Užutrakyje – žymios latvių vargonininkės ir garsaus lietuvių pianisto koncertai

Parašyta: 2024-08-14 | Kategorija: Kultūra, Lietuva, Naujienos, Renginiai, Seniūnijos, Trakai |

Petras Geniušas. Karolis Sabeckis foto

Rugpjūčio 18 dieną XX tarptautinis muzikos festivalis „Užutrakio vakarai“ kviečia net į du koncertus, kurių vienas – nemokamas.

Abu koncertai – tikri atradimai muzikos mėgėjams, nes žymūs atlikėjai šiame festivalyje koncertuoja pirmąkart.

Viena iš susiklosčiusių festivalio tradicijų – nemokamas koncertas Trakų Švč. Mergelės Marijos Apsilankymo bazilikoje. Šįkart bazilikoje muzikuos žinoma latvių  vargonininkė Liene Andreta Kalnciema, atvyksianti iš Vokietijos. Po mišių, 12.45 val. bazilikoje nuskambės koncertas „Vargonų muzikos valanda“.

L. A. Kalnciema yra viena iškiliausių savo kartos Latvijos vargonininkių, pelniusi platų tarptautinį pripažinimą. Tai liudija aukščiausi apdovanojimai daugelyje reikšmingų tarptautinių konkursų Čekijoje, Nyderlanduose ir Danijoje bei aktyvios koncertinės programos visoje Europoje. Trakuose vyksiantis koncertas – išskirtinė galimybė pasiklausyti žymios latvių vargoninkės virtuoziškai atliekamų kūrinių. Šis koncertas – nemokamas.

Vargonininkė Liene Andreta Kalnciema

O vakare 19 val. Užutrakyje muzikos mėgėjai gėrėsis žymaus pianisto, prof. Petro Geniušo fortepijono rečitaliu „Impresijos po Čiurlionio“.

Vieno garsiausių fortepijono maestro pasirodymas visada didelis atradimas, juolab festivalyje, kuriame jis dar nebuvo koncertavęs. Tarp Lietuvos atlikėjų pianistas P.  Geniušas išsiskiria interesų įvairiapusiškumu ir nuolatinėmis, dažnai rizikingomis naujų išraiškos formų, nekasdieniškų muzikinių ir dvasinių potyrių paieškomis. Meistriškai įvaldęs platų klasikinių, romantinių ir šiuolaikinių kūrinių repertuarą, jis rengia rečitalius ir koncertuoja kaip solistas su Lietuvos simfoniniais orkestrais, įvairiais kameriniais ansambliais ir solistais, dirigentais.

Jo scenos partneriais yra buvę daugybė muzikos pasaulio korifėjų. Tačiau klasikinio pianisto amplua P. Geniušui per maža: neretai jį galima pamatyti scenoje  akompanuojantį dramos spektakliams, baletui ar net kabaretui, dalyvaujantį džiazo ir įvairius muzikos stilius kryžminančiuose projektuose. P. Geniušas garsėja ir kaip  reiklus ir įkvepiantis dėstytojas, meistriškumo kursų vadovas Vilniuje, Tokijuje,  Osakoje, Londone ir kituose pasaulio miestuose. Šiuo metu P. Geniušas yra Lietuvos muzikos ir teatro akademijos profesorius.

Už plačią koncertinę ir kūrybinę veiklą P. Geniušas buvo įvertintas ne vienu garbingu valstybiniu apdovanojimu.

Festivalį „Užutrakio vakarai“ globoja Seimo narė Edita Rudelienė, renginį  remia Trakų rajono savivaldybė, Lietuvos kultūros taryba, partneris – Trakų istorinio nacionalinio parko direkcija.

Išsamiau apie festivalį: www.uzutrakiovakarai.lt

„Užutrakio vakarų“ festivalio informacija


Komentarai

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Rekomenduojami video

Taip pat skaitykite