sirupui užvirus, nugraibome putas ir kaitiname ant mažos ugnies, maišydami, kol cukrus visiškai ištirps ir sirupas sutirštės. Tai gali užtrukti apie 30–60 minučių. Jei norite, į virimo pabaigą įspauskite šiek tiek citrinos sulčių arba įdėkite šildančių prieskonių (cinamono, anyžiaus, gvazdikėlių ar kardamono). Kaip sirupas pasiekia norimą konsistenciją, dar karštą supilame jį į sterilizuotas stiklines talpas ir uždarome. Šeivamedžio uogos yra puikus gamtos suteiktas turtas, kuris gali praturtinti mūsų mitybą ir padėti palaikyti gerą sveikatą. Turinti malonų skonį ir tamsiai purpurinės spalvos sirupą galima naudoti desertuose, gardinant pyragus ir tortus, ir net mėsiškuose patiekaluose.

Druskos pipirų ir kitų gyvenimo prieskonių pagal skonį…

Jolanta Veličkienė,

Amatų mokyklos „Sodžiaus meistrai“ maitinimo paslaugų profesijų mokytoja

Maisto technologė, technologijų edukologė, pedagogė

2024


Komentarai

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Rekomenduojami video

Taip pat skaitykite