Rugpjūčio mėnuo – pasiruošimo rudens darbams laikas

Parašyta: 2024-08-30 | Kategorija: Kultūra, Naujienos, Savivaldybė, Seniūnijos, Trakai |

Andrius Šatevičius, Trakų rajono savivaldybės meras. Evelinos Kislych-Šochienės nuotr.

Vasara jau pasiekė pabaigą – ją uždarėme su daugybe renginių ir švenčių rugpjūčio mėnesį ir jau ruošiamės didžiajam darbų maratonui rudenį. Tiesa, prieš tai – dvi savaites atostogavau ir paskutines vasaros dienas leidau su šeima, todėl šįkart mėnesio apžvalga yra kiek trumpesnė.

Tęsiami infrastruktūros projektai

Savivaldybėje lankėsi būsimasis Lietuvos ambasadorius Lenkijoje Valdemaras Sarapinas. Aptarėme dvišalės partnerystės su Lenkija stiprinimą, bendradarbiavimo išlaikymą, kuriam taip pat įtakos turi ir savivalda. Pasidžiaugiau, kad mūsų savivaldybės partnerystė su Lenkijos miestais tik stiprėja, daugėja partnerių. Pateikėme 3 projektus INTERREG V-A LIETUVOS IR LENKIJOS BENDRADARBIAVIMO PER SIENĄ PROGRAMAI. Sieksime atnaujinti kelią į Užutrakio dvarą, sutvarkyti ir saugiam keliavimui bei poilsiui pritaikyti Totoriškių ežero pakrantės Trakuose pėsčiųjų taką, o VšĮ Trakų rajono sveikatos centras planuoja patalpų atnaujinimą ir įrangos įsigijimą. Taip pat pristatėme vykdomas ir planuojamas investicijas į tautinių mažumų mokyklas mūsų rajone, bendrojo ugdymo mokyklų tinklo pertvarkos 2022–2026 metų bendrąjį planą.

Susitikau su UAB „Trakų paslaugos“ direktoriaus pavaduotoju dėl rugpjūtį siautusios audros padarinių šalinimo. Į visus gautus pranešimus dėl nuvirtusių medžių buvo sureaguota ir medžiai buvo pašalinti, nors kai kuriose vietose prireikė kiek daugiau laiko.

Vyko rytiniai komandos posėdžiai. Aptarti einamieji klausimai, vykdomi ir planuojami vykdyti infrastruktūros gerinimo darbai ir projektai. Trakuose, Galvės ir Lukos ežerų pakrantės pėsčiųjų take jau prasidėjo darbai, kurie bus atliekami atkarpoje nuo Karaimų g. 1 iki Birutės g. 24. Tad anksčiau jau įrengta pėsčiųjų tako dalis turės tęsinį. Taip pat aptarta socialinių būstų plėtra Trakų rajone, kelių būklė ir priežiūra.

Vyko pasitarimas su Trakų rajono policijos komisariato viršininku Sigitu Šemiu. Aptarėme Vilniaus apskrities vyriausiojo policijos komisariato organizuojamą rugpjūčio 30 d. pėsčiųjų žygį bei saugumo situaciją mūsų rajone. Komisaras pasidžiaugė, kad iki susitikimo dienos, palyginti su praėjusių metų vasara, nusikalstamumo atvejų mūsų rajone yra žymiai mažiau.

Tęsiamas Trakų rajono savivaldybės ir Gibų valsčiaus Lenkijoje bendradarbiavimas siekiant užtikrinti abi kurortines teritorijas lankančių turistų ir gyventojų saugumą. Komanda lankėsi Gibų valsčiuje (Lenkija), kur aptarė pagal ES fondo „Interreg VI-A Lietuva–Lenkija“ programą vykdomo projekto „Bendradarbiavimo valdymo tobulinimas turizmo saugumo kontekste Lietuvos–Lenkijos pasienio regione“ veiklas bei laukiančius darbus. Lenkijos partneriai dalinosi saugumo užtikrinimo infrastruktūros gerinimo patirtimi.

Pasinaudota galimybe gauti paramą iš jungtinio projekto „Privačių elektromobilių įkrovimo prieigų įrengimas“ pateikus paraišką Lietuvos energetikos agentūrai pagal paskelbtą kvietimą „Juridinių asmenų privačių elektromobilių įkrovimo prieigų įrengimas darbovietėse“. Trakuose, Vytauto g. 33, įrengtos trys elektromobilių stotelės, kurių dvi turi po vieną prieigą ant sienos, dar viena – dvi prieigas ant žemės.

Pasiruošimas naujiems mokslo metams

Rugsėjį Trakų rajone mokyklas pradėsiantys lankyti pirmokai gaus ergonomiškas mokyklines kuprines bei reikmenų rinkinius pirmųjų mokslo metų pradžiai. Mokyklinių reikmenų rinkinyje yra 20 pagrindinių mokymo ir lavinimo procesui bei vaiko vystymuisi būtinų kanceliarinių priemonių: spalvoti ir grafitiniai pieštukai, drožtukas ir trintukas, flomasteriai, akvarelės ir teptukų rinkiniai, plunksnakotis, rašalo kapsulės, spalvotas kartonas, spalvotas popierius, piešimo albumas, sąsiuviniai ir aplankalai, liniuotė, klijai, žirklės, atšvaitas.

Rugpjūčio 14-ąją Savivaldybės tarybos posėdžio pradžioje buvo pasveikinti savivaldybės mokyklas baigę abiturientai, kurių 2024 m. valstybinių brandos egzaminų darbai įvertinti 92–100 balų, ir jų mokytojai. Įteikiau 500 eurų premijas keturiolikai abiturientų iš Trakų Vytauto Didžiojo, Lentvario Motiejaus Šimelionio, Lentvario Henriko Senkevičiaus, Rūdiškių, Trakų ir Aukštadvario gimnazijų. Devyni iš jų – šimtukininkai. To paties posėdžio metu pasveikinau ir aukštų laimėjimų pasiekusį rajono sportininką. Šįkart įteikiau padėkos raštą atletui Žydrūnui Apolskiui, š. m. liepos 26–28 d. vykusiame Lietuvos funkcinio sporto čempionate iškovojusiam 1-ąją vietą (45+ amžiaus grupėje).

Susitikau su Trakų sporto centro vadovu. Aptarėme vykdomus darbus, stadionų priežiūrą, Trakų gimnazijos sporto salės įrengimą ir tolimesnius planus, susijusius su sporto plėtra.

Susitikau su Aukštadvario gimnazijos direktoriumi. Aptarėme artėjančius naujuosius mokslo metus ir pasiruošimą jiems.

Sveikinimai bei renginiai

Turėjau progą sudalyvauti beveik šimtmetį skaičiuojančio ralio „Aplink Lietuvą“ apdovanojimų ceremonijoje S. Daukanto aikštėje Vilniuje ir įteikti nugalėtojams Trakų rajono savivaldybės mero taurę. Džiugu, kad tradicijos išlaikomos iki šiol – ačiū ir sportininkams, ir organizatoriams!

Rugpjūčio ir liepos mėnesių sandūroje vyko muzikos festivalis „Trakų fanfarinė savaitė“. Dalyvavau ir festivalio baigiamajame renginyje – įspūdingame koncerte Trakų kultūros ir meno centre. Kaip ir sakiau, fanfarinė savaitė pasibaigė – fanfarinė savaitė prasidėjo. Jau ruošiamės kitąmet vyksiančiam jubiliejiniam festivaliui. O šįkart neslėpsiu – klausydamas didžiavausi scenoje pasirodžiusiais meistriškumo kursų dalyviais ir mokytojais – atlikėjais, kurie visą savaitę ne tik dirbo su mokiniais, bet ir dovanojo mums nepakartojamus koncertus. Ačiū Neringai ir Arvydui Mišeikiams už šią vasaros dovaną.

Rugpjūtį baigėsi ir XX tarptautinis muzikos festivalis „Užutrakio vakarai“, visą vasarą džiuginęs skirtingų žanrų koncertais. Baigiamajame koncerte grojo žymus smuikininkas Sergej Krylov ir Lietuvos nacionalinis simfoninis orkestras, dirigentas Modestas Pitrėnas. Už profesionalaus meno sklaidą ir Trakų reprezentavimą festivalio organizatoriams vicemerė Jolanta Abucevičienė įteikė mero padėkas. Šio meno projekto autoriams Aringu Šumskui ir Eugenijui Paškevičiui skirtos kultūros ministro padėkos.

Onuškyje, Lietuvos mažojoje kultūros sostinėje, vyko kapelų varžytuvės „Prie ežerėlio“. Nugalėtojams perduoti mano sveikinimai ir įteiktas prizas, armonika.

Kaip ir kasmet, Trakuose buvo minima Žolinė – labai gilias tradicijas turinti šventė, kurios metu atsisveikiname su vasara, prisimename savo šaknis, pagerbiame gamtos dovanas. Ačiū už gražią eiseną, muzikantų ir atlikėjų pasiruošimą ir gyventojų aktyvų įsitraukimą!

Trakų rajono savivaldybėje atidaryta Jūratės Labanauskienės kūrinių paroda – autorė pristatė savo kūrybą, o susirinkusieji domėjosi netikėta ekspozicija ir dalijosi įspūdžiais.

Komanda dalyvavo Rykantų istorinėje šventėje, kurios metu bendruomenė linksmai šventė Žolinę ir net du gimtadienius – Rykantų miestelio 622-ąjį ir Trakų rajono Rykantų universalaus daugiafunkcio centro 10-ąjį.

Savivaldybėje lankėsi mūsų miesto partnerio – Ivano Frankivsko (Ukraina) jaunieji atstovai, kurie apsistojo Rūdiškėse, kur ilsėjosi antrąkart Trakų rajono savivaldybės finansuojamoje vaikų vasaros stovykloje.

Sutikome iš Paryžiaus olimpiados sugrįžusią irkluotoją Viktoriją Senkutę, iškovojusią bronzos medalį. Už puikius pasiekimus, aukščiausią meistriškumą ir svarų į indėlį į Lietuvos sporto istoriją nuo visų Trakų rajono gyventojų įteikiau dovanų čekį.

Susitikau su Sauliumi Zurliu, aptarėme artėjantį bei rugsėjo 6–7 dienomis vyksiantį „Berner Rally Elektrėnai“. Kviečiu visus apsilankyti, pamatyti automobilius iš arti bei pabendrauti su lenktynininkais!

Komanda kartu su LR Seimo nare Edita Rudeliene išlydėjo du brolius trakiškius Andrių ir Justiną Stortas į kelionę dviračiais „Trakai–Zakopanė 2024“ ir įteikė jiems Trakų rajono savivaldybės vėliavą. Primenu, kad Andrius Storta – Trakų Vytauto Didžiojo gimnazijos fizikos mokytojas, puikiai sutariantis su mokiniais ir neapsiribojantis klasės erdve bei dalykinėmis žiniomis. Jis taip pat yra itin aktyvus Trakų bendruomenės narys. Brolių kelionė vyko rugpjūčio 9–22 d. maršrutu Trakai–Balstogė–Krokuva–Zakopanė. Patriotiškas akcentas – kopimas į Svinicos viršūnę ir Lietuvos trispalvės išskleidimas. Ačiū broliams Stortoms!

Andrius Šatevičius

Trakų rajono savivaldybės meras


Komentarai

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Rekomenduojami video

Taip pat skaitykite