Mokslo metai prasidėjo: kiek šiemet kainuos vaikų uniformos?

Parašyta: 2024-08-30 | Kategorija: Ekonomika, Gimnazija, Jaunimas, Komentarai, Kultūra, Mokyklos, Naujienos, Seniūnijos, Trakai |

Lentvario pradinės mokyklos mokiniai su uniformomis. Rasos Jakubauskienės nuotr.

Vos pora dienų ir vasaros ritmą bei rutiną keis pamokos, namų darbai, būreliai. Kad įsivažiavimas į mokyklinį režimą būtų sklandesnis, tėveliai mokyklinėmis priemonėmis, uniformomis ir kitais mokslo metams reikalingais daiktais stengiasi pasirūpinti dar vasaros pabaigoje. Tiesa, tai padaryti pavyksta ne visada ir nebūtinai dėl aplaidumo ar neatsakingumo. Tarkime, uniformomis pasirūpinti kitiems mokslo metams neskubama, nes vaikų apimtys ir ūgis per vasarą labai pasikeičia. Tačiau, kaip teigia siuvyklų atstovai, neretas atvejis, kai vos pasibaigus vieniems mokslo metams, užsakomos uniformos jau kitiems. Tačiau dažnas, pamatęs jų kainas, aikteli ir tikriausiai pagalvoja, kad taupyti mokinio reikmėms ir aprangai reikia pradėti jau iš anksto…

 

Uniformų paklausa kasmet auga

Kaip teigia Lentvario Motiejaus Šimelionio ir Rūdiškių gimnazijoms uniformas siuvančios UAB „ELVA“ savininkė Virginija Pašvenskienė, „daugelis tėvelių užsakymus atlieka dar gegužės mėnesį ir mokslo metų pabaigoje jau gauna užsakytus drabužius“.

O pasidomėjus, ar spėja įvykdyti visus užsakymus iki mokslo metų pradžios, V. Pašvenskienė sakė: „Net negali kilti klausimas – ar spėsime? – mes privalome spėti, jei uniformos užsakomos laiku. Sunku įsivaizduoti, kad pirmokėlis gali likti be pirmos mokyklinės aprangos.

Vėliausia užsakymo data – rugpjūčio 1d. Vasara – atostogų metas, tad būna, kad tėveliai pamiršta peržvelgti vaikų spintas. Tuomet ir mums tenka paskubėti…“

Vis tik laiku nespėjusiems užsakyti mokyklinės aprangos, pašnekovė pažymėjo, jog „šiuo metu kai kurių gaminių gali reikėti palaukti 3-4 savaites, o kai kuriuos galime išsiųsti jau kitą dieną“.

Dažnai įprasta, kad uniformas sudaro klasikinės kelnės arba sijonas, sarafanas ir švarkas arba megztinis. Tačiau jau daug metų mokyklinę aprangą siuvančios įmonės savininkė pastebi, jog nusistovėjusi griežta tvarka keičiasi. Ji tampa laisvesnė ir mokiniams patogesnė.

„Užsakymų turime nemažai, kiekvienais metais kiekis didėja. Reikia pasakyti, kad keičiasi ir asortimentas: vaikai atsisako klasikinių švarkų, renkasi patogesnę aprangą. Šiuo metu ypač populiarūs džemperiai. Mes siūlome trikotažinius švarkelius su užtrauktukais – „bomberius“ – tai mūsų, kaip gamintojo, firminis gaminys“, – teigė V. Pašvenskienė.

Su problema dėl uniformų dėvėjimo nesusiduria

Kad vis dažniau moksleiviai yra linkę rinktis patogesnę ir šiuolaikiškus jaunimo poreikius atitinkančią mokyklinę aprangą, patvirtina ir mokyklų atstovai. Neretas atvejis, kai būtent dėl patogumo stokos tenka kovoti su jaunuolių nenoru dėvėti uniformų.

Tačiau Aukštadvario mokykla-darželis „Gandriukas“ direktorė Rita Arlauskienė džiaugiasi, kad jos vadovaujamoje ugdymo įstaigoje besimokantys pradinukai noriai dėvi uniformas, nes jos yra gražios ir patogios.

„Jokių problemų ar nusiskundimų dėl uniformų nebūna. Tėvai taip pat labai geranoriški, perka vaikams uniformas. O su tais, kurie galbūt neišgali jų nupirkti savo vaikams, noriai dalinasi kiti tėveliai savo vaikų išaugtomis uniformomis. Šis klausimas visada išsisprendžia tarsi savaime, – kalbėjo R. Arlauskienė. – Apie nuobaudas dėl uniformų nedėvėjimo tikrai negalvojame, nes manome, kad daugiau pasiekti galime skatindami, o ne bausdami.

Kadangi mes esame maža mokykla, tai ir susitarti nėra sunku. Galbūt daugiau problemų būna didelėse mokyklose ir ten, kur mokosi vyresni vaikai.“

 

Uniformų komplektai – beveik 90 Eur

Tuo metu Lentvario pradinės mokyklos administracija skaičiuoja, kad šiais metais naujos uniformos komplektas mergaitėms atsieis 87 Eur, o berniukams – 83-85 Eur. Tačiau tiems, kam tokia suma yra per didelė, mokykla turi ir alternatyvų.

„Lentvario miesto socialiniuose tinkluose tėvai dovanoja, perka ir parduoda dėvėtas arba jau išaugtas uniformas. Taip pat mokykloje galima įsigyti dėvėtas uniformas pas socialinį pedagogą, – teigia mokyklos administracija. Tokių situacijų, kai tėvai stokoja lėšų vaiko uniformai, pasitaiko, bet nedažnai. Toms šeimoms, kurios neišgali vaikams nupirkti uniformų, iš karto yra siūloma pagalba ir galimybė nemokamai įsigyti dėvėtą uniformą, kurią galima išsirinkti iš mokykloje paliktų dėvėtų uniformų arsenalo pas socialinį pedagogą.“

Kaip ir prieš tai kalbėjusi R. Arlauskienė, taip ir Lentvario pradinės mokyklos administracija tikina, kad mokykloje nėra problemos dėl mokinių nenoro dėvėti uniformas. Su tuo susiduriama ypatingai retai. Kartais nutinka, kad pradinukai (ypač pirmokėliai) pamiršta švarkelius salėje ar pailgintos dienos grupėje. Tuomet socialinis pedagogas arba klasių auklėtojai išsprendžia šią problemą.

Mokykloje taip pat nėra taikomos ir nuobaudos už uniformų nedėvėjimą, viskas sprendžiama glaudžiai bendradarbiaujant su mokinių tėvais.

„Už mokinių uniformos dėvėjimą atsako mokiniai, mokinių tėvai (globėjai, rūpintojai), klasių auklėtojai, mokytojai, socialinis pedagogas, mokyklos administracija, – teigia administracija. – Mokinius, kasdien tvarkingai dėvinčius uniformą, klasių auklėtojai skatina žodiniu pagyrimu, reiškia padėkas mokinių tėvams.“

Už tvarkingą uniformos dėvėjimą – prizas

Trakų pradinės mokyklos direktorė Dalia Šidlauskienė „Trakų žemei“ sakė, kad mokykla nuo 2023 m. rugsėjo 1 d. palaipsniui atnaujino moksleivių uniformas. Palaikant tvarumo idėją, laikinai iki 2024 m. rugsėjo 1 d. galiojo ir ankstesnis mokyklinės uniformos variantas.

„Šiais 2024/2025 mokslo metais jau raginame pasirūpinti trūkstamomis detalėmis bei įsigyti naujus modelius. Vaikai turi galimybę dėvėti džemperius, polo marškinėlius, atnaujintus sarafanus, sijonėlius bei kelnes. Atnaujinta mokyklinė emblema. Atkreipiame dėmesį, kad ir mergaitės turi galimybę dėvėti kelnes. Patariame kiekvieną uniformos elementą paženklinti savo kontaktiniai duomenimis“, – kalbėjo D. Šidlauskienė.

Anot jos, lanksčiai sprendžiamos situacijos, kai tėveliai susiduria su finansinėmis problemomis ir negali savo vaikams nupirkti uniformų

„Visada turime geradarių atiduotų uniformų bei siuvėjos dovanotų likučių. Mokinio uniforma labai patogi ir praktiška. Kaina priklauso nuo komplektacijos dydžio ir kiekio, svyruoja nuo 54 iki 84 eurų, – paaiškino mokyklos direktorė. – Mokyklos tinklapyje paskelbti naujų modelių pavyzdžiai, siuvėjos kontaktai bei komercinis pasiūlymas su dydžiais ir kainomis.“

D. Šidlauskienė pažymėjo, kad „mokinio uniformos dėvėjimas svarbus ne tik formuojant mokyklos kultūrą, bet ir tapatinantis su mokyklos bendruomene. Tai mokinių vienybės, pasididžiavimo ir pagarbos mokyklai, jos tradicijoms simbolis, kultūringo elgesio, aprangos kultūros, estetinio skonio ugdymo dalis, todėl 2024/2025 mokslo metais mokinius, kasdien tvarkingai dėvinčius mokyklinę uniformą, klasės vadovai skatins pagyrimu. Klasei, tvarkingai ir nuolat dėvinčiai mokyklinę uniformą, administracija skirs prizą“.

 

Vyresnieji uniformas dėvi nenoriai

Kaip ir Trakų pradinėje mokykloje taip ir Lentvario Motiejaus Šimelionio gimnazijoje (LMŠG) uniformos palaipsniui buvo atnaujinamos. Šiuo metu gimnazistai savo mokyklinę aprangą ir jos detales gali rinktis iš anksčiau minėto UAB „ELVA“ siūlomo asortimento. O kainos priklauso nuo pasirinkto džemperio modelio ir gali svyruoti nuo 34 iki 36 eurų, „bomberis“ – 44-58 eurai, polo marškinėliai – 13-16 eurų.

Vis tik kainos nemažos ir ne kiekvienas sugeba savo gimnazistą aprengti nauja uniforma. Tačiau LMŠG direktorės pavaduotoja ugdymui Giedrė Jurevičienė ramina: „Gimnazijos socialinė pedagogė itin nepasiturintiems gali pasiūlyti dėvėtų uniformų variantų“. O situacijų, kai dėl finansų stokos tėvai negalėjo nupirkti mokyklinės aprangos savo vaikui, pavaduotojos teigimu, nėra dar buvę.

G. Jurevičienė pripažįsta, kad gimnazijoje besimokantis jaunimas uniformas, kurios yra būtinos, dėvi nenoriai. Tiesa, penktadieniais LMŠG – diena be uniformų. Tad, jei likusias keturias dienas gimnazistai nepaklūsta nustatytam gimnazijos mokyklinių uniformų dėvėjimo reglamentui, tuomet, pavaduotojos teigimu, taikomos Trakų r. Lentvario Motiejaus Šimelionio gimnazijos mokinių elgesio taisyklės su skatinimo, drausminimo bei poveikio priemonių taikymo netinkamai besielgiantiems mokiniams sistema.

Vyresnieji mokiniai nelabai noriai uniformas dėvi ir Paluknio „Medeinos“ gimnazijoje. Tačiau, pasak direktoriaus pavaduotojos ugdymui Vitalijos Dovydėnienės, „nuobaudos už jų nedėvėjimą kol kas netaikytos, bet primenami tam tikri vidaus darbo tvarkos taisyklių ir sutarčių su gimnazija punktai“.

Tuo metu didelių problemų su pradinukais čia nėra.

„Nutarta, kad pradinių klasių mergaitės privalo vilkėti sarafanus, o berniukai – megztukus arba džemperius, vyresnių klasių mokiniai – švarkelius arba džemperius. Drabužių spalva tamsiai mėlyna, jie papuošti simboline gimnazijos emblema. Kainuoja 35–38 Eur. Kitas aprangos dalis – kelnes, marškinius, sijonukus ar sukneles, mokiniai, padedami tėvelių, prisiderina patys, – paaiškino V. Dovydėnienė. – Apie parduodamus ir gerokai pigiau kainuojančius dėvėtus sarafanus ar švarkelius informacija skelbiama gimnazijos mokinių ar jų tėvų Facebook grupėse.“

Turi uniformų banką

Kaip teigia, Rūdiškių gimnazijos administracija, uniformos dėvėjimo tradicija gimnazijoje ėmė formuotis 2010 m. tėvų iniciatyva. Jau 14 metų uniformos gimnazijoje yra kasdienybė. Nors mokiniai ne visada noriai dėvi uniformą, bet laikantis gimnazijos vertybių, raginami tai daryti, o tie, kurie laikosi susitarimų, skatinami žodiniu ir rašytiniu pagyrimu.

„Manome, kad uniforma – tai bendrystės, pagarbos gimnazijai, kultūros, estetinio skonio ugdymo dalis. Rūdiškių gimnazijos uniforma – tamsiai mėlynos spalvos su emblema (ar ženkleliu). Tai gali būti švarkas, džemperis, megztinis. Vidutinė uniformos kaina – 30 eurų. Tėvai turi galimybę uniformas užsisakyti specializuotose įmonėse ar parduotuvėse, įsigyti savarankiškai. Gimnazijoje taip pat turime uniformų banką, kuriam įvairaus dydžio uniformas dovanoja, palieka vaikai ir jų tėveliai. Tad tie mokiniai, kuriems reikia uniformos, gali išsirinkti tinkamą švarką, megztuką ar džemperį“, – pažymėjo Rūdiškių gimnazijos administracija.

Socialiai remtiniems vaikams – nuolaida

Lentvario „Versmės“ gimnazijos direktoriaus pavaduotoja ugdymui Diana Petrenko skaičiuoja, kad šiais metais mokiniui uniforma atsieis apie 45 Eur. Uniforma įsigyjama mokinių tėvų lėšomis, o ją užsisakyti galima elektroninėje parduotuvėje uniformosinternetu.lt. Tiesa, įsigyti dėvėtą gimnazijos uniformą nėra galimybės. Mat jos, kaip ir anksčiau minėtose ugdymo įstaigose, šiais metais čia yra keičiamos naujais modeliais.

„Socialiai remtiniems vaikams siuvyklos paprašėme nuolaidos, kurią galės suteikti tik rugsėjo mėn., – sakė D. Petrenko. – Tačiau uniforma yra būtina.“

Pavaduotoja pažymėjo, kad už uniformų dėvėjimo tvarkos taisyklių nesilaikymą mokiniams taikomos poveikio priemonės.

„Pirmą kartą pastebėjus mokinį be uniformos, reiškiama žodinė pastaba. Tokiai situacijai pasikartojus 2 kartus – rašomas pasiaiškinimas klasės auklėtojui ir informuojami tėvai. Už ilgesnį uniformos dėvėjimo taisyklių nesilaikymą mokinys su tėvais dalyvauja pokalbyje su klasės auklėtoju ir socialiniu pedagogu. Tendencingai ir piktybiškai uniformos dėvėjimo taisykles pažeidinėjantis mokinys gali būti svarstomas Vaiko gerovės komisijos posėdyje, – griežtas uniformos nedėvėjimo taisykles dėstė pašnekovė. – Mokinys už kasdien tvarkingai dėvimą mokyklinę uniformą skatinamas: klasės auklėtojo žodiniu pagyrimu, raštišku klasės auklėtojo pagyrimu elektroniniame dienyne.“

 

Raginimas tėvams ir mokiniams

Ne tik kiekviena mokykla, bet ir uniformų siuvėjai akcentuoja ir atkreipia tėvelių dėmesį, jog rekomenduojama uniformos vidinę pusę paženklinti savininko vardu ar kitu inicialu. Mat vaikai yra linkę rūbus, ypač džemperius, pamesti, persirenginėjant netyčia susikeisti su klasės draugais. Yra netgi būta ne vieno atvejo, kai uniformų džemperiai atsiranda pas Trakų prekybos centrų apsaugą, kuri geranoriškai juos grąžina į mokyklas.

 

Dėl uniformų dėvėjimo sprendžia pačios mokyklos

Savo ruožtu Švietimo, mokslo ir sporto ministerija (ŠMSM) informuoja, kad sprendimus, ar mokykloje bus ar nebus dėvima uniforma, kokia ji bus, kur bus siuvama, kokia jos dėvėjimo tvarka, priima pačios ugdymo įstaigos, dažniausiai – pasitarusios su savo bendruomenėmis. Vienos mokyklos daro tėvų apklausas, kitos į uniformos kūrimo procesą įtraukia ir mokinius, trečios nusprendžia, jog uniformų mokiniams nereikia – tai pačios mokyklos ir jos bendruomenės susitarimas.

Na, o jei tėvai neišgali vaikams nupirkti uniformų, kurių kainos iš tiesų nėra mažos, ŠMSM nurodo, jog už tai atsakingos savivaldybės bei Socialinės apsaugos ir darbo ministerija.

„Viena iš pagalbos priemonių – sunkiau besiverčiančioms šeimoms paramą skiria Socialinės apsaugos ir darbo ministerija. Kasmet šeimos gali kreiptis dėl 110 eurų siekiančios paramos kiekvienam mokyklinio amžiaus vaikui mokinio reikmenims įsigyti. Prašymai dėl paramos mokinio reikmenims įsigyti gali būti teikiami nuo liepos 1 d. iki spalio 5 d. Daugiau informacijos https://socmin.lrv.lt/lt/, – rašoma „Trakų žemei“ atsiųstame ŠMSM atsakyme.

Parengė Rasa JAKUBAUSKIENĖ


Komentarai

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Rekomenduojami video

Taip pat skaitykite