Edukacijos bibliotekoje: Kūrybinė laboratorija „Išgirsti dieną“

Parašyta: 2024-09-30 | Kategorija: Jaunimas, Kultūra, Naujienos, Renginiai, Seniūnijos, Trakai |

Saulėtą rugsėjo rytą Trakų pradinės mokyklos antrokai ir ketvirtokai su dideliu susidomėjimu rinkosi į Trakų viešosios bibliotekos Vaikų literatūros skyrių, kur jų laukė ypatingos edukacinės patirtys su žinoma menininke, knygų vaikams iliustruotoja Lina Eitmantyte-Valužiene. Buvo organizuoti du atskiri edukaciniai renginiai, atsižvelgiant į mokinių amžiaus. Dalyviai turėjo unikalią galimybę susipažinti su knygų iliustravimo procesu bei patirti kūrybos džiaugsmą.

Lina Eitmantytė-Valužienė yra iliustravusi per trisdešimt knygų ir kasmet išleidžia dar bent po kelias naujas knygas. Dailininkė kilusi iš Kelmės, nuo vaikystės jautė meilę menui ir muzikai. Nacionalinėje M. K. Čiurlionio menų mokykloje studijavo smuiko specialybę, tačiau jau nuo aštuntos klasės savo laisvalaikį skyrė piešimui. Vėliau pradėjo rimtai mokytis ne tik muzikos, bet ir dailės: Vilniaus dailės akademijoje studijavo grafiką. Šis unikalus menininkės kelias lėmė, kad muzika ir dailė jai tapo neatsiejamomis kūrybos dalimis.

Edukacijų metu vaikams pristatytas jos naujausias kūrinys – bežodė paveikslėlių knyga „Išgirsti dieną“. Vietoj žodžių knygoje skaitytojai gali klausytis ištraukų iš J. S. Bacho muzikos kūrinių, nuskenavę QR kodus kiekviename knygos atvarte. Pasak autorės, šiame projekte ji stengėsi sujungti savo didžiausias aistras – gamtos stebėjimą, dailę ir muziką. Knygoje „Išgirsti dieną“ menininkė subtiliai perteikė gamtos grožį ir paslaptis, sujungdama linijas ir potėpius su muzikos garsais. Vaikai galėjo tyrinėti ne tik vaizdus, bet ir gilintis į melodijas, kurios kiekvienam personažui suteikia savitą nuotaiką. Ši bežodė knyga yra puiki priemonė ugdyti vaikų kūrybiškumą, nes jie patys gali sukurti istorijas, lavinti savo fantaziją stebėdami piešinius ir klausydamiesi muzikos.

Edukacijų metu mokiniai dalyvavo atskirose kūrybinėse dirbtuvėse: kūrė knygos personažus – sraigę arba vilką. Personažams kurti buvo pasitelktos įvairios priemonės: sraigės kūrimui – akvarelė, vilko – minkšti grafitiniai pieštukai. Kūrybinis procesas buvo kupinas džiaugsmo ir fantazijos. Kiekvienas vaikas sukūrė savo unikalų personažą. Menininkė skatino vaikus stabtelėti, atkreipti dėmesį į detales: pasigrožėti mažais gamtos stebuklais, kurie dažnai lieka nepastebėti, nors turi ypatingą reikšmę.

Dailininkė parodė vaikams, kaip žingsnis po žingsnio keičiasi iliustracija: nuo pirmųjų eskizų iki galutinio varianto, kuris  atsiduria knygos puslapiuose. Pasak menininkės, jos darbe svarbu ne tik techninis meistriškumas, bet ir emocinis ryšys su kuriamu vaizdu. Knygos „Išgirsti dieną“ personažai – sraigė, vilkas, drugelis, varlė ir peliukas – per piešinius ir muziką perteikia jausmus, nuotaikas bei gamtos grožį. Dailininkė pabrėžė, kad knygos iliustravimas yra ilgas procesas, reikalaujantis daug darbo, kūrybinio įkvėpimo ir pastangų.

Edukacinės veiklos su menininke Lina Eitmantyte-Valužiene paliko vaikams didelį įspūdį.  Užsiėmimai padėjo jiems geriau suprasti, kaip gimsta knygos ir kokį svarbų vaidmenį jose atlieka iliustracijos. Šie edukaciniai renginiai ne tik praturtino vaikų žinias apie dailę ir knygų kūrimą, bet ir paskatino juos dar labiau domėtis menais, geriau suprasti gamtą ir muziką.

Kristina Baužienė,

Trakų viešosios bibliotekos Vaikų literatūros skyriaus vyresn. bibliotekininkė


Komentarai

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Rekomenduojami video

Taip pat skaitykite