Lentvario derliaus šventėje – moliūgas Lietuvos rekordininkas

Parašyta: 2024-09-28 | Kategorija: Jaunimas, Kultūra, Lentvaris, Lietuva, Naujienos, Pramogos, Renginiai, Savivaldybė, Seniūnijos, Trakai |

Moliūgo rekordininko šeimininkas Saulius Skersis prie savo augintinio. Viršuje kairėje – moliūgo svėrimo akimirka. Viršuje dešinėje – Lentvario kultūros centro vyresniųjų liaudiškų šokių grupės „Lendvarė“ šokėjai Laima ir Juozas Sinkevičiai

 

Savaitgalį Lentvaryje šurmuliavo daug smalsuolių sulaukusi derliaus šventė. Čia netrūko ne tik šokių, dainų, pramogų, gardžių užkandžių, bet ir buvo pasiektas Lietuvos rekordas – eksponuotas didžiausias moliūgas Lietuvoje. Pasvėrus paaiškėjo, kad jo svoris – 329,5 kg. Keturiasdešimt trejų moliūgo šeimininkas Saulius Skersis prieš kelerius metus iš Vilniaus atsikraustė gyventi, kaip pats sako, į miškus, atokų Pakrempės kaimelį  Paluknio seniūnijoje, kur šiuo metu gyvena su žmona ir būriu augintinių šunų. Saulius yra informacinių technologijų (IT) specialistas, savo paslaugas teikiantis didelėms užsienio kompanijoms. Tačiau šįkart jis „Trakų žemės“ skaitytojams papasakojo, kaip jam pavyko užauginti milžiną moliūgą.

 

Sauliau, esate IT specialistas, miesto žmogus, kaip kilo mintis iš sostinės kraustytis į kaimą?

Dėl dviejų dalykų: aš visą laiką norėjau į kaimą, turėti sodybą, kitas dalykas – turime daug šunų, jiems čia labai gerai. Kaimo sodyba nebuvo artimųjų palikimas, kaip galbūt būna įprasta. Mes specialiai pirkome sodybą, kurioje galėtume apsigyventi.

O kodėl būtent Paluknio seniūnijoje?

Ilgai ieškojome sodybos, kuri mums patiktų. Išsirinkome miškuose, t.y. dešimt kilometrų mišku reikia važiuoti, kad pasiektum mūsų namus. Ten labai ramu, gražu, gera.

Sauliau, esate IT specialistas, absoliučiai niekuo nesusijęs su žemės ūkiu, agronomija. Kaip Jums kilo mintis auginti moliūgus?

Aš turiu daug hobių, man patinka kasdien sužinoti ir išmokti ką nors naujo. Užauginti didžiausią moliūgą Lietuvoje buvo tartum iššūkis.

Grižtant prie Jūsų užauginto moliūgo, kaip įmanoma užauginti tokį didelį moliūgą?

Reikia labai daug meilės, priežiūros, lankymo kiekvieną dieną. Kaip aš žmonai sakau, kiekvienas nuėjimas prie moliūgo, bent menkas prisilietimas ar dar kažkoks veiksmas, pavyzdžiui, genėjimas ar pan., prideda po vieną kilogramą (šypsosi).

Minėjote, kad specialiai auginote kuo didesnį moliūgą, siekėte rekordo. Vadinasi, domėjotės jo auginimo subtilybėmis, technologijomis ir pan.?

Taip, be abejo. Tai yra labai specifiniai augalai, ne kaip agurkai ar kitos panašios daržovės. Jo daigas turi labai daug šaknų. O pats augalas, jo lapija, užėmė apie 40 kv.m. Taip pat jis reikalauja labai specifinės priežiūros, reikia skaičiuoti, kiek kokių trąšų berti ir t.t.

Skaičiavote, kiek investavote į šį moliūgą?

Ne, neskaičiavau, bet nedaug. Tie, kurie užsiima moliūgų rekordininkų auginimu pasauliniu mastu, kai užaugina daugiau nei tonos dydžio, sako, kad vienam moliūgui užauginti išleidžia ir 15 tūkst. eurų. Į šią sumą įeina, trąšos, priežiūra, specialūs šildomi šiltnamiai.

Gal žinote, koks yra šiuo metu Lietuvos moliūgas rekordininkas?

Šiuo metu Lietuvoje yra užfiksuotas 233 kg moliūgo rekordas. Kiek žinau, jis nebuvo auginamas specialiai siekiant rekordo, t.y. jis užaugo natūraliai. O kad Lietuvoje būtų auginama specialiai rekordui, nesu apie tai girdėjęs. Iš tiesų 300 kg moliūgas yra labai mažas, pradžiamokslis (šypsosi). Pirmais metais auginu. Kitais metais dar didesnį užauginsiu.

Kokį tikslą turite kitiems metams?

Jeigu turėsiu tiek laiko, auginti tris moliūgus bent po 500 kg.

Beje, gal žinote, koks šiuo metu yra Europos ar pasaulio moliūgo svorio rekordas ir kam jis priklauso?

Pasaulio: 2023 m.,Travis Gienger, Minesota (JAV) – 2749 svarai (1247 kg)

Europos: 2021 m., Stefano Cutrupi, Italija – 2703 svarai (1226 kg)

Manau, kad abu rekordai bus pagerinti jau šiais metais.

Jūsų auginamų moliūgų sėklos yra specialios rūšies, veislės ar įprastos?

Aš auginau „Atlantic giant“ veislės moliūgus, kurių sėklų galima nusipirkti ir bet kuriame prekybos centre. Galiu pasakyti, kad tai yra panašiai kaip šunų veislynas – žiūri kilmės medį, kuris gražesnis ir, tarkim, gražesnį su gražesniu sukergi. Taip pat yra ir su moliūgais, jie irgi turi savo kilmės medį. Viską studijuoji, žiūri, dirbtinį apdulkinimą darai, kad tikrai žinotum, jog bus apdulkintas žiedas… Tiesa, šįkart nedariau dirbtinio apdulkinimo, nes pirmais metais tik bandžiau, tai palikau šį darbą atlikti bitėms, kamanėms, bet kitais metais jau darysiu dirbtinį apdulkinimą.

Tokio moliūgo užtektų nemenkam būriui žmonių pamaitinti… Kur Jūs jį dėsite?

Aš pats tokio moliūgo nevalgyčiau ir kitiems nesiūlysiu, nes jis gavęs labai daug trąšų. Atiduosiu medžiotojams, kad žvėrelius miške pašertų.

Pasakiškus gėlių kilimus kūrė įvairių Lentvario įstaigų darbuotojai

Motociklų paradas ir paroda Lentvario derliaus šventėje

Šventėje susirinkusiems šoko ir dainavo daug įvairių kolektyvų

Į derliaus šventę susirinko daug lentvariečių ir miesto svečių

 

Kalbėjosi Gabrielė VAITKEVIČIŪTĖ

Autorės nuotr.


Komentarai

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Rekomenduojami video

Taip pat skaitykite